Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генералният директор на Би Би Си лорд Тони Хол: Настъпи времето на обществените медии

| обновено на 16.04.19 в 14:23
Генералният директор на БНР Александър Велев връчи икона на Свети Георги Победоносец на лорд Тони Хол в рамките на 25-ата Радиоасамблея на EBU в София.
Снимка: Ани Петрова

Дойде времето на обществените медии. Констатацията е на лорд Тони Хол, генерален директор на Би Би Си и президент на Европейския съюз за радио и телевизия. Радиоасамблеята на организацията за първи път се провежда в София. Българското национално радио е домакин на  този ключов медиен форум.

Според лорд Хол предсказанията, че радиото се е изчерпало и с него е свършено, са грешни.

„Прогнозата ми за бъдещето на радиото, наречете го също аудио, е оптимистична. И e много е хубаво, че обсъждаме това тук, в София, в България. Мисля, че имат значение много неща, но най-важно е качеството. Младите искат да знаят какво се случва,  искат забавни програми, записи в интернет. Установих го и в Кралската опера - трябва да направиш продукта възможно най-достъпен, като се придържаш към принципите и качеството.

Освен това, вече разбрахме, че радиото върви по пътя на телевизията. В смисъл, че едни и същи хора искат едни и същи неща, независимо кога и къде се намират. Затова създадохме Би Би Си саундс. Там можете да намерите театрални постановки, новини, забавни предавания, музика. Така че уроците на телевизията са полезни. И все пак има нещо неповторимо в компанията на радиото, в неговата чудесна простота. Можете да създадете такива прекрасни картини с радиото - нещо, за което в телевизията ще трябва да похарчите милиони. Така че радиото е важно и ще продължи да съществува."

Последната и най-добра надежда на Би Би Си - така беше наречен лорд Тони Хол в статия на „Индипендънт“, след като се върна в Би Би Си като генерален директор през 2013-а. Дългогодишният ръководител на новините междувременно успя да реформира и Кралската опера.

Запитан колко е трудно да бъде отстоявана независимостта на обществените медии при съвременната концентрация на пари и власт, лорд Хол отговори:

„Първо, трябва да сме независими в журналистиката, която правим. Независими наистина от всичко. Да събираме колкото е възможно повече гледни точки. Независимостта е абсолютно необходима. Свободата - също. Това е нещо, за което плаща нашата аудитория. Именно затова излъчването ни във Великобритания не е търговски ориентирано.

Второто, което има значение, е креативността. Когато се върнах в Би Би Си,  казах, че искам да обсъждаме най-вече качеството на нашата програма. Имаме ли продукции, които карат хората да говорят за тях, отразяваме ли национални събития, които събуждат у хората усещането за история, забавляваме ли ги, разсмиваме ли ги в трудни моменти?  Мисията ни е да произвеждаме много добра продукция, да правим качествена журналистика“.

Според лорд Хол „фалшивите новини и дезинформацията са сред най-големите предизвикателства, с които се сблъскваме“.

„И не само в медиите, но и от гледна точка на хората, които вярват в демокрацията и  правото да получават достоверна информация. Наскоро разговарях с един от директорите на „Майкрософт“ за  възможните алгоритми в борбата срещу фалшивите новини. В един момент той просто млъкна за секунди и после каза: Знаете ли, в крайна сметка въпросът опира до това да имате хора на мястото на събитието.  С други думи, аудиторията ще вярва на медията, ако вярва на журналиста и ако го вижда на мястото на събитието да говори с най-подходящите хора. Така че трябва да инвестираме в журналистиката. Можем да направим много неща, за да се защитим от фалшивите новини, но и трябва да имаме самочувствието на обществени медии, да кажем на хората:  Ако искате да знаете на кого можете да вярвате, това сме ние."

Сред остроумията за Брекзит в социалните мрежи имаше и шеговита прогноза, че през 3038 година обсъждането в парламента на сделката на Тереза Мей ще бъде древна традиция и вече никой няма да знае как е възникнала. На въпрос как ще се отрази излизането на Великобритания в Евросъюза на Би Би Си и Европейския съвет за радио и телевизия (EBU) и дали пък и медиите не допринесоха за бъркотията, наречена Брекзит, лорд Хол каза:

„Ако все още говорим за това през 3038-а, мога убедено да предскажа, че ще бъда там и ще участвам в дебатите.

От сегашния период, за мен и за Европейския съвет за радио и телевизия беше необикновено как обиколи света новината с председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу и неговия възглас „Ред! Ред!“.

Дебатите за Брекзит са пореден пример за важността на Би Би Си и обществените медии, които показват различните гледни точки, придържайки се към истината. Ще ви дам пример за дилемите, с които се сблъскваме. Наскоро ни попитаха дали можем да дадем трибуна на лидера на опозицията Джеръми Корбин и на премиера Тереза Мей и да представим техните аргументи. Казахме „Не“. Не е достатъчно. Би трябвало да имаме много повече информация за споразумението на Мей, за евентуален нов референдум, за вариантите за оставането в Евросъюза, за излизането и т.н.  Искаха да сведат всичко това до двустранен сблъсък, а става дума за много по-сложен казус. И нашата задача като журналисти е да разясняваме подобни казуси, без да се чувстваме виновни".

Въпросът с финансирането изглежда все по-проблематичен за обществените медии. Средствата намаляват, а изискванията се увеличават. На въпроса възможно ли е да се комбинира обществената роля с пазарните принципи до степен, че те да бъдат водещи, лорд Хол посочи:

„В обществените медии не можем да действаме като акционерно дружество, не се опитваме да продадем нещо на някого. Плаща ни обществото да работим за него - да казваме истината, да бъдем противоотрова срещу дезинформацията, включително да пазим и обогатяваме културата. Освен това имаме мисия и да обединяваме хората в свят, в който чрез социалните медии сме настроени все по-индивидуалистично.

Затова и приех да бъда президент на Европейския съвет за радио и телевизия. Мисля, че трябва да обърнем внимание  както на нашата аудитория, така и на политиците на нуждата от увеличаване, а не намаляване на финансирането на обществените медии. Защото смятам, че сме отговорът на много от днешните важни въпроси. Наистина вярвам, че е дошло времето на обществените медии. От 10, 20, 30 години слушам, че е с тях е свършено. Не, не е. Ние сме отговорът на много проблеми, с които се сблъскват гражданите и обществото“.

Любопитен и изключително успешен в биографията на лорд Тони Хол е периодът му като директор на Кралската опера. В звуковия файл можете да чуете разказа му за този период, както и съветите му към младите журналисти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!