Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инна Пелева представя новата си книга в Първо студио на Радио Пловдив

Проф. Инна Пелева ще представи своята книга "Георги Марков. Снимки с познати" в Първо студио на Радио Пловдив на 12 февруари 2018г.  от 18.00 часа. Премиерата е част от инициативата на издателите на списание "Страница", наречена "Автори представят своите книги".

Снимка"Георги Марков. Снимки с познати" е изследване на литературата и средата в България по време на социализма. Централна тема в книгата е творчеството на Георги Марков заедно с творбите на хората, в чийто кръг се движи писателят дисидент - Павел Вежинов, Цветан Стоянов, Костадин Кюлюмов и други.

Характерното за този кръг, част от него са и сценаристите на филма "На всеки километър", е че те изповядват модел на поведение "да се заиграем с властта, за да я победим отвътре". 

Самата книга наблюдава, показва и изследва атмосферата на несигурност в годините на социализма през текстовете на Георги Марков. Това, което прави трудът на проф. Инна Пелева толкова интересен е фактът, че тя описва хората и нравите от близкото ни минало без каквато и да е политическа коректност.

Проф. Инна Пелева уточнява, че използва личността на Георги Марков като окуляр, през който да види всичко останало. Неговата история е и историята на всички, които са били свидетели на онова време или на неговите последствия. По-голямата дистанция ни дава нова, по-добра оптика, с която да се вглеждаме в детайлите.

Проф. дфн Инна Пелева е автор на книгите „Четени текстове. Студии върху съществуващи и липсващи страници в българската литература” (1994), „Идеологът на нацията. Думи за Вазов” (1994), „Ботев. Тялото на национализма” (1998, 2015), „Възраждания. Българистични студии” (1999), „Места от Конспекта” (2000), „Алеко Константинов. Биография на четенето” (2002), „Йордан Радичков. Дума, разказ и тъга” (2004), „Деца на по-малки богове” (2012).


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!