"Парламент на духа"


Във връзка със 170 години българска журналистика и 120 години организирано журналистическо движение в България, Съюзът на  българските журналисти  подготвя създаването  на

"ПАРЛАМЕНТ  НА ДУХА" 

Това ще бъде Парламент, от който ще вали светлина,  надежда, ще валят мечти за бъдещето, които щастливо ще ни  хващат за ръка и ще ни водят  натам, на където България трабва да тръгне.

Посочете  на адрес prodanova@bnr.bg  достойни българи от вашето родно място, с които да ви срещаме  всеки вторник в рубриката на Радио  Благоевград „Парламент на духа“!


В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 29 юли 2018г. гостува  д-р Сотир Иванов, директор на музея в град Петрич в деня на героичната и трагична битка на Самуиловите войни при село Ключ преди 1004 години; (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 22 юли 2018г.  гостува кюстендилецът Анатоли Костов, създател на аудиотура по родопската теснолинейка; (чуйте звуковия файл) 
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 15 юли 2018г. гостува проф. Тодор Варджиев, който продължава да търси добрия тон във всичко. (чуйте звуковия файл)
В “ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА“ на 3 юли 2018г. гостува Сашо Мицин, кмет  на село Елешница. (чуйте звуковия файл) 
В „ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА“ на 20 юни 2018г. гостува Светла Барякова, директор на Музейния  комплекс  в град  Банско по повод поставянето паметник на поета-антифашист Никола Вапцаров в културно-историческия комплекс "Двор на кирилицата" в град Плиска. (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 12 юни 2018г. гостува д-р Елена Саянова от  Разложката професионална гимназия и нейни ученици за проекта"Храна върху платно"  по програма „ЕРАЗЪМ+“; (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 5 юни 2018г. гостува алпинистът Атанас Скатов. (чуйте звуковия файл) 
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 29 май 2018г. гостува Воин Войнов – главен художествен ръководител на фолклорен ансамбъл от град Дупница. (чуйте звуковия файл) 
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 8 май 2018г. гостува  роденият в град Дупница Орлин Тодоров, председател на Българската филателна академия  към Съюза на  българските филателисти; (чуйте звуковия файл) 
В „ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА“ на 1 май 2018 г. гостува Слави Узунов, секретар на читалище „Просвета – 1938“ в село Кочан;  (чуйте звуковия файл)
В „ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА“ на 24 април 2018г. гостува доц. Йордан Смилянов от село Марикостиново; (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА“ на 17 април 2018г. гостува Димитър Мунин, председател на Народното читалище „Димитър Благоев 1925” - град Добринище; (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 3 април 2018г. гостува Бинка Добрева. (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 27 март 2018г., гостува актрисата Албена Чобанова; (чуйте звуковия файл) 
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 20 март 2018г., гостува актрисата Яна Маринова; (чуйте звуковия файл)
В „ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА“  на 13 март 2018г. гостува изкуствоведът Мила Старейшинска; (чуйте звуковия файл) 
В „ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА“ на 27 февруари 2018 г. гостува Ния Табакова, куратор; (чуйте звуковия файл)
В „ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА“ на 20 февруари 2018г. гостува д-р Гергана Райжекова за бъдещето  на Земята и Космоса; (чуйте звуковия файл)
В „ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА“  на 13 февруари 2018г. гостува  Александър Покидченко – музикант, композитор, пианист и артист; (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 6 февруари гостува благоевградският художник Бисер Грънчаров, който с юбилейна изложба отбелязва своята 50-годишнина. (чуйте звуковия файл)В „ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА“  на 30 януари 2018 г. гостува  младата оперна певица  Веселина Тодорова след срещата с публиката в голямото концертно студио на Радио Благоевград. (чуйте звуковия файл)
В „ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА“  на 23 януари 2018 г. гостува  Румяна Ангелакова, режисъор от БНТ-Благоевград. (чуйте звуковия файл)
В „ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА“  на 9 януари 2018г. гостува  Антон Ковачев, директор на Археологическия музей в град Сандански. (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА“  на 2 януари 2018 г. гостува Дарина Дрянкова от Благоевград. (чуйте звуковия файл)

