Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джаз вечер със Събин Тодоров трио в Радио Варна

Радио Варна е домакин на колекция от три концерта, обединени под заглавието „JAZZ Migration”. Обединяващата линия са тримата пианисти, живеещи и активно творящи извън България. „Джаз мигрантите“ са Събин Тодоров, Константин Костов и Димитър Бодуров, които представят в Радио Варна най-новите си албуми, предлагащи различно звучене и облик на съвременния български джаз. Всяка една от концертните програми се отличава с индивидуална интерпретация на уникалната фолклорна традиция на страната ни. Попили европейски традиции и опит, те се връщат в родината, заедно с мигриращите птици, за да донесат български джаз със световно звучене.

Вторият от поредицата концерти бе на Събин Тодоров трио. Родом от Бургас, Събин (1966) живее и твори в Брюксел (Белгия) от 1997. Активен джаз музикант и композитор, издал е девет компакт диска с белгийски и български джаз музиканти. Концертира редовно в Европа и Скандинавия. За тази серия концерти, Събин сподели сцената с любими български музиканти Веселин Веселинов- Еко и Димитър Семов. Те представиха нова музика на Тодоров силно повлияна от българския фолклор и джаза.

Проектът "JAZZ Migration” фокусира вниманието върху процесите на обратен „внос” на артистичен потенциал от Европа към България, които кореспондират с актуалните тенденции в съвременното общество за привличане на таланта в културните процеси на страната ни. Цикълът от концерти представя приноса, който българската музикална традиция има в развитието на съвременните джазови форми.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия