Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стратегия за развитие на обществените медии в цифровата ера ще създаде работна група с представители на БНР, БНТ и експерти

Проектът ще бъде представен в парламентарната комисия по култура и медии

Снимка: Николай Дойчинов

Българското национално радио и Българската национална телевизия ще сформират работна група, която да предложи проект на стратегия за развитие на обществените медии. Това обявиха генералните директори Александър Велев и Константин Каменаров на конференцията „Бъдещето на обществените медии в цифровата ера“, която организираха днес двете обществени медии. Форумът събра на едно място законодателно, регулаторно, институционално, академично, неправителствено и обществено представителство с идеята да предефинира мисията на обществените медии в променящата се дигитална реалност.

Предизвикателствата на цифровата ера, нормативната рамка и финансирането на обществените медии обсъдиха участниците в конференцията и се обединиха около заключението, че първостепенна е необходимостта от ново формулиране на мисията на БНТ и БНР. На второ място е моделът на финансиране, като гаранция за плурализъм на мненията, журналистическата независимост и развитието в силно конкурентна среда.

Всичко това ще бъде предложено за обсъждане при предстоящите промени в Закона за радиото и телевизията, налагани от промените в европейската Директива за аудиовизуални медийни услуги. Новите текстове в директивата бяха представени на форума от Мануел Матео от кабинета на еврокомисаря Мария Габриел. Радка Бечева от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) съпостави различните модели на финансиране на общестевните медии в Европа. Милен Митев от БНР и Зина Трифонова от БНТ поставиха на дискусия необходимостта от промените в правната регулация.

Греъм Диксън, ръководител на отдел „Радио“ на EBU, и София Владимирова, председател на Съвета за електронни медии, посочиха нуждата от създаване на съдържание за младежите и децата и борбата с фалшивите новини като основни предизвикателства пред обществените радио и телевизионни оператори в България и в Европа.

Диана Саватева, заместник-председател на парламентарната Комисия по културата и медиите, поздрави БНР и БНТ за организирането на конференцията, която поставя началото на дебата за промените в нормативната рамка. Проектът за стратегия за развитие на обществените медии ще бъде представен в парламентарната Комисия по култура и медии по покана на нейния председател Вежди Рашидов. Предложения за участие в този екип, както и конкретни идеи, които да залегнат в текста, могат да се изпращат на psmstrategy@bnr.bg




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!