Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тринайсет обществени радио и телевизионни медии от Югоизточна Европа се срещат в Правец по покана на БНР

Тринайсет обществени радио и телевизионни медии от Югоизточна Европа ще участват в среща, организирана от Българското национално радио на 17 май 2018 г. в Правец. Инициативата на БНР ще постави във фокуса на обществения и политически интерес ролята и значението на обществените медии във време на интензивни социални и технологични промени. Срещата е и във връзка с един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС – европейската перспектива и свързаност на Западните Балкани.

Участие в срещата ще вземат национални медии от Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Косово, Македония, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия и Черна гора. България ще бъде представена от генералните директори на Българското национално радио Александър Велев и на Българската национална телевизия Константин Каменаров.

В срещата ще вземе участие и Ноел Къран, генерален директор на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), най-голямата асоциация на обществените радио и телевизионни организации в света. Къран идва, за да подкрепи усилията на обществените медии в региона за утвърждаване на демократичните ценности и развитие на сътрудничеството между тях. В София Ноел Къран ще се срещне с президента на Република България Румен Радев и с председателя на ХХХХIV Народно събрание на Република България Цвета Караянчева. 

По време на срещата ще бъдат обсъдени стратегически въпроси, свързани с независимостта, финансирането и мисията на обществените медии в контекста на общата европейска перспектива на региона. Срещата ще даде възможност за заздравяване на партньорските отношения, засилване процесите на взаимопомощ, сътрудничество, обмяна на опит и развитие на общи проекти. Ще бъде представен финансираният от Европейския съюз проект „Да направим обществото по-силно – подпомагане на обществените медии от Западните Балкани“, както и проекти за сътрудничество между обществените медии от Югоизточна Европа.

Събитието се реализира и със съдействието на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU).  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!