Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Легендарният Марк Рибо, камбоджански ембиънт-нойз и новозеландски рокендрол във фестивала на „Аларма Пънк Джаз“ на БНР на 22, 23 и 24 октомври

Концертната платформа „Аларма Пънк Джаз“ на БНР се завръща към фестивалния формат на 22, 23 и 24 октомври в София. Поводът е 10-годишният юбилей на „Аларма“. Вратите на залите на всяка от фестивалните вечери отварят в 20:00 ч., а началният час на концертите е 20:30 ч.

Тридневният „Аларма Пънк Джаз Фест“ започва в понеделник, 22 октомври, в 20.30 ч. в столичния клуб „Mixtape 5“, B-Sideс The Cavemenот Оукланд, Нова Зеландия – хорър-рокендрол четворка с влияния от Cramps, Stooges, Литъл Ричард, Хасъл Адкинс, Motorhead и Бъди Холи. The Cavemen са група, която не бива да бъде подценявана – по думите на Ивайло Кицов – въпреки „магнетичната простота на музиката им, имиджа ала фамилия Флинтстоун и уличния им светоглед“. Джак Бийсли (китари), Джейк Прингъл (барабани), Ник Армстронг (бас) и фронтменът Пол Фрогат издадоха третия си студиен албум NukeEarth тази година за легендарния лейбъл Slovenly Recordings, а в София пристигат директно от един от най-ключовите пътуващи рокендрол фестивали We Are Loud Fest, който тази година се провежда в Истанбул. Преди тях на сцената ще излязат Igralomот Ниш, група, участвала два пъти на „Аларма Пънк Джаз“ през последните години. В музиката на триото Igralom (Димитрие Симович – бас, вокали, Младен Мариянович – китари и Марко Томович – барабани) се срещат екс-югославската пост-пънк традиция, туарегските рифове и транс рокът. На фестивалната сцена в София те ще направят премиера на втория си студиен албум Sunovrat, чийто продуцент е Крис Екман от Dirtmusic.

Вторият фестивален ден, 23 октомври, ще бъде в Първо студио на Българското национално радио от в 20.30 ч., като акцентът пада върху съвременната азиатска музика извън мейнстрийма и традиционното звучене. Публиката ще чуе и види музикалната платформа за нова азиатска музика Chinabot и нейния създател Сафи Вонг от Камбоджа, който участва с ритуалния си ембиънт-нойз проекта Lafidki на „Аларма Пънк Джаз“ през 2011 и 2012г. Сафи Вонг е роден в бежански лагер във Фанат Нихон (Тайланд) и е израснал в Нанси, Франция. Живял е в Берлин и Пном Пен, а в момента работи в Лондон. Lafidki е проект на звуков художник и концептуален колажист, сбор от идеи, които синтезират множество недостатъчно представени истории, географии, музикални жанрове и културни знаци в убедителни, цветни звукови материали. С него в момента е на турне и Pisitakun от Банкок, Тайланд. Той използва разнообразни вдъхновения в песните си – исторически и политически събития, синтетични звуци и странни музикални инструменти. На настоящото турне Pisitakum представя новия си албум Sosleep. Концертът ще започне със специален сет на Симитчиев Mytrip– една от редките и концептуални появи на проекта на Ангел Симитчиев на сцена в рамките на 2018 г.

Третата вечер на фестивала, 24 октомври от в 20.30 ч. в Първо студио, ще е световна премиера на белградския авангарден джаз квинтет Fish In Oil със специален гост Марк Рибо, един от малцината, които днес можем да наречем „живи класици“. Китарата на Марк Рибо е неизменна част от някои от най-важните албуми на Джон Зорн и Том Уейтс. Списъкът с легенди, с които Рибо е записвал и е свирил на сцена, е огромен – Елвис Костело, Сусана Бака, Даяна Крол, Арто Линдзи, Т-Боун Бърнет, Каетано Велосо, МакКой Тайнър, Дейвид Силвиан, Бил Фризел, TheBlackKeys, Medeski, Martin & Wood... Рибо е градивен елемент от групи, които през различни десетилетия са гръбнакът на нюйоркския даунтаун авангард – LoungeLizards на Джон Лури и Electric Masada и Bar Kokhba Sextet на Джон Зорн, като тук можем да наредим и неговото собствено трио CeramcDog. Визионер, в чиято музика се срещат Блайнд Уили Джонсън, Албърт Айлер и Марк Болан, композициите за класическа китара на хаитянския му учител Франц Касеус и филм-ноар-нойз-американа-фрий-импровизацията, протестните песни на антиТръмп епохата и антифашистката класика от 40-те, Бийтълс, Ролинг Стоунс и Колтрейн, "стандартите" и един съвсем различен от джазменския порядък на импровизация.

Билети се продават онлайн в системата на EpayGo, с чието спонсорство се провежда фестивалът, както и на касите на EasyPay в цялата страна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!