Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детският радиохор на БНР изнесе два престижни концерта в Будапеща

5
Снимка: Мануела Манчева

Ден след участието си в грандиозния концерт в зала „Бела Барток“ по повод 75-ата годишнина от основаването на Симфоничния оркестър на Унгарското национално радио, Детският радиохор имаше самостоятелна изява в Пиаристката църква на Будапеща. Това е най-старият католически храм в унгарската столица от 12 век, с прекрасна акустика и крипта, съхранила безценни ръкописи.

Концертът бе под патронажа на Българския културен институт в Унгария, в него взе участие с кратка програма и Детският хор на Унгарското национално радио под диригентството на Юдит Валтер.

Българските радиопевци, ръководени от главния диригент на състава Венеция Караманова, показаха част от богатия си репертоар със сакрални произведения от български, руски и западноевропейски композитори. На финала двата хора изпяха съвместно „Аве Мария“ на Золтан Кодай и „Лека нощ“ от Парашкев Хаджиев.

Концертът завърши с дълги аплаузи, много настроение и детски усмивки. Прекрасен финал на едно запомнящо се концертно турне, породило нови приятелства.

Пътуването на Детския радиохор на БНР в Унгария се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“, програма „Мобилност“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия