Обновена бе чешмата-паметник в с.Левуново

 

Обновена е чешмата-паметник на Втора българска армия от 1916 г. в санданското село Левуново, съобщи кметът Иван Стоилов. За 4 дни представители на Българска федерация по динамична стрелба - София успяха да върнат първоначалния й блясък. Инициативата за възстановяването е на Федерацията и местното кметство, и е реализирана със съдействието на Община Сандански.

Това стана възможно след като средствата, необходими за ремонта, бяха набрани на благотворителен турнир по динамична стрелба в столицата.

За трите мандата като местен управник Иван Стоилов е правил няколко пъти козметични ремонти на Голямата чешма - както я нарича местното население, но за пръв път действащата чешма-паметник се реновира с такива качествени материали и добива толкова бляскав вид. Той лично и стрелците имат амбиция да подменят с истинско планинско оръдие поставеното сега върху чешмата, но всичко ще зависи от това, кога ще получат съгласие и съдействие от Министерството на отбраната.

Чешмата е изградена по заповед на командващия Втора българска армия по време на Първата световна война генерал Георги Тодоров (1858 – 1934 г.), чийто щаб е бил дислоциран в селото. Тя е сътворена в памет на геройски загиналите български войници, офицери и подофицери в сраженията за освобождението на Македония, каза още кметът на Левуново.

Вижте още

Гранична полиция ще поддържа контакт с гръцките си колеги заради обявените протести

Във връзка с разпространени информации за възможни протестни действия на гръцка територия утре, в района на ГКПП Промахон, ГД „Гранична полиция“ е в постоянен контакт с колегите си от гръцка страна, информират от пресцентъра на МВР. При евентуални затруднения в движението през пункта своевременно ще бъде предоставяна информация на пътуващите...

публикувано на 23.01.19 в 19:36

300-годишен дъб от трънското село Рани луг - любимо дърво на България

300-годишен дъб от трънското село Рани луг беше избран за любимо дърво на България. Конкурсът се организира от Фондация „ЕкоОбщност“ и се провежда за 9-а поредна година. Вековният дъб ще представлява страната ни в европейския конкурс за Дърво на годината 2019 година. Гласуването за "Европейско дърво на годината" ще се проведе между 1 и 28..

публикувано на 23.01.19 в 19:17
ГКПП

Предстоящ протест на гръцките селскостопански производители планира блокиране на ГКПП „Кулата-Промахон“

По информация на Генералното консулство на България в Солун, утре, на 24 януари, селскостопанските производители от област Серес планират провеждане на символичен протест и блокиране на движението в района на ГКПП „Кулата-Промахон“, съобщават от пресцентъра на Министерството на външните работи. Шествието се очаква да започне в 14:00 ч. в..

публикувано на 23.01.19 в 18:50

Подпомагат социално слаби от Благоевград с хранителни продукти

Над две хиляди жители на община Благоевград ще получат хранителни помощи чрез европейската Оперативна програма за храните. Акцията по раздававнето на хранителните пакети стартира днес и ще продължи до 28 февруари. Тя обхваща и съставните села на общината. Кампанията се осъществява чрез доброволците на БЧК и обхвана всички 14..

публикувано на 23.01.19 в 16:40

В Разлог приключи поредният проект по саниране на блокове

В залата на Общинския съвет в Разлог днес се проведе заключителна конференция по повод приключване на проект „Повишаване енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради в град Разлог – трета група“. На събитието присъстваха служители на Общинската администрация, председателят на Общинския съвет Мария Копанарова, зам.-кметът Венцислав..

публикувано на 23.01.19 в 16:40

МС отмени свое решение относно ски-зона Банско

Правителството отмени свое решение от 29.12.2017 година за спешни действия по реда на екологичното законодателство при наличие на инвестиционно намерение за изграждане на нова туристическа кабинкова линия в ски-зона Банско. Решението дойде, след като Върховният административен съд отмени решение на правителството, с което се изменяше Планът за..

публикувано на 23.01.19 в 15:29

Специализирана полицейска операция за разкриване на факти, свързани с вещно укривателство, се е провела в Кюстендил

Криминалисти от ОДМВР, служители от РУ Кюстендил, експерти и разследващи полицаи са извършили специализирана полицейска операция за разкриване на факти и обстоятелства, свързани с вещно укривателство, съобщиха от пресцентъра на полицията.  В рамките на операцията са осъществени процесуално-следствени действия на два адреса в с. Граница, община Кюстендил..

публикувано на 23.01.19 в 11:54