С реставриран интериор на 102-годишна черква посрещнаха Коледа в село Беласица

 

Черквата носи името на Свети пророк Илия, а художествена стойност има интериорът, който е оформен през 1910 г. от зографите Теофил Минов и Мина Марков от Серско. Много от картините са повредени с годините, цели сектори са заличени, като особено значими са пораженията на композицията "Страшния съд". Това наложи отец Борис да се обърне към петричкия художник Александър Дончев, който да извърши реставрация. "С чувство на отговорност започнах, защото тук няма място за своеволие, а се изисква познаване и спазване на църковните канони. Защото всеизвестно е, че красотата в храма е оная нишка, по която идеята на Бога достига до сърцето на мирянина", каза художникът. Той работи от лятото върху иконите. Това е втората му реставрация, която извършва в черква, след тази в село Дрангово. Удовлетворен е от свършеното, защото смята, че е постигнал доближаване до първоначалните образи, оставени от зографите, а и от положителните отзиви на хората от село Беласица.

Вижте още

В църквата „Св. Троица" в Банско ще бъде открита новата учебна година по вероучение

Религия ще изучават учениците от начално училище „Св. Паисий Хилендарски", СОУ „Неофит Рилски" в Банско и 60 деца от СОУ „Климент Охридски" в Добринище. Техен преподавател ще бъде Марияна Думанова. За да благослови децата и им пожелае успех, много здраве и нови знания, на откриването ще дойде и Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит..

публикувано на 18.10.19 в 10:24

В Кюстендил ще бъде отбелязан Световния ден на ходенето

В Кюстендил днес ще бъде отбелязан Световния ден на ходенето, съобщиха от общината. Инициативата, която е част от националната програма за физическа активност и развитие на българското население, ще се проведе от 14.00 часа.  Стартът ще бъде на стадион „Осогово”. Трасето и маршрутите за ходенето тръгват от стадион „Осогово” и преминават през..

публикувано на 18.10.19 в 10:20

90% от работодателите в Пернишко имат затруднения при намиране на работна сила

45 работодатели са взели участие във второто за тази година анкетно проучване за потребностите от работна сила в област Перник, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Запазва се трайната тенденция за търсене на специалисти в сферата на търговията, транспорта, хотелиерството и ресторантьорството. Все повече са работодателите,..

публикувано на 18.10.19 в 09:53

В 11 часа днес в Митница „Югозападна“ пристигат бюлетините за местния вот на 27 октомври за област Благоевград

Днес около 11.00 часа се очаква в Благоевград да пристигнат изборните книжа и бюлетините за местния вот на 27 октомври. Бюлетините ще бъдат получени в София от представители на 14-те ОИК в областта, за които Областна администрация е осигурила автобус до столицата и обратно, каза за Радио Благоевград областният управител на Благоевград Бисер..

публикувано на 18.10.19 в 09:25

В Областна администрация – Кюстендил се проведе организационна среща във връзка с изборите на 27 октомври

Във връзка с организацията на изборите за кметове и общински съветници на 27 октомври, в ОА – Кюстендил се проведе среща с представители на институции и всички общински администрации от областта. На нея бяха обсъдени предприетите действия и изпълнените ангажименти от участниците в изборния процес. „Няма проблем при организацията за протичането..

публикувано на 18.10.19 в 08:42

Предстоящи събития – 18 октомври

С изложба на детски рисунки “Моят свят в моя град” продължават днес събитията по повод празника на Дупница.  Проявите, посветени на празника на Кресна, тази година ще бъдат в два дни. Те ще започнат още тази вечер в 18.30 часа с изпълнения на състави към Народно читалище „Култура“ – Кресна.

публикувано на 18.10.19 в 07:35

Предимно слънчево, с температури до 27 градуса

Днес ще е предимно слънчево и почти тихо. Сутринта на места в низините, котловините и около водните басейни ще има мъгла или ниска слоеста облачност. Максималните температури ще са между 22° и 27°, в София – около 24°.  В планините ще е предимно слънчево. Ще духа умерен вятър от юг-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около..

публикувано на 18.10.19 в 07:34