Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Златна лира“ за водещата от програма „Христо Ботев“ Аделина Александрова (видео)

БНР Новини
Момент от награждаването
Снимка: Ани Петрова

Ръководството на Съюза на българските музикални и танцови дейци присъди своето най-високо отличие – „Златна лира“ – за високи художествено-творчески постижения и по повод 30 години творческа дейност на Аделина Александрова - музикален журналист и водещ в програма „Христо Ботев“. Наградата й бе връчена от зам.-председателя на СБМТД – Цветелина Димчева - на сцената на зала „България“, минути преди започването на поредния концерт от Юбилейния, 70-и сезон на Симфоничния оркестър на БНР, в който участва и „малкият Моцарт“ – талантливият 11-годишен пианист Ивайло Василев.

Това е второ отличие за тази година на Аделина – през месец януари, на състоялата се церемония по връчване на наградите „Сирак Скитник“, тя получи и приза „Златен глас“ на фондация „Надежда Дженева“. „Щастлива съм, че трудът ми е забелязан и оценен, и че всичко това се случва именно тук, на сцената, където са и моите колеги - музиканти“ – сподели журналистката, която вече повече от две десетилетия е „Гласът на радиооркестъра“ и предава директно по програма „Христо Ботев“ всички концерти на състава. - „От многото аспекти на работата ми в Радиото, това е един от най-любимите: да предавам директно концертите на този забележителен състав, изграден от прекрасни професионалисти. Човек не бива да си върши работата с мисълта, че ще получи награда за това, но ако все пак се случи да го наградят, усещането е много хубаво! Благодаря на Ръководството на СБМТД за признанието, желая на всички ви приятно слушане на този чудесен концерт и... отивам там, където ми е мястото – горе, в радиокабината, тъй като тази вечер аз все пак съм И на работа и колегите ми ме чакат, за да водя директното предаване по радиото“.

Наградата „Златна лира“ е най-високата степен от връчваните признания за големи заслуги към българската музикална култура. Присъжда се за високи художествени постижения на личности или колективи с над 25 години творческа дейност в областта на музикално-сценичните изкуства и култура.

Честито на нашата колежка Аделина Александрова!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!