Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генералният директор на Би Би Си стана президент на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU)

Лорд Тони Хол, Ноел Къран и Делфин Ернот (от ляво на дясно)
Снимка: Европейски съюз за радио и телевизия (EBU)

Генералният директор на Би Би Си лорд Тони Хол беше единодушно избран днес за президент на Европейския съюз за радио и телевизия  (EBU) по време на Генералната асамблея на съюза в Тирана, Албания.

„Живеем в повратен за обществените медии момент, когато конкуренцията е по-голяма от всякога, но и нуждата от нас е по-голяма от всякога“, заяви Тони Хол.

Приоритетите, по които новият президент на EBU ще работи – да отговори на предизвикателствата на бързо променящата се медийна среда и да затвърди доверието на обществото в новините и информацията, предоставяни от обществените медии.

Генералната асамблея е най-висшият форум на обществените радио- и телевизионни организации, членуващи в EBU, сред които е и Българското национално радио (БНР), а президентът е и председател на Управителния съвет на съюза, от който зависи изпълнението на заложените политики и стратегии.

Тони Хол е една от ключовите фигури в артистичните и медийните среди на Великобритания. Той е генерален директор на Би Би Си от 2013 г., преди това е бил директор на Кралската опера, а от 1996-а до 2001-ва е заемал длъжността главен редактор на „Новини и актуални предавания“ на Би Би Си.

За вицепрезидент на EBU беше избрана Делфин Ернот, генерален директор от 2015 г. на френската обществена телевизия „Франс телевизион“.

Една от основните теми на Генералната асамблея на EBU в Тирана (28-29 юни) беше приносът на електронните медии от нашия регион и бившите социалистически страни. Поводът е навършването на 25 години от сливането на Международната организация за радио и телевизия ОИРТ и EBU. Това ключово за обществените медии събитие през 1993 година разширява и обогатява значително обмена на програми, музика и услуги.

Основан през 1950 г., Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) е най-голямата асоциация на обществени радио- и телевизионни организации в света, в която членуват 73 обществени медии от Европа и 34 асоциирани членове от Азия, Африка и Америка. БНР и БНТ са пълноправни членове на EBU от 1 януари 1993 г.

Генерален директор на EBU е Ноел Къран.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!