Обновена бе чешмата-паметник в с.Левуново

 

Обновена е чешмата-паметник на Втора българска армия от 1916 г. в санданското село Левуново, съобщи кметът Иван Стоилов. За 4 дни представители на Българска федерация по динамична стрелба - София успяха да върнат първоначалния й блясък. Инициативата за възстановяването е на Федерацията и местното кметство, и е реализирана със съдействието на Община Сандански.

Това стана възможно след като средствата, необходими за ремонта, бяха набрани на благотворителен турнир по динамична стрелба в столицата.

За трите мандата като местен управник Иван Стоилов е правил няколко пъти козметични ремонти на Голямата чешма - както я нарича местното население, но за пръв път действащата чешма-паметник се реновира с такива качествени материали и добива толкова бляскав вид. Той лично и стрелците имат амбиция да подменят с истинско планинско оръдие поставеното сега върху чешмата, но всичко ще зависи от това, кога ще получат съгласие и съдействие от Министерството на отбраната.

Чешмата е изградена по заповед на командващия Втора българска армия по време на Първата световна война генерал Георги Тодоров (1858 – 1934 г.), чийто щаб е бил дислоциран в селото. Тя е сътворена в памет на геройски загиналите български войници, офицери и подофицери в сраженията за освобождението на Македония, каза още кметът на Левуново.

Вижте още

Предстоящи събития - 20 април

Община Гоце Делчев и Народно читалище „Просвета - 1865” - Гоце Делчев, организират за поредна година празнично отбелязване на Международния ден на танца. Събитието ще се проведе в гр. Гоце Делчев днес и утре, като това ще бъде неговото единадесето издание. Тази година, събитието ще бъде в памет на Запрю Икономов – дългогодишен ръководител на..

публикувано на 20.04.19 в 07:49

Облачно с температури до 18 градуса

Днес облачността над страната ще е разкъсана, често значителна. На места ще превали слаб дъжд, в планините над 1300 м – слаб сняг. Ще духа до умерен, в източните райони и временно силен североизточен вятър и температурите ще се понижат. Максималните ще бъдат между 10° и 15°, в крайните югозападни райони до 18°. Над планините облачността ще е предимно..

публикувано на 20.04.19 в 07:46

Над 1000 участници в XXI Национален ученически празник „За хляба наш...“

Тазгодишният конкурс, посветен на насъщния - хляба наш, е доказателство, че инициативата играе важна роля във възпитанието на подрастващите.  За съхранението и развитието на традицията, усилия обединиха Министерството на образованието и науката, Регионалното управление на образованието, Община Благоевград и Центърът за личностно и..

публикувано на 19.04.19 в 18:23

Кметът на Благоевград проведе консултации във връзка с евровота

Консултации с представители на парламентарно представените партии и коалиции в 44-то НС за определяне състава на Секционни избирателни комисии се състояха в Благоевград. В консултациите участват и партиите и коалициите,които имат избрани с техните кандидатски листи  членове на Европейския парламент  от Република България, но не са парламентарно..

публикувано на 19.04.19 в 16:43

Благоевград – територия за съвременно изкуство с висок заряд

Нь 19 април се поставя началото на Пролетния фестивал за съвременно изкуство Благоевград 2019.   Около 12:30 часа в къща „Георги Измирлиев” в старинния квартал „Вароша” е официалното откриване на уникалните камерни изложби „Стаички”, които представят творби на съвременни художници  в негалерийна среда. Между тях са: Кирил Прашков, Людмил..

обновено на 19.04.19 в 16:39

168 години от рождението на Георги Измирлиев-Македончето

Регионалният исторически музей в Благоевград и ученици от II „б“ клас при Пето СУ „Георги Измирлиев“ изнесоха  тържество в двора на „Роден дом на Георги Измирлиев-Македончето“ в кв. „Вароша“ на Благоевград.  Второкласниците направиха впечатляваща възстановка, връщайки публиката в годините на  подготовка на Априлското въстание и срещата на Георги..

обновено на 19.04.19 в 15:01

Главната пешеходна улица в Благоевград отново с хиляди чадъри

През пролетно-летния сезон, хиляди чадъри  отново се монтират на главната пешеходна улица „Тодор Александров“ в Благоевград.  Инсталацията е по Еко стандарт и е изградена от въже, обезопасяващо и щадящо дървесната растителност, уточняват от Пресцентъра на Община Благоевград. Емблематичната композиция се прави по идея на кмета на Благоевград..

публикувано на 19.04.19 в 14:11