"Парламент на духа"


Във връзка със 170 години българска журналистика и 120 години организирано журналистическо движение в България, Съюзът на  българските журналисти  подготвя създаването  на

"ПАРЛАМЕНТ  НА ДУХА" 

Това ще бъде Парламент, от който ще вали светлина,  надежда, ще валят мечти за бъдещето, които щастливо ще ни  хващат за ръка и ще ни водят  натам, на където България трабва да тръгне.

Посочете  на адрес prodanova@bnr.bg  достойни българи от вашето родно място, с които да ви срещаме  всеки вторник в рубриката на Радио  Благоевград „Парламент на духа“!

В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 18 април 2017г. гостува Красимир Стоянов, космонавт-изследовател. (чуйте звуковия файл)В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 11 април 2017г. гостува Латинка Дучева за инициативата "Учителят, който обича всички". (чуйте звуковия файл)В „ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА“ на 28 март 2017г. гостува  проф. Иван Желев в разговор за  първия светец от български произход  св. Боян-Енравота.В „ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА“ на 21 март 2017г. гостува академик Александър Балкански. С представления в Югозапада започва националното турне, посветено на 120-годишнина на българското цирково изкуство. 
В „ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА“ на 14 март 2017 г. гостува Ирина Недева от БНР, председател на  Асоциацията на европейските журналисти - България 
В „ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА“ на 7 март 2017г. гостуват проф. Йорданка Гешева и Петър Гешев за делото на родения в разложкото село Годлево свещеник Партений Гешев 
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 28 февруари 2017г. гостува д-р Георги Тренчев, председател на общинския комитет "Васил Левски" в град Разлог (чуйте звуковия файл)
В„ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА“ на 21 февруари 2017г. гостува  Анелия Геренска,  директор на историческия музей в  град Дупница (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 14 февруари гостува доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей при БАН по повод деня на българския археолог (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 7 февруари 2017г. гостува  наградената  в кампания на Мария Габриел - "Читател на годината"  Бистра Дживджорска  от Благоевград. (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 31 януари 2017г. гостува наградената  в кампания на Мария Габриел - "Читател на годината"  Йоана Такова от Перник. (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА“ на 24 януари 2017г. гостува  Кирил Пейчев от  Кюстендиледин от наградените в кампания на Мария Габриел  "Читател на годината". (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 17 януари 2017г. гостува Яна Рупева, директор дарителска програма във фондация BCause; (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 10 януари 2017 г. гостува Сотир Иванов, директор на Историческия музей в град Петрич; (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 3 януари 2017г. гостува Светлана Драгомирова, библиотекар в читалище  "Св.Отец Паисий"  в село Кралев дол, Пернишко (чуйте звуковия файл) 
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 20 декември 2016г. гостува София Пейчева, директор на Регионалната библиотека в град Кюстендил (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 13 декември 2016г. гостуваха режисьорът Христо Симеонов и операторът Веселин Христов, носители на  голямата награда в Котбус - Германия (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 6 декември 2016г. гостува акад.Юлиян Ревалски, новоизбраният председател на БАН (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 29 ноември 2016г. гостува  Екатерина Крънчева от град Гоце Делчев, доброволка към сдружението „Хроника срещу рака“. (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 22 ноември 2016г. гостува  Румяна Джибова, секретар на читалището в село Баничан. (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 15 ноември 2016г. гостува академик Христо Григоров, председател на БЧК. (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 8 ноември 2016г. гостува Любка Панкова, директор на СУ “Васил Левски“ в село Коларово, носител на наградата „Константин Величков“. (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 1 ноември 2016г. гостува Евгени Серафимов, начален учител от Първо основно училище в град Кюстендил. (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 25 октомври 2016г. гостува археолога Цветанка  Комитова. (чуйте звуковия файл)В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 18 октомври 2016г. гостува  учителката Марияна Пенчева, гражданин на Европа за 2016 г. (чуйте звуковия файл)
В „ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА“ на 11 октомври 2016г. гостува  Мартин Николов  от сдружение „Млада България“ – град Сандански“. (чуйте звуковия файл) 
В „ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА“ на 27 септември 2016г. гостува Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения за разрушения  в Македония паметник на загинали българи. (чуйте звуковия файл)

В „ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА“ на 20 септември 2016г. гостува Лиляна Дарибанова от град Сандански, по чиято идея бяха изрисвани стените на училището  с българското знаме и образите на възрожденците. (чуйте звуковия файл)

В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА“ на 13 септември 2016г. гостува Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ за законодателните инициативи, свързани с реализацията на журналистическата професия и защита на труда на журналистите. (чуйте звуковия файл)

В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 6 септември 2016 г. гостува проф. Владко Панайотов, изобретател и бивш евродепутат. (чуйте звуковия файл)

В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 16 август 2016г. гостува Юлия Караджова, журналист. (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 2 август 2016г. гостува благоевградчанката Мария Лазарова, студентка в Англия. (чуйте звуковия файл)
В „ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА“ на 27 юли 2916г. гостува роденият в Кюстендил художник Румен Саздов. (чуйте звуковия файл)Проф. Румен Ангелов за признанието на българските учени в чужбина. (чуйте звуковия файл) Проф. Петър-Емил Митев за своята книга „Българите. Социологически погледи“ (чуйте звуковия файл) 
Разговор с Атанас Ямалиев за усилията да бъде възстановен един от храмовете в село Кавракирово (чуйте звуковия файл)
 Ясен Николов  от фондация "Деца на България" гостува в "Парламент на духа" на 28 юни 2016г. по темата за общонационалната кампания за публично четене на глас. (чуйте звуковия файл)
Валентин Господинов, директор на художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” гостува в "Парламент на духа"  на 21.06.2016г. (чуйте звуковия файл)
Проф. д-р Йорданка Гешева за новоизлязлата книга за рода Гешеви от село Годлево, Разложко, в разговор с Росинка Проданова на 14 юни 2016г. можете да чуете в звуковия файл.
Литературата като универсален език на диалога - проф. Магдалена Панайотова след международен форум в Тунис, гостувала в "Парламент на духа" на 17 май 2016 г., можете да чуете в звуковия файл. 
Проф. Владко Панайотов, член-кореспондент на БАН, два мандата евродепутат, „Изобретател на годината“, носител на орден „Стара планина", гостувал в "Парламент на духа" на 26 април 2016г., можете да чуете в звуковия файл.
Разговора със Симеон Смирнов,  председател на сдружение „Цар Михаил Шишман“ в  град Кюстендил, излъчено на 19 април 2016г., можете да чуете в звуковия файл.
Разговора с Боряна Кадмонова, изпълнителен директор на фондация “Еврика“, гостувала в "Парламент на духа" на 12 април 2016г., можете да чуете в звуковия файл.
Разговора с Мирослав Резински  за  апела към всички българи да подпомогнат издаването на диск от поредицата „Забранени и забравени  песни от  Македония“ можете да чуете в звуковия файл. Мирослав Резински гостува в "Парламент на духа" на 5 април 2016г.
Разговора с Таня Точева след спечелени отличия от нейни възпитаници можете да чуете в звуковия файл. Таня Точева гостува в рубриката "Парламент на духа" на 29 март 2016г.

Разговора с  Ирена Соколова, депутат и председател на Жени ГЕРБ, гостувала на 8 март 2016г. в рубриката "Парламент на духа" по Радио Благоевград можете да чуете от звуковия файл.

Разговора с Бисерка Йовчева, носител на специалната годишна награда на Българската асоциация по информационни технологии, можете да чуете от звуковия файл.Разговора с  Георги Христов от Кюстендил - българският победител в конкурса на Европейската комисия „Млади преводачи“ можете да чуете тук: