Община Петрич отпуска средства за реконструкция на храма "Свети Димитър" в село Коларово

 

Пет хиляди и четиристотин лева отпуска Община Петрич за реконструкция на храма "Свети Димитър" в село Коларово. С докладна записка свещеник Павел Милушев описва състоянието на тази църква и издаденото разрешително за извършване на строителните работи. Тя е построена през 1912 г., непосредствено след освобождението на Петричкия край от турско робство и е един от трите християнски храма в селото. Другите - "Свети Мина" и "Света Неделя", са построени в по-ново време и са в добро състояние.

Вижте още

Септември/Симитли/-с инфарктна победа над Рилски спортист!

В динамичен и пълен с обрати мач от 28-я кръг на Югозападната футболна лига като домакин Септември/Симитли/ победи трудно коравия отбор на Рилски спортист/Самоков/ с 2:1.Домакините пропиляха 4-5 стопроцентови голови положения през първото полувреме,но успяха да отбележат само един гол в 26-та минута-дело на любимеца на местната публика..

публикувано на 20.04.19 в 19:44

Рекорден брой участници в Националния ученически празник "За хляба наш..."

Над 1000 деца от цялата страна се включиха в тазгодишното 21-во издание на Националния ученически празник "За хляба наш..."  В рамките на два дни чрез рисунки, макети и ръчно направени обредни пити, децата представиха пътя на хляба от нивата до трапезата. Участниците се състезаваха в категории: "Есе", "Разказ", "Рисунка", "Приложно..

публикувано на 20.04.19 в 18:42

Деца, учители и родители обособиха цветни алеи в двора на ДГ №10 в Благоевград

Деца, учители и родители обособиха цветни алеи в двора на ДГ №10 Децата от II група на ДГ №10, заедно със своите учители г-жа Георгиева и г-жа Смилкова и родителите си, засадиха цветя в двора на детското заведение. Инициативата, която бе организирана ден преди християнския празник Цветница, имаше за цел да научи малчуганите на..

публикувано на 20.04.19 в 17:16

Лазарски венец плетоха девойки в Брежани

Девойки в Брежани цяла вечер в петък осукваха свежи върбови клонки. Плетоха Венец за Лазаровден. А днес… лазаруват. В навечерието на празника, в двора на кметството в Брежани се събраха 10-15-годишни момиченца и с голямо желание се включиха в оплитането на венци за Лазаровден. Още по светло добър дядо набра свежи клонки от най-близката върба, на която..

публикувано на 20.04.19 в 16:48

Любителски самолети, ракети и други летателни апарати бяха показани в Кюстендил

   Любителски самолети, ракети и други летателни апарати бяха показани в Кюстендил по време на традиционно провеждащото се творческо предизвикателство "Икар" 2019. То започна днес на стадион "Осогово" в Кюстендил. Инициативата се осъществява от ОДК, местният клуб за аерокосмически технологии "Зодиак", в парньорство с фондация "Еврика",..

публикувано на 20.04.19 в 14:11

„Букет за Цветница” - сто двайсет и пет години читалищно дело в Банско

Вече 125 години най-старата културна организация в града ни осъществява благородната си мисия в полза на поколенията. В препълнена зала над 150 самодейци получиха бурните овации на публиката.  Спектакълът бе подготвен от творческия колектив Силвия Терзиева, Елена Калайджиева, Димитьр Врачков и Иван Чакъров, мъжки фолклорни групи с ръководители..

публикувано на 20.04.19 в 13:26

В Кюстендил беше отбелязана 143-та годишнина от Априлското въстание

В Кюстендил беше отбелязана 143-та годишнина от Априлското въстание. Отбелязването на датата започна с изпълнения на градския духов оркестър.  В слово от Арката на площад "Велбъжд" бяха припомнени историческите събития, свързани с подготовката, избухването и потушаването на въстанието, както и отзвука от въоръжената борба извън пределите на..

публикувано на 20.04.19 в 11:53