Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любка Биаджони: България има нужда от култура, от интелигенция, от добри политици и със сигурност, ако всички напускат страната, ситуацията тук няма да се подобри

Аз съм била много щастлива в България преди промените, но може би не всеки беше подготвен за тази промяна

| обновено на 22.12.17 в 14:57



Това е третият период в живота ми, в който задълго време минавам оттук и оставам да работя. Сега съм в България, за да подготвя моите концерти с оркестъра и с хора на София симфоникс, които ще се състоят в Германия. Имам усещането, че атмосферата е хубава и има много музикален живот, което е много типично за София, и смятам, че хората имат нужда и от един хубав коледен концерт.

Втора част на разговора ни с Любка Биаджони по повод на Коледното матине на Симфоничния оркестър, което е утре – 23 декември, в Народния театър “Иван Вазов” на БНР. Гост-диригент е маестро Биаджони, солисти са мецосопраното Даниела Панчевска и сопраното Емилия Кирчева. В концерта участват Смесеният хор на БНР с диригент Любомира Александрова и Детския радиохор, ръководен от Венеция Караманова. В програмата ще чуете произведения от Бах, Вивалди, Хендел, Корели, Шуберт, Верди.

Намирам, че е много е жалко това, че много музиканти трябва да напускат страната, защото не могат да се реализират тук, не могат да намерят преподаватели, които да допринесат това европейско ниво, което е нужно. Аз съм наистина благодарна и впечатлена от всички млади музиканти, като Георги Еленков например, които работят в България и остават тук, за да остане високото ниво.

Аз си спомням преди промените на какво ниво беше Академията, преподавателите. Това е доста далеч от сегашното ниво. Както навремето казваше моят професор Георги Робев. Явно, може би не всеки беше подготвен за тази промяна и се вижда, че България е още в трудна ситуация, в трудни времена.

Ние не можем да помогнем нито финансово, нито политически, но от гледна точка на културата, можем да допринесем един европейски дух.

Хората трябва да бъдат активни, трябва да бъдат оптимисти, трябва да вярват в себе си, не да се чака да дойде помощ отгоре, а сами трябва да си помагаме. Ние самите трябва да бъдем действащи лица за тази промяна.