Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нечестивото трио" "Big Sexy Noise" закрива летния сезон на "Аларма Пънк Джаз" в Първо студио на БНР

Нечестивото трио Big Sexy Noise на Лидия Лънч закрива летния сезон на "Аларма Пънк Джаз"

Big Sexy Noise, известни като „нечестивото трио“, ще закрият на 27 август, понеделник, в Първо студио на БНР летния сезон на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“. На сцената в 21.30 ч. ще излязат легендите Лидия Лънч (вокали), Джеймс Джонстън (китари) и Йън Уайт (барабани). Събитието е част от отбелязването на 10-годишнината на предаването за алтернативна култура „Аларма“ и фестивала „Аларма Пънк Джаз“ на Българското национално радио.

Лидия Лънч е култова фигура не само в музиката и не само на нюйоркската ноу уейв сцена. Музиката ѝ е част от едно много по-комплексно изкуство, включващо поезия, философия, социален бунт, пърформанс. Творческият ѝ път е сериозно преплетен с този на цели две поколения любими артисти – от Алан Вега и Мартин Рев и The Birthday Party на Ник Кейв и Роуланд С. Хауърд, през Sonic Youth, Майкъл Джира и Хенри Ролинс и до съвместните ѝ записи с европейски авангардни музиканти като австрийската цигуларка Миа Забелка. Ъндърграунд джазът от дебютния ѝ Queen Of Siam плавно прелива в упадъчен пост-пънк, особено в дуетите ѝ мистериозната личност в албума Honeymoon In Red няколко години по-късно, чието име понякога е Her Dead Twin, а понякога просто A Drunk Cowboy Junkie. Кабаретният ѝ ноу уейв в записите ѝ с Anubian Lights естествено прераства в истеричен Retrovirus или в поезия, която не се чете, а преди всичко се слуша, защото гласът хипнотизира – независимо дали е глас на инфантилно момиченце от края на 70-те или на злата фея Билкознайка от втората декада на новото хилядолетие… Но както се казва в песента, "Trust The Witch".

Лидия Лънч, снимана от JasminСред настоящите действащи формации на Лидия Лънч Big Sexy Noise (създадена през 2009 г.) е навярно най-рокендролската и отвяваща със сценична експресия и вихър, който носи и енергията на Джери Лий Луис или Литъл Ричард, и жлъчния сарказъм на Пати Смит или Том Уейтс, поднесен понякога фино, а понякога повече от сквернословно. Двамата партньори на Лиди Лънч в нечестивото трио Джеймс Джонстън и Йън Уайт са добре познати от лондонската пост-пънк грпуа Gallon Drunk. За групата в Daily Mirror възкликват „Какъв прекрасен начин да изгориш“, а Клайв Бел от The Wire нарича музиката на Big Sexy Noise „нетърпелива“ и „не-безсмислена“. Останалите определения на световната преса са от „красив разврат“ до „брутален блус“, а според Томас Х. Грийн Big Sexy Noise са група за “онези от вас, които смятат, че с Grinderman Ник Кейв не е стигнал достатъчно далеч”.

Вратите на Първо студио на 27 август отварят в 21:00 ч., а концертът ще започне точно в 21:30 ч. с откриваща супергрупа, която ще бъде обявена до края на седмицата.

Билети за концерта онлайн в системата на EpayGo и на касите на EasyPay в цялата страна на цена от 27 лв., а на входа преди концерта – по 30 лв.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!