Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Греъм Елис, EBU: Бих искал да видя, че БНР получава парите, които са нужни

| обновено на 16.04.19 в 14:08
Снимка: БНР

Интернет не уби радиото, няма да го направи и в бъдеще. Това заяви в специално интервю за предаването „Хоризонт до обед“ Греъм Елис, председател на Радиокомитета на EBU и директор на производството на програми, Би Би Си Радио и музика.

„Радиото се оказа много устойчиво - видеото не го уби, телевизията не го уби. Имам всички основания да смятам, че радиото ще пребъде и в бъдеще време. Има много добри причини то да оцелее и то защото радиото има особена сила. Първо, защото радиото е жива медия и хората се радват на компанията на радиото. То е като приятел, който е на живо с теб. Прави ти компания по начин, който липсва в услугите, предлагани от интернет или телевизията. Това не означава, че няма предизвикателства пред радиото, особено когато говорим за младото поколение, но аз съм уверен, че радиото като медия може да се справи с тях“, коментира той.

Според Греъм Елис обществените медии, заради тяхната безпристрастност и независимост, могат да са този източник, на който хората да имат доверие, което е огромно предимство:

„Когато се стига до хора, които твърдят, че едно или друго е фалшива новини, или когато се опитват да не зачитат фактите и ги определят като фейк нюз, това е нещо, за което обществените медии, но и изобщо сериозните издатели трябва да са категорични и да се изправят и да заявяват ясно, че това, което те казват, е точно и коректно и че почива върху факти. Да са готови да покажат на всички, че това, което са написали или излъчили, е акуратно, точно“.

Най-важното, което Европейският съюз за радио и телевизия може да прави, е да подкрепя своите членове, отбеляза Греъм Елис. Той признава, че понякога е много трудно да знаеш точно какво се случва в една или в друга страна:

„Полското радио е много ценен член на нашата организация, който допринася много за нея. Такъв член е и БНР. Европейският съюз за радио и телевизия активно се опитва да помогне на своите членове. Знаем, че инвестициите в публичните медии в тази част от света са несъпоставими с нашите. Например във Великобритания таксата за радио и телевизия, от която се издържа Би Би Си, е близо 180 евро. Всеки член на Съюза ни е различен, но ЕСРТ застава зад всичките си членове независимо пред какви трудности са изправени  - дали става дума за недостатъчно финансиране или за опити за намеса от страна на правителствата“.

„Бих искал да видя, че БНР получава парите, които са нужни, за да изпълнява своята мисия“, казва още председателят на Радиокомитета на Европейския съюз за радио и телевизия и добавя:

„Обществените медии трябва да имат средства, за да инвестират в професионална журналистика и в национална култура. Затова те трябва да бъдат финансово подкрепени“.

Според него е много важно гражданите да знаят, че имат съюзник в лицето на обществените медии:

„Гражданите да разбират стойността и цената на това да имат независима, безпристрастна, точна и професионална журналистика. Това е инвестиция в националната култура. Ще бъдем по-богати демокрации, ако имаме по-добре информирани избиратели“.

На 11-и и 12-и април БНР ще бъде домакин на 25-ата Радиоасамблея на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Тази година участниците са 107 от 39 държави от цяла Европа, представляващи 44 обществени медийни организации. Над 30 от участниците оглавяват обществени медии или радиопрограми.

Днес в Националното радио ще се проведе заседание на Радиокомитета, който е главният орган, определящ политиката в аудиосектора на обществените медии.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!