Йозеф ван Висем с допълнителен концерт в София

Холандският майстор на нова музика за старинни инструменти Йозеф ван Висем ще изнесе допълнителен концерт в София на 22-ри февруари, четвъртък, в обновеното Второ студио на БНР, след като билетите за първия бяха изчерпани. Събитието започва в 21.00 ч.

Концертът е в рамките на радиофестивала "Аларма Пънк Джаз" на БНР по повод десетата му годишнина.

Ван Висем е творец без граници на музикалните търсения и превъплъщения – неговата лютня звучи естествено и в пост-рок, и в пост-пънк, и в ренесансов, и в бароков, и в ембиънт-нойз контекст. Aвтор е на музиката към филма "Само любовниците остават живи" на Джим Джармуш, за която спечели наградата за филмова музика на кинофестивала в Кан. Работил е с легендарни музиканти като Тетуци Акияма, Гари Лукас, Кейджи Хайно, Грег Ковалски, United Bible Studies, Sqürl на Джармуш, Доминго Гарсия-Уидобро. Участник е и във формациите Brethren Of The Free Spirit и Heresy Of The Free Spirit. Създател е на лейбъла Incunabulum. Новият албум на Йозеф ван Висем "Nobody Living Can Ever Make Me Turn Back" излезе в края на 2017.

Времената, в които живеем, са тежки. Всичко е много повърхностно и според мен е ориентирано в погрешна посока. Всички правят едни и същи неща, дори едни и същи снимки. Големите градове по света днес изглеждат по един и същи начин. Хората комуникират през екрани и вече не си говорят по друг начин. Изкуството се е превърнало в част от света на мултинационалните корпорации. А лютнята в случая е идеалният пример, с който мога да покажа, че нещата могат да стоят и да изглеждат и по друг начин, споделя Ван Висем пред програма "Христо Ботев" на БНР.

Йозеф ван Висем ще бъде в България за трети път за три концерта отново по покана на радиофестивала "Аларма Пънк Джаз". На 22 и 23 февруари във Второ студио на БНР подгряващ артист ще бъде пианистът Стоимен Стоянов, познат от синематик-джаз квартета Nocktern. На 24 февруари, събота, в Пловдив концертът ще започне с изпълнение на триото за средновековна музика Ambient Folklore.

Билети в системата на EpayGo и на касите на EasyPay. Цената на билетите за концертите в София е 20 лева, а за концерта в Пловдив е 11–13 лева при предварителна продажба и 15 лева преди събитието.