Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

История на Радио Благоевград

| обновено на 29.01.19 в 11:38
Снимка: Радио Благоевград
На 11 декември 1973 година, точно в 14:30 часа в ефира за първи път прозвучава сигналът на Радио Благоевград, създаден по мотиви на песента „Пирине, Пирин планино”. Официалното откриване се предава на живо по програма „Хоризонт” на Българското Радио: „Драги слушатели, нашият микрофон се намира на площад „Македония” в Благоевград, където започна тържеството на трудещите се от града по случай откриването на най-младата радиостанция у нас – Радио Благоевград”.
Радио Благоевград стартира с 80-минутна собствена програма (06:30 – 07:20 и 19:00 – 19:30ч.). 

От 1975 г. програмното време се увеличава на 2 часа, от 1977 г. – на 2 ч. и 30 мин., а от 1981 г – на 5 ч. 
В началото на 1989 г. се въвежда унифицираното програмно време на всички районни радиостанции на Българското Радио (06: 00 – 09:00ч. и 17:00 – 12:00 ч.) 
От 1994 г. програмите стават 13 часа дневно, а от 1996 г. – 18 часа.
От 2008 г. Радио Благоевград излъчва разнообразна 24-часова информационно-музикална програма, която ефирно покрива областите Благоевград, Кюстендил и Перник. Тя включва новинарски емисии, актуални, дискусионни, образователни, музикални, културни, младежки, спортни и развлекателни предавания, както и емисия за хора в неравностойно положение. 
От началото на 2006 г. програмата на регионалната радиостанция звучи и онлайн в интернет. 
Основната цел на екипа на Радиото е да запазва и развива доверието в обществената медия чрез обективност, точност, динамичност и висок професионализъм в работата си, да бъде част от ежедневието на всеки свой слушател, като му представя пълната картина на случващото се в Югозападна България. Той се ръководи от принципа, че добрата медиа е тази, която дава решение или пък намира хора, които да споделят решение. 

Радио Благоевград е единствената регионална радиостанция, чиято сграда е строена специално за радио-телевизионен комплекс, съобразен със специфичните нужди на радиопроизводството.
„Технологичното сърце“ на Радио Благоевград е Музикално-продуцентският комплекс с голямото концертно студио и студиото със закачливото име „ТраТраРе“, оборудвани с най-модерните технологии в звукозаписа. Първото студио има уникални акустични характеристики и е подходящо за запис на големи оркестрови формации, фолклорни ансамбли, филмова музика и др. В него се осъществява предимно концертна дейност, провеждат се и презентации, пресконференции, семинари и други прояви с възможност за директно излъчване. Студиото „ТраТраРе“, което предлага комплексно обслужване в областта на звукозаписа, е предназначено за записи на по-малки състави и солови изпълнители на класическа, народна и популярна музика, на радиопиеси, театрални формации и др. Предпочитано е от много известни композитори, аранжори, певци и инструменталисти. През 2018г. Музикално-продуцентският комплекс отбеляза 10 години от създаването си.


Запазена марка на Радио Благоевград е българската народна музика от Пиринския край, а от създаването си до днес то издирва, записва и съхранява автентичен музикален фолклор. Уникалните записи в Златния му фонд са живата звукова история на българския Югозапад, обхващаща събития, личности, етнография, културно-историческо наследство, религия, радиодраматургия, както и фонокартина на съвременното динамично битие. 

Регионалното радио, което разполага и с концертна и изложбена зала, е също организатор и партньор на многобройни общественозначими събития, партнира си с почти всички културни и образователни институции в Благоевград и региона си на покритие. То се превърна в културен център на Югозападна България със съществен принос в българската култура.

На голяма слушателска аудитория се радва и конкурсът „Звезди в Радиото“ за издирване и развитие на млади таланти в областта на класическата, народната и популярната музика, който вече години наред им дава път към голямата сцена.
 

За своите 45 години Радио Благоевград доказва, че е не само медиа, която отразява събитията, а и институция, която създава събития. Модерната визия на медиата, която е безспорен лидер в Югозападна България и едно от най-слушаните радиа в България, творческите търсения, колективният дух и професионализъм на екипа ѝ я правят търсен, ценен и верен приятел на хората от Югозапада.


          Снимка                                                 























 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!