Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симфоничният оркестър на БНР ще свири за първи път в Шумен по повод годишнината от рождението на Панчо Владигеров

Симфоничният оркестър на Българското национално радио ще изнесе концерт за първи път в Шумен. Събитието ще се състои на 13 март от 19:00 часа в Драматично-кукления театър „Васил Друмев“, под диригентството на Марк Кадин със солист проф. Минчо Минчев. Концертът е по повод 119-годишнината от рождението на Панчо Владигеров и 25 години от основаване на Фондация „Панчо Владигеров“.


В програмата са включени творби от Панчо Владигеров – "Акварели" опус 37 (за оркестър), песен от "Българска сюита" опус 21 (за цигулка и оркестър), "Класично и романтично" опус 24 (за оркестър), чието първо изпълнение през 30-те години на миналия век е именно в Шумен. Публиката ще чуе и изпълнението на Увертюра опус 115, Namensfeier от Бетовен и на Концерта за цигулка и оркестър №1 от Брух.

Още в началото на сезона новият главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР Марк Кадин обяви, че планира поредица от концерти в страната, за да може публиката извън София да чуе на живо изпълненията на изключителните музиканти на Българското национално радио.

Първата визита на радиосимфониците в Шумен е по покана на кмета на Община Шумен Любомир Христов и Фондация „Панчо Владигеров“. В знак на уважение към името на Владигеров, към Шумен и шуменци, които популяризират делото на големия български композитор, проф. Минчо Минчев и маестро Марк Кадин ще участват безвъзмездно в концерта. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия