Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Номинираният от БНР вокален ансамбъл „Фортисимо“ ще се състезава на финала на „Нека пеят народите“ в Барселона

2
Вокален ансамбъл „Фортисимо“, който ще участва във финала на хоровия конкурс „Нека пеят народите“.

На 13 октомври младите хористи от Вокален ансамбъл „Фортисимо“, Бургас, с диригент Милена Добрева, ще пеят на живо в забележителния Дворец на каталунската музика (Palau de la Música Catalana) в Барселона. Там ще се състои дългоочакваното събитие – финалът на международния хоров конкурс на Европейския съюз за радио и телевизия „Нека пеят народите“ („Let the Peoples Sing“).

Номинирани от Българското национално радио (БНР), „Фортисимо“ бяха избрани за финалисти в т.нар. „Отворена“ категория, заедно с още два хора – от Дания и от Латвия. На финала в Барселона ще се изявяват и хоровете, класирани в другите две категории на конкурса – за млади и възрастни хористи, а спечелилите първо място във всяка една категория ще се състезават за голямата награда – „Купата на сребърната роза“. Тези вълнуващи моменти могат да бъдат проследени на живо тук:

И тук: http://youtube.com/catradio

Българските радиослушатели и почитатели на хоровото изкуство могат да слушат на живо в ефира на Програма „Христо Ботев“.
Големият финал е в неделя, 13 октомври, от 19:30 ч.

Фестивалът е основан през 1961 г. от Би Би Си. „Нека пеят народите“ е един от най-старите и престижни хорови конкурси. От 1970 г. негов главен организатор е Европейският съюз за радио и телевизия. Провежда се на всеки две години и събира участници не само от Европа, а и от други континенти. В дългата история на конкурса редица български хорове са получавали награди.

Вокален ансамбъл „Фортисимо“ с диригент Милена Добрева е създаден през 2014 г. – отначало  като хор към Националното училище за музикални и сценични изкуства „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас. Постепенно към него се присъединяват деца и младежи от други училища в града, с различни интереси, но всички запленени от музиката. Ансамбълът концертира активно и редовно участва в хорови конкурси, където получава най-високи награди, включително златни медали в Гран при на нациите – на Европейските хорови игри в Рига (2017) и в Гьотеборг (2019) и на Световните хорови игри в Южна Африка (2018). Избрани са за „Ансамбъл на годината“ за 2018 г. в класацията „Музикант на годината“ на БНР.

Дворецът на каталунската музика в Барселона, където ще се проведе финалът на конкурса „Нека пеят народите“.

Забележително е мястото, където ще се проведе финалът на „Нека пеят народите“ – Дворецът на каталунската музика в Барселона, е с богато декорирани фасада и интериор. В залата могат да се видят бюстове на знаменити композитори, скулптурни изображения на музи от гръцката митология, както и скулптори, претворяващи сцени от музикални произведения.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия