Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елица Гигова показва своята "Зимна приказка" в Радио Пловдив

С изложбата „Зимна приказка“ на художничката Елица Гигова се открива новия сезон в Културен център на Радио Пловдив. Изложбата, чието откриване е на 23 януари, вторник, от 17.30 часа, включва 13 картини, свързани с Родопите. 

Снимка

Част от картините са рисувани в първите часове на 2018 година, заяви в интервю за Радио Пловдив Елица Гигова: 

Зимната приказка на Елица Гигова, която е внучка на Николай Хайтов и зад гърба си има редица изложби у нас и в чужбина, неслучайно тръгва от Хвойна:

Идеята възникна спонтанно. Група художници и приятели решихме да изпратим 2017-а година рисувайки и така да посрещнем 2018-а година. Избрахме село Хвойна, едно родопско село, което за мен е ценно и мило, защото там баба ми Мария Пиндева и дядо ми Николай Хайтов са се запознали и са живели няколко години заедно с майка ми, която се е родила там. Ние обиколихме местата, свързани с техните пътища и пътеки. Дядо ми е бил лесничей в Персенк и заедно с баба ми са извървявали пътя до Персенк. Няколко картини са посветени на тяхната любов.

Връщането към спомените с картини не е трудно, когато до теб са приятелите, категорична е художничката.

Елица Гигова гледа и към следващата изява, която ще е в Париж. Там ще представи изложба на свои ученици и студенти от клуб „Вълшебството на цветовете“. 

Елица Гигова, която е внучка на писателя Николай Хайтов, е завършила е ССХУ за ПИ, Смолян и ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", специалност "Живопис".  Следдипломната и специализация по композиция в живописта е на тема "Родопският фолклор и влиянието му върху ритъма и баланса в картината". 

Сега Елица Гигова работи като учител по изобразително изкуство в СУ "Патриарх Евтимий" в Пловдив. 

В творческата си биография Елица Гигова има редица изложби в страната и чужбина. Много от нейните произведеният са в частни колекции в България, Англия, Холандия, Русия, Америка, Чехия, Гърция и др. .





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!