Увертюрата из „Севилският бръснар“ любима на българите според анкета на предаването „Каста дива“

Увертюрата из операта „Севилският бръснар“ е победител в анкетата „Любимите ви оперни увертюри“ на предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива“ на програма „Хоризонт“ на БНР. Музиката на Джоакино Росини беше избрана от слушателите сред двайсет предложения на бляскави увертюри и инструментални въведения на опери от Верди, Моцарт, Вагнер, Сметана, Чайковски, Пипков с най-популярните и красиви мелодии или лайтмотиви, които след това се развиват в музикалната драма.

„За нас в екипа на „Каста дива“ е много важно да дадем възможност на слушатели БНР да изразят своите предпочитанията“, казва авторът и водещ на предаването Росица Кавалджиева и допълва:

„След края на анкетата ние предоставяме  информацията от нея на българските оперни и музикални театри, за да я използват при определяне на репертоарната си политика“.

Един от гласувалите, Илия Илиев от Стара Загора, спечели голямата награда – телевизор от престижна марка. Подаръкът му беше връчен от директора на Радио Стара Загора Любомир Чешмеджиев.

Анкетата „Любимите ви“ на предаването за музикално-сценични изкуства "Каста дива" на програма „Хоризонт“ на БНР е ежегодна и се провежда в началото на всеки концертен сезон. В досегашните анкети слушателите избраха за любима оперета на българската публика „Царицата на чардаша“ на Имре Калман, любим балет – „Лебедово езеро“ на Чайковски, любим мюзикъл – „Моята прекрасна лейди" на Фредерик Лоу, любим оперен хор – Хорът на евреите от „Набуко“ на Джузепе Верди, любим тенор – Лучано Павароти и любим български оперетен артист – Видин Даскалов.

Галерия