Симфоничният оркестър на БНР почита с празничен концерт 80-годишнината на акад. Георги Минчев на 1 февруари в зала „България“

2
Академик Георги Минчев
Снимка: Ани Петрова

Симфоничният оркестър на БНР ще почете 80-годишнината на акад. Георги Минчев с празничен концерт на 1 февруари от 19.30 ч. в зала „България“. Под палката на главния диригент Марк Кадин ще прозвучат знаковите произведения на Минчев „Симфоничен пролог“ и симфонична сюита „Fahrenheit 451“ по едноименния балет, а програма „Христо Ботев“ на БНР ще излъчи събитието пряко.

Творчеството на акад. Георги Минчев е представително за съвременната българска музика и я утвърждава на международната сцена. Той е носител на най-престижните национални награди и многобройни международни отличия, сред които Европейската награда „Лоренцо Великолепни”, званието „почетен сенатор” на Международната академия „Медичи” във Флоренция, голямата награда „Сирак Скитник” на БНР, както и на „Златен век” на Министерството на културата. През 2015 г. става академик на Българската академия на науките.

Георги Минчев завършва Българската държавна консерватория в класа по композиция на проф. Марин Големинов. След това специализира в Москва при Родион Шчедрин и Арам Хачатурян. Затова програмата на празничния концерт на Радиосимфониците е дълбок поклон на акад. Георги Минчев към неговите учители.

Маргарита Калчева

Симфоничният оркестър ще изпълни „Концерт за контрабас и оркестър“ от Марин Големинов със солист Маргарита Калчева, „Озорные частушки“ от Родион Шчедрин и фрагменти из балета „Гаяне“ от Арам Хачатурян.

Концертът е под патронажа на Председателя на 44-то Народно събрание г-жа Цвета Караянчева.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР, на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на http://ticketsbg.com

Галерия