Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клавирни шедьоври из творчеството на Франц Шуберт в Голямото концертно студио на Радио Благоевград

Професор Ростислав Йовчев  представи в Голямото концертно студио на Радио Благоевград своя проект, посветен на 190 години смъртта на Франц Шуберт "Клавирни шедьоври из творчеството на Франц Шуберт". 

В програмата бяха включени едни от най-емблематичните клавирни проезведения на Франц Шуберт.

Фантазията за 4 ръце във фа минор , D 940, коато проф.Йовчев изпълни със своята ученичка Елица Мирчева е емблематично произведение за композитора и преди всичко за неговия най-късен творчески период - 1828, годината на неговата смърт. Написана за двама пианисти на едно пиано, тя представлява квинтесенцията на естетическия свят на гениалния австрийски композитор, непризнаването от виенския музикабен елит на неговия огромен талант, граничещ с този на Бетовен и Моцарт. 

Снимка


Три клавирни пиеси, D 946 са рядко изпълнявани. Написани в самия край на краткия жизнен път на Шуберт, те съдържат в себе си разнообразни по темпо и характер дялове, залагат на резкия контраст на настроения, бушуващи в душата на Шуберт и простиращи се от стремителна емоционална приповдигнатост до спокойна и мечтателна лирика, тъмно и трудно очертано безпокойство с примирена безнадеждност, ведър и светъл звуков фон, контрастиращ с трагична предопределеност. 

С изпълнението на Клавирната фантазия „Странникът“, D 760, пианистът остави публиката без дъх. Това е най-виртуозното и трудно произведение на Шуберт. Написано в подчертано концертен стил, то е било толкова трудно за изпълнение, че самият автор се е въздържал от сценична изява с него, а негови съвременници твърдяли, че „самият Дявол единствено може да го изсвири“. 

Снимка


Пианистът Ростислав Йовчев би искал чрез така представената програма да подскаже, че българските изпълнители, в годината на Председателството на България на Европейския съюз, обръщат поглед към най-ценното от духовното наследство на Европа, с опита си да го пресъздадат чрез съвременната  мисъл на новото столетие. Включването на младата, 24 годишна пианистка Елица Мирчева в концертния проект на опитен и дългогодишен интерпретатор като проф. Йовчев е желание да се създаде така необходимата симбиоза между традицията и нейната проекция в бъдещето, носител на което е младата, но с редица международни успехи Елица.

Снимка




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия