Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завърши шестият майсторски клас по журналистика на БНР Академия

16
„Семейна“ снимка на завършилите майсторския клас на БНР Академия и някои техни преподаватели.
Снимка: Ани Петрова

На 15 ноември 2019 г., на тържествена церемония пред Първо студио на БНР се дипломира шестият майсторски клас по радиожурналистика на БНР Академия.

Курсът завършиха успешно 13 журналисти от БНР: Добромир Цветков, Иван Русланов и Иван Нотев от програма „Хоризонт“, Калина Колева и Оля Стоянова от програма „Христо Ботев“, Боряна Кърпачева - Радио Благоевград, Жулиета Герова - Радио Шумен, Ивайло Пеев - Радио Бургас, Божидар Чолаков - Радио Кърджали, Олга Карова – Радио Варна, Ася Пенчева - кореспондент на БНР в Русе, Ива Антонова - кореспондент на БНР във Враца и Стоян Радев - кореспондент на БНР в Сливен.

„Семейна“ снимка от церемонията в БНР за връчване на дипломите на  завършилите майсторския клас на БНР Академия.

Те бяха избрани чрез конкурс в началото на годината и преминаха през курс на обучение, включващ 10 основни журналистически дисциплини: технически умения, говор и писане, събиране на новини, интервю, репортаж, кратки новини, бюлетин, радио 2.0 и уеб, фийчър, етика и деонтология.

Обучението приключи с финален изпит. Всеки от участниците имаше за задача да подготви авторски фийчър на тема по избор, своеобразна дипломна работа с ключово значение за крайната оценка на участниците.

Отличените фийчъри - „Обществено бедствие 1966“ на Ива Антонова, „Има изход“ на Добромир Цветков, „Да си вървим вкъщи, сине“ на Ася Пенчева, „Предизвикателството или човекът, който умираше“ на Ивайло Пеев, „Солидарните хора“ на Оля Стоянова и „Летящо стакато“ на Иван Нотев ще бъдат излъчени скоро в ефира на програма „Христо Ботев“.

За цялостно представяне изпитната комисия открои Добромир Цветков.

Репортерът от програма „Хоризонт“ Добромир Цветков - отличник на тазгодишния випуск, получава дипломата си от и.д. генерален директор на БНР Антон Митов.

Комисията се състоеше от няколко опитни и изявени колеги от БНР – Цвети Радева, Силвия Великова, Катя Лещанска и Весел Цанков.

Изпитната комисия на БНР Академия обявява резултатите от шестия майсторски клас.

Майсторските класове по радиожурналистика се провеждат в БНР от 2014 г. насам по учебна програма и критерии за качество, заложени от EBU Academy – квалификационният отдел на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Дипломантите на БНР Академия до момента са общо 70, като интересът към този тип професионално обучение продължава да е висок. Предвижда се този квалификационен проект да продължи да се развива и през следващата година.

Още за БНР Академия можете да прочетете ТУК.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!