В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА“  на 19 декември гостува  Венцислав  Божинов, писател и преподавател в ЮЗУ “Неофит Рилски“ – Благоевград. (чуйте звуковия файл)
В „ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА“  на 5 декември 2017 г. гостува проф.Иван Величков, създател на Асоциация за иновации и развитие(чуйте звуковия файл)

В „ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА“  на 28 ноември 2017 г. гостува Марио Мишев  от  сдружение  “Българска история“(чуйте звуковия файл)
В „ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА“  на 21 ноември 2017г. гостува  Петър Шейков от Държавния архив в град  Кюстендил. (чуйте звуковия файл)
В „ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА“  на 14 ноември 2017г. гостува Заприна Глушкова, учителка по български език в СУ ”Н. Вапцаров“ в град Хаджидимово с награда от националния конкурс „Родолюбие“. (чуйте звуковия файл)В „ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА“ на 7 ноември 2017г. за  непозната професия на военния журналист – гостува Георги Найденов, председател на международната академия по журналистика „Европрес“. (чуйте звуковия файл)
В „ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА“  на 31 октомври 2017г. гостува проф. Огнян Герджиков за своята книга „Аз не бях политик“ преди представянето в град Гоце Делчев; (чуйте звуковия файл)В „ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА“  на 24 октомври 2017г. гостува Александър Кръстев за инициативата  “Писател назаем”. (чуйте звуковия файл)В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 17 октомври 2017г. - Университетът и неговата роля в съхранението на родния език – гости в студиото проф. Антони Стоилов - зам.-ректор на ЮЗУ “Н. Рилски“,  доц. Илия  Недин,  доц. Маринела Младенова. (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 10 октомври 2017г. гостува акад.Христо Григоров, обявен за почетен гражданин на община Симитли. (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 3 октомври 2017г. с тревога и грижа за българския език гостува Спас Михайлов. (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 26 септември 2017г. гостува Николай Куколев, учител от Националната хуманитарна гимназия в Благоевград, след обучение в Йерусалим по междуправителствена спогодба  за педагози между България и Израел; (чуйте звуковия файл)

 В „ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА“ на 19 септември 2017г.  гостува Христофор Скандалиев от Кюстендил за насочването на подрастващите към космическите технологии; (чуйте звуковия файл) 
В „ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА“  на 12 септември 2017г. гостува  Цветелина Младенова  от средното училище „Св. св. Кирил и Методий“ в село Сатовча  с  награда  от националния конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството”  за изработения  макет на ракета носител „България 01“; (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 5 септември 2017 г. гостува Петър Сланчев от Разлог,  успешно изкачил най-високия връх на Алпите Монблан; (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 18 юли 2017г. гостува Михаил Велев от НХГ “Св. св. Кирил и Методий“ – Благоевград и представя своето наградено есе за Левски в конкурса на Радио Благоевград  и евродепутата Ангел Джамбазки; (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА"  на 4 юли 2017г. гостува актьорът Герасим  Георгиев - Геро(чуйте звуковия файл) 
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА"  на 27 юни 2017г. спомен за родената в Благоевград Свобода Бъчварова, българска писателка и сценаристка. (чуйте звуковия файл) 
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА"  на 20 юни 2017г. гостува учителят-дърворезбар от Разлог Георги Пахов. (чуйте звуковия файл)
В „ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА“  на 13 юни 2017г. гостува 31-а годишният Борислав Димитров, който бе участник в конкурса на Радио Благоевград „Времето е в нас и ние сме във времето“, посветен на 180-та годишнина от рождението на Васил Левски. (чуйте звуковия файл)

