БНР получи Специалната награда от Международния конкурс „Светозар Страчина Гранд При“ за запис на фолклорна песен

Отличената „Мари Тодоро“ е изпълнена от ученичката Петя Панева и виртуозния кавалджия Недялко Недялков

Отличената добруджанска песен „Мари Тудоро“ бе изпълнена от Петя Панева и солиста на Оркестъра за народна музика Недялко Недялков (кавал).

Българското национално радио получи Специална награда на Международния конкурс за запис на фолклорна музика „Светозар Страчина Гранд При“, състоял се на 27 и 28 март 2019 г. в Братислава, Словакия. Добруджанската любовна песен „Мари Тодоро“ в изпълнение на младата певица Петя Панева и солиста на Оркестъра за народна музика Недялко Недялков (кавал) беше отличена с приз за вокално майсторство. Записът е осъществен в Първо студио на БНР от звукорежисьора Атанас Копчев и продуцента Ваня Монева.

Едва 17-годишна Петя Панева беше солист в коледния концерт на Оркестъра за народна музика на БНР през 2017 г. „Музика в портрети“ (http://binar.bg/67338/muzika-v-portreti-2/) Тя е ученичка в НУИ „Добри Христов'' – Варна със специалност ударни инструменти и в школата по народно пеене на Павлинка Тодорова. Един от най-талантливите и известните български кавалджии Недялко Недялков е солист на Оркестъра за народна музика на БНР от 1996 г., автор и участник в международни проекти за фолклор, етно-джаз, world music, старинна и барокова музика. Носител е на наградата „Грами“ (2011) за проекта му с Жорди Савал.

БНР отново бе отличено за своята продукция на народна музика след наградите за най-добър запис на автентичен фолклор на конкурса „Светозар Страчина Гранд При“ през 2011, 2015  и 2017 г. Събитието се организира на всеки две години от Словашкото национално радио със съдействието на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Тази година най-добрите изпълнения и записи на фолклорна музика в Европа бяха отличени от международно жури с представители от седем страни, включително и от България. В конкурса участваха 39 записа, изпратени от 14 радиостанции от Европа, Куба и Индонезия.