До 5-и март се подават предложения за участие в конкурса на БНР „Пролет“ 2018

През 2017 г. победител в конкурса „Пролет“ стана песента „Невъзможните неща“ на „Сленг“.
Снимка: БНР

Предложенията за участие в тазгодишното издание на конкурса за нова българска поп и рок песен „Пролет“ могат да бъдат изпратени до 15.00 часа на 5-и март, понеделник. Конкурсът се организира за 49-и път от Българското национално радио, за да стимулира създаването на нови произведения на българските композитори, поети, текстописци, аранжьори и изпълнители и да ги популяризира в националния ефир.

В конкурса могат да участват нови поп и рок песни, които не са излъчвани в радио и телевизионни програми, не са издавани на аудио- и видеоносители, не са изпълнявани на концерти или други събития и не са публикувани в интернет или разгласявани чрез каквито и да било технически средства. Записите на всяка песен трябва да бъдат направени в професионално студио.

Песните трябва да бъдат изпратени в wave формат на е-mail prolet@bnr.bg с регистрационната форма и с подписани декларации от всички автори и изпълнители не по-късно от 15.00 часа на 5 март.

Професионално жури от композитори, автори на текстове, певци, продуценти определя 12 песни - финалисти, за които се правят предавания и кратки аудиоклипове. Тези песни се издават на компактдиск и се изпълняват на живо на галаконцерт, който се излъчва в програмите на БНР.

Между 12-те песни професионално жури избира носителите на I и II награда. Победителят получава парична награда от 3000 лева и статуетка, а подгласникът му - парична награда от 2000 лева.

Специалната награда „Участие на фестивала Евросоник в Грьонинген, Холандия“ се определя чрез гласуване от членовете на селекционната комисия. Наградата осигурява участие в един от най-престижните европейски форуми за обмен на съвременна поп и рок музика, организиран от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), а Българското национално радио поема разходите за път и престой на изпълнителите.

В конкурса се връчват още „Специална награда на слушателите“, „Специална награда на музикалната гилдия“ и особено важната „Специална награда за изпълнител или автор за дебют“, която включва продуциране на песен от БНР.

През 2017 г. победител в конкурса „Пролет“ стана песента „Невъзможните неща“ на „Сленг“, а второто място зае „Гнездото“ на P.I.F. През 2017 г. наградата „Участие на фестивала Евросоник в Грьонинген, Холандия“ спечелиха Saint Electric, които представиха България на фестивала „Евросоник“ през януари.

Повече информация за конкурса и формулярите за участие са публикувани на bnr.bg/prolet/.