Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансирането на обществените медии обсъдиха ръководители на EBU в Народното събрание

| обновено на 16.04.19 в 14:02
5
Александър Велев, Ноел Къран, Тони Хол и Цвета Караянчева на срещата в парламента.

Необходимостта от адекватно финансиране на обществените медии, тяхната роля и борбата с фалшивите новини бяха сред акцентите в срещата на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, генералния директор на Българското национално радио Александър Велев, президента на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) и генерален директор на Би Би Си Тони Хол и генералния директор на Съюза Ноел Къран.

Цвета Караянчева подчерта, че обществените медии са пазителят и гаранцията за достоверността на поднасяната информация:

"И ние като законодатели сме поели ангажимента да ги подкрепяме, за да могат да останат независими. Такива, каквито трябва да бъдат обществените медии. Да популяризираме колкото се може повече обществените медии на фона на фалшивите новини, които идват и ние трябва да работим за доверието, трябва да обучаваме нашите граждани да различават добрите от фалшивите новини".

В момента съществува още по-голяма необходимост да се обединим, за да се справим с тези общи нови предизвикателства, отбеляза президентът на EBU лорд Тони Хол, като посочи, че за това много важна роля имат обществените медии. Той допълни, че трябва да се инвестира в тяхното развитие и в образованието на журналистите, които работят в тези медии. Трябва заедно да планираме и да работим за тяхното бъдеще, така че да гарантираме, че те ще продължават да предоставят на гражданите достоверна информация, която се ползва с доверието на нашите общества, добави лорд Тони Хол.

Генералният директор на БНР Александър Велев заяви:

"Политиците са наясно, че промяна в Закона за радио и телевизия трябва да има, че промяна в начина на финансиране е наложителна, и също така, че мандатът на генералните директори на обществените медии не бива да бъде тригодишен, защото е безкрайно кратък. Но очевидно все още дебатът по тези въпроси в политическото пространство не се е състоял сред политическите партии и тепърва ще видим как ще се развие".

Лорд Тони Хол и Ноел Къран са в България за участие в 25-ата Радиоасамблея на EBU, която се провежда за първи път в София. Форумът, чийто домакин е Българското национално радио, е едно от ключовите събития за обществените медии в Европа.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия