Биг бендът на БНР открива концертния си сезон с Electric Miles

На 4 октомври от 19.30 ч. в Първо студио на националното радио под диригентството на Антони Дончев ще свирят блестящите тромпетисти Росен Захариев – Роко, Михаил Йосифов и Венцислав Благоев

Музика от и за великия Майлс Дейвис ще звучи в първия концерт на новия творчески сезон на Биг бенда на Българското национално радио на 4 октомври от 19.30 ч. в Първо студио на БНР. 

Солисти под диригентството на Антони Дончев ще са блестящите тромпетисти Росен Захариев – Роко, Михаил Йосифов и Венцислав Благоев.

През изминалия сезон Биг бендът на БНР реализира за втори път проекта „Sketches of Spain“ с Росен Захариев. Концертът, част от Биг бенд джаз академияс музикантите от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, бе с участието и под диригентството на Михаил Йосифов. Венцислав Благоев е солист на Биг бенда на БНР, артистичен директор на „Джаз форум Стара Загора” и „Джаз под звездите на Деветашкото плато”.

В предстоящия концертен сезон на Бенда ще вземат участие редица солисти, познати у нас и от международните сцени - ВГ "Радиодеца", Рут Колева, Петър Салчев, Васил Петров, Мартин Ташев, Ерик Трюфа и много други.

Вторият концерт на Биг бенда на 22 ноември ще отбележи 75-ата годишнина на Симеон Щерев.

Изключително интересен е проектът „Джаз в класиката“ със солисти: кларинетиста Данчо Радевски и виолончелиста Атанас Кръстев.

През този сезон предстои поредното издание на Биг бенд джаз академия, както и Концерт в памет на Александър Бръзицов.

Концертният сезон ще завърши на 13 юни под  диригентството на Ангел Заберски.

Концертите са с начален час 19:30!

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4), на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, както и онлайн на ticketsbg.com и eventim.bg

Кой е Росен Захариев 

Росен Захариев свири на пиано от 7-годишен, а на тромпет – от 10-годишен. След като завършва Софийското музикално училище Захариев е студент в Ротердамската консерватория при Боб Брукмайер, а от 1995 до 2000 г. живее и работи в Бостън и Ню Йорк. Основна движеща сила в джаз и авангард сцената, Захариев е и от пионерите на “instant composition" в България.

Кой е Михаил Йосифов

Михаил Йосифов е завършил Националната музикална академия (НМА) „Панчо Владигеров”. Участва в създаването на различни музикални проекти, пише музика за филми и театрални постановки. В края на 2009 г. събира собствена джаз формация – „Михаил Йосифов секстет“, която бързо се наложи сред публиката. Йосифов е преподавател в НМА.

Кой е Венцислав Благоев

Венцислав Благоев е завършил НМА „Проф. Панчо Владигеров”, а след това специализира в джаз отдела на Bruckner Konservatorium-Linz, Австрия. Свири и записва с някои от най-големите световни имена като Ранди Брекър, Лари Кориел, Николас Симион.

Благоев е лидер на многоликата формация „Джазтет”, а от 2012 г. е и част от звездния Биг бенд на БНР.

В компактдиска си, издаден през 2016 г. Венци представя 25 от най-значимите български джазмени, девет от които са и композитори на пиесите.

През 2010 г. е удостоен с престижната награда „Кристална лира” за джаз, а през 2012 г. печели „Златно перо” за принос към българската култура с проекта си „Джаз за деца”.​


Галерия