В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 6 юни 2017г., гостува Румяна Гиргинова, директор на основното чилище “Евлоги Георгиев“  в град Дупница получила отличието „Неофит Рилски“; (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 30 май 2017г., гостуват учителката Здравка Трайкова и нейната ученичка Ивет Маринкова  от  ПГ „Пейо Яворов” в  град Петрич за отличието  в националния  конкурс за Васил  Левски; (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 23 май 2017г. гостува Василка Кръстева  от Кюстендил с наградата за 2017 година на Синдиката на българските учители „Учител на годината“; (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 16 май 2017г. гостува Диана Димитрова, директор на ОУ „Стою Шишков“ – село Търън, Смолянско – една от отличените  тази година директори  с  наградата  на името на Свети Иван Рилски; (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 9 май 2017г. гостува Мая Карагьозова, директор  на Националния музей на образованието в Габрово,  единственият в България, събрал историята на  българското образование от IX век до наши дни. (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 2 май 2017г. гостува Живка Мантаркова, директор на Музея в Рилския манастир. (чуйте звуковия файл)В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 25 април 2017г. гостува Румен Манов,  почетен гражданин на Кюстендил. (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 18 април 2017г. гостува Красимир Стоянов, космонавт-изследовател. (чуйте звуковия файл)В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 11 април 2017г. гостува Латинка Дучева за инициативата "Учителят, който обича всички". (чуйте звуковия файл)В „ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА“ на 28 март 2017г. гостува  проф. Иван Желев в разговор за  първия светец от български произход  св. Боян-Енравота.В „ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА“ на 21 март 2017г. гостува академик Александър Балкански. С представления в Югозапада започва националното турне, посветено на 120-годишнина на българското цирково изкуство. 
В „ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА“ на 14 март 2017 г. гостува Ирина Недева от БНР, председател на  Асоциацията на европейските журналисти - България 
В „ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА“ на 7 март 2017г. гостуват проф. Йорданка Гешева и Петър Гешев за делото на родения в разложкото село Годлево свещеник Партений Гешев 
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 28 февруари 2017г. гостува д-р Георги Тренчев, председател на общинския комитет "Васил Левски" в град Разлог (чуйте звуковия файл)
В„ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА“ на 21 февруари 2017г. гостува  Анелия Геренска,  директор на историческия музей в  град Дупница (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 14 февруари гостува доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей при БАН по повод деня на българския археолог (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 7 февруари 2017г. гостува  наградената  в кампания на Мария Габриел - "Читател на годината"  Бистра Дживджорска  от Благоевград. (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 31 януари 2017г. гостува наградената  в кампания на Мария Габриел - "Читател на годината"  Йоана Такова от Перник. (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА“ на 24 януари 2017г. гостува  Кирил Пейчев от  Кюстендиледин от наградените в кампания на Мария Габриел  "Читател на годината". (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 17 януари 2017г. гостува Яна Рупева, директор дарителска програма във фондация BCause; (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 10 януари 2017 г. гостува Сотир Иванов, директор на Историческия музей в град Петрич; (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 3 януари 2017г. гостува Светлана Драгомирова, библиотекар в читалище  "Св.Отец Паисий"  в село Кралев дол, Пернишко (чуйте звуковия файл) 
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 20 декември 2016г. гостува София Пейчева, директор на Регионалната библиотека в град Кюстендил (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 13 декември 2016г. гостуваха режисьорът Христо Симеонов и операторът Веселин Христов, носители на  голямата награда в Котбус - Германия (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 6 декември 2016г. гостува акад.Юлиян Ревалски, новоизбраният председател на БАН (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 29 ноември 2016г. гостува  Екатерина Крънчева от град Гоце Делчев, доброволка към сдружението „Хроника срещу рака“. (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 22 ноември 2016г. гостува  Румяна Джибова, секретар на читалището в село Баничан. (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 15 ноември 2016г. гостува академик Христо Григоров, председател на БЧК. (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 8 ноември 2016г. гостува Любка Панкова, директор на СУ “Васил Левски“ в село Коларово, носител на наградата „Константин Величков“. (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 1 ноември 2016г. гостува Евгени Серафимов, начален учител от Първо основно училище в град Кюстендил. (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 25 октомври 2016г. гостува археолога Цветанка  Комитова. (чуйте звуковия файл)В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 18 октомври 2016г. гостува  учителката Марияна Пенчева, гражданин на Европа за 2016 г. (чуйте звуковия файл)
В „ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА“ на 11 октомври 2016г. гостува  Мартин Николов  от сдружение „Млада България“ – град Сандански“. (чуйте звуковия файл) 
В „ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА“ на 27 септември 2016г. гостува Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения за разрушения  в Македония паметник на загинали българи. (чуйте звуковия файл)

