Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиофестивалът „Аларма Пънк Джаз“ открива летния сезон с концерт на Аюуне Суле във Второ студио на БНР

Аюуне Суле

Радиофестивалът „Аларма Пънк Джаз“ открива летния сезон с концерт на Аюуне Суле от Гана на 18 юли, сряда, от 21.00 ч. в обновеното Второ студио на БНР. Музикалният шаман, прото-блусмен и сингър-сонграйтър Аюуне Суле се завръща в София със соловата си програма отново по покана на „Аларма Пънк Джаз“ по повод 10-годишнината на уникалната за българския ефир музикална радиоплатформа.

Аюуне Суле гостува в България преди година с групата на Кинг Аишоба на фестивала „АфроВизия“, организиран отново от „Аларма Пънк Джаз“. Програмата на Аюуне Суле за новия концерт в София ще е напълно акустична – за глас и колого (традиционна двуструнна ганайска китара).

Инструментът колого, на който Аюуне свири, само допреди няколко десетилетия се е използвал единствено като „помощник“ на шамана в лечебните наричания и на него се е свирело само у дома по специални поводи. Днес музиката за колого води и свой паралелен сценичен живот с артисти от Гана като Кинг Аишоба, Атамина, Принс Бужу, Асаа Нахо и други наши съвременници. Представител на това „златно поколение“ е и Аюуне Суле, чийто репертоар, както и този на „краля на кологото“ Кинг Аишоба, включва и традиционни песни от Северна Гана, но най-вече авторски песни със социална насоченост и ангажираност. Темите варират от несигурността на утрешния ден, през съдбата на африканците, заминали за Европа и забравили своята култура, до проблемите за равноправието между мъжа и жената в съвременния свят. В самото звучене на традиционната музика за колого от Северна Гана могат да се открият музикални и културни кодове, които хронологически стигат дори преди пентатоничната музика от Мали, в която изследователите припознават корените на американския блус. Трансът е друг важен елемент от музиката за колого.

Преди месеци Аюуне Суле издаде първия си пълнометражен албум „We Have One Destiny“, който съдържа както електронизирани и електрифицирани версии на познати вече произведения като What A Man Can Do A Woman Can Do More Better, така и съвсем нови за европейската публика песни.

Билети за концерта онлайн в системата на EpayGo и на касите на EasyPay в цялата страна до 15 юли на цена 15 лв., след това до 18 юли – по 18 лв., а на входа преди концерта – по 20 лв.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!