Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР е домакин на международната среща на групата на „Еврорадио ноктюрно“ към Европейския съюз за радио и телевизия

Брайън Джаксън, Едуард Блекман, Хю Робинсън и Алина Велеа

Българското национално радио беше домакин на среща на групата на „Еврорадио ноктюрно“ – проект на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), посветен на излъчването на класическа музика в програмите на обществените радиостанции.

От основаването си през 1998 г. „Еврорадио ноктюрно“ е едно от най-популярните предавания за класическа музика. Подготвя се от екип на Би Би Си Лондон, под формата на двучасови модули, които са предварително записани и се излъчват по сателит всяка нощ, с анонси на съответния роден език във всяка страна. Те се компилират от музикални записи, предоставени от участващите в проекта радиостанции.

Програмите за класическа музика на „Еврорадио ноктюрно“ звучат в повече от 12 страни и имат над 1 милион слушатели. БНР излъчва  двучасов модул на „Еврорадио ноктюрно“ по програма „Христо Ботев“ всяка нощ в часовете от 3:00 до 5:00. На интернет страницата на БНР и на сайта на „Еврорадио ноктюрно“ на EBU редовно се публикува предстоящата програма на Ноктюрното. Публикувани са също линкове към всички радиостанции и съответните програми, които го излъчват.

На срещата в БНР екипът на Би Би Си представи своите идеи за предоставянето на оптимално облекчени условия за подготовка и осъществяване на нощните програми, срещу минимални разходи за радиостанциите. Участниците в срещата обсъдиха възможностите за привличане на нови слушатели на „Еврорадио ноктюрно“, както и на нови радиостанции, които да се присъединят към групата, с което ще се обогати още повече съдържанието на предлаганите компилации.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!