Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР пуска звукова панорама на парламентаризма

Звук, текст и снимки, достъпни през QR код, ще получат депутатите за 140 години Народно събрание

По повод 140-годишнината на Народното събрание на България БНР събра в мултимедия звуковата картина на политическата памет у нас и по света.

„По този начин ние искаме да изкажем своята почит към институцията Народно събрание и да покажем, че Българското национално радио съхранява и пази звуковата памет на нацията“, заяви генералният директор на БНР Александър Велев.

Мултимедийният проект на БНР е калейдоскоп от звук, текст и снимки на българския парламентаризъм: История на Народното събрание в следосвобожденска България; Третото българско царство до 9 септември 1944 г.; Народна Република България до 10 ноември 1989 г.; Република България до ден днешен. Строителите на съвременна България са имали пълното разбиране за значението на Парламента, за устройството на държавността, защото свикват Учредително, а веднага след него и Велико народно събрание, непосредствено след освобождението на страната от турско владичество през 1878 г., а именно на 10 февруари 1879 г.

Председателите на Народното събрание винаги са били видни личности и изявени деятели от всички сфери на обществения живот. Освен тях, в мултимедията ще могат да бъдат чути гласовете, запазени в Златния фонд на Българското национално радио, на останалите държавници, тясно свързани с изграждането на парламентарната ни република: президентите и министър-председателите на Република България.

Екипът на Архивния фонд на БНР е подбрал и „Звуци от ХХ век“, записи от БНР и Европейския съюз за радио и телевизия, свързани с този период от време – 140 години, от изграждането на парламентаризма в България. Най-старият звук е от 1900 г. на Радио Словения – Франц Йозеф, император на Австро-Унгария. Мултимедията завършва с поздравителното слово на председателя на Европейския съвет Доналд Туск на официалната церемония по откриването на първото българско председателство на Съвета на ЕС на 11 януари 2018 г.

По повод тържественото отбелязване на 140-ата годишнина на Народното събрание във Велико Търново депутатите от 44-ото Народно събрание ще получат достъп до мултимедията чрез QR код.

Мултимедийната звукова панорама ще може да бъде разгледана и чрез сайта на БНР: http://parliament140.bnr.bg/


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!