Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЕМ утвърди Данаил Данов за член на УС на БНР

Съветът за електронни медии утвърди днес Данаил Данов за член на Управителния съвет на Българското национално радио. Генералният директор на БНР Александър Велев представи Данов пред членовете на медийния регулатор с думите:

„В момента Данов е преподавател в Софийския университет във Факултет по науки за образованието и изкуствата, Факултет по журналистика и масови комуникации и Факултет по класически и нови филологии. Човек от медийните среди е, известен на хората, които се занимават с медии и може да бъде много полезен в нашата работа.

Надявам се доц. Данов да бъде една сериозна подкрепа за нас в Радиото, особено що се отнася до програмната политика. Факт е, че в Управителния съвет нямаше специалист от неговия ранг въобще, който да се занимава с програмната политика“.

На свой ред Данаил Данов заяви:

„За мен предложението, което господин Велев отправи преди известно време, е отговорност и най-вече чест, и удоволствие. Отговорност, защото става дума за задължения, свързани със стратегическото развитие на Радиото“.

Кой е Данаил Данов

Данаил Данов е завършил Факултета по класически и нови филологии в СУ „Св. Климент Охридски“ (1988), Департамента по социология и политически науки към Централноевропейския институт, Прага (1992) и Центъра за регионални изследвания на Лондонския университет (1993). Има сертификати за експерт-консултант по методология на практическото обучение, издадени от Академията на „Дойче веле“, Бон, Световните служби на Би Би Си, Лондон, и Центъра за обучение и квалификация по радио и телевизия в Хилвърсум, Холандия.

Започва професионалната си кариера през 1990 г. като репортер в БНР. През 1993 г. става директор на новините на „Радио Експрес“, София. От началото на 1994 г. работи в продължение на две години като журналист в Българската редакция на Би Би Си, Лондон. След завръщането си в България в края на 1995 г. става заместник - главен редактор на „Радио Експрес“. От септември 1996 до февруари 1998 г. е координатор на Медийната програма на фондация „Отворено общество“, след което е избран за заместник-председател на Управителния съвет на БНР.

След изтичане на мандата му в радиото е назначен за програмен директор на Център за развитие на медиите, София, където работи до края на 2009 г. В началото на 2010 г. поема длъжността изпълнителен директор на фондация „Център за развитие на комуникациите и човешките ресурси”.

От 2002 г. започва да се занимава активно с практическо обучение по журналистика, медии и комуникации. Ръководи програми и проекти за професионална квалификация в различни страни на Югоизточна Европа, Кавказкия регион и Африка. Опита си споделя в поредица от статии и книги, издадени от Центъра за развитие на медиите, София, както и чрез различни обучителни курсове на Би Би Си, „Дойче веле“, Международната лятна академия „Фулбрайт“ и Училището за докторантски и постдокторантски изследвания „Диалог Европа“ на Софийския университет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!