Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурсът на БНР „Пролет“ набира нови български песни за 50-ото си юбилейно издание

Конкурсът на БНР „Пролет“ набира нови български песни за 50-ото си юбилейно издание. Крайният срок за участие в надпреварата е 22 март. Заявки за участие - на имейл prolet@bnr.bg. Информация - в сайта на конкурса prolet.bnr.bg.

От всички предложени нови песни селекционна комисия от продуценти, музикални редактори и звукорежисьори ще избере 12, които ще продължат участието си. Те ще бъдат многократно излъчвани и представяни на слушателите на БНР във всички програми и регионални станции на общественото радио от началото на месец април до 20 май. 

Селекционният екип определя най-атрактивните награди -  Участие в престижния музикален фестивал „Евросоник“ в Грьонинген, Холандия, през 2020 година; Награда за дебют, която се присъжда на автор или изпълнител; Награда от класацията „БНР Топ 20“ – Участие в Радио парк фест през юни 2019 година.

Журито по традиция ще бъде от седем изявени български музиканти, номинирани от членовете на селекционния екип. За да се осигури максимална обективност, всеки от тях слуша песните, гласува и изпраща своята класация в специална форма, без да е информиран кои са колегите му. Първата среща на членовете на журито ще се състои на гала концерта на 20 май, когато гласуването е приключило и ще бъдат обявени наградите. Професионалното жури определя Първата и Втората награди – съответно по 3000 лева и 2000 лева за Третата.

„Пролет“ е уникален и единствен по рода си конкурс за авторска песен, който не е прекъсвал провеждането си в продължение на 50 години. От 1970 година, когато е създаден в БНР, за да стимулира създаването на българска музика досега, автори и изпълнители очакват това музикално събитие, за да представят новата си продукция.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!