В „ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА“ на 20 септември 2016г. гостува Лиляна Дарибанова от град Сандански, по чиято идея бяха изрисвани стените на училището  с българското знаме и образите на възрожденците. (чуйте звуковия файл)

В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА“ на 13 септември 2016г. гостува Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ за законодателните инициативи, свързани с реализацията на журналистическата професия и защита на труда на журналистите. (чуйте звуковия файл)

В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 6 септември 2016 г. гостува проф. Владко Панайотов, изобретател и бивш евродепутат. (чуйте звуковия файл)

В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 16 август 2016г. гостува Юлия Караджова, журналист. (чуйте звуковия файл)
В "ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА" на 2 август 2016г. гостува благоевградчанката Мария Лазарова, студентка в Англия. (чуйте звуковия файл)
В „ПАРЛАМЕНТ НА ДУХА“ на 27 юли 2916г. гостува роденият в Кюстендил художник Румен Саздов. (чуйте звуковия файл)Проф. Румен Ангелов за признанието на българските учени в чужбина. (чуйте звуковия файл) Проф. Петър-Емил Митев за своята книга „Българите. Социологически погледи“ (чуйте звуковия файл) 
Разговор с Атанас Ямалиев за усилията да бъде възстановен един от храмовете в село Кавракирово (чуйте звуковия файл)
 Ясен Николов  от фондация "Деца на България" гостува в "Парламент на духа" на 28 юни 2016г. по темата за общонационалната кампания за публично четене на глас. (чуйте звуковия файл)
Валентин Господинов, директор на художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” гостува в "Парламент на духа"  на 21.06.2016г. (чуйте звуковия файл)
Проф. д-р Йорданка Гешева за новоизлязлата книга за рода Гешеви от село Годлево, Разложко, в разговор с Росинка Проданова на 14 юни 2016г. можете да чуете в звуковия файл.
Литературата като универсален език на диалога - проф. Магдалена Панайотова след международен форум в Тунис, гостувала в "Парламент на духа" на 17 май 2016 г., можете да чуете в звуковия файл. 
Проф. Владко Панайотов, член-кореспондент на БАН, два мандата евродепутат, „Изобретател на годината“, носител на орден „Стара планина", гостувал в "Парламент на духа" на 26 април 2016г., можете да чуете в звуковия файл.
Разговора със Симеон Смирнов,  председател на сдружение „Цар Михаил Шишман“ в  град Кюстендил, излъчено на 19 април 2016г., можете да чуете в звуковия файл.
Разговора с Боряна Кадмонова, изпълнителен директор на фондация “Еврика“, гостувала в "Парламент на духа" на 12 април 2016г., можете да чуете в звуковия файл.
Разговора с Мирослав Резински  за  апела към всички българи да подпомогнат издаването на диск от поредицата „Забранени и забравени  песни от  Македония“ можете да чуете в звуковия файл. Мирослав Резински гостува в "Парламент на духа" на 5 април 2016г.
Разговора с Таня Точева след спечелени отличия от нейни възпитаници можете да чуете в звуковия файл. Таня Точева гостува в рубриката "Парламент на духа" на 29 март 2016г.

Разговора с  Ирена Соколова, депутат и председател на Жени ГЕРБ, гостувала на 8 март 2016г. в рубриката "Парламент на духа" по Радио Благоевград можете да чуете от звуковия файл.

Разговора с Бисерка Йовчева, носител на специалната годишна награда на Българската асоциация по информационни технологии, можете да чуете от звуковия файл.Разговора с  Георги Христов от Кюстендил - българският победител в конкурса на Европейската комисия „Млади преводачи“ можете да чуете тук: