С реставриран интериор на 102-годишна черква посрещнаха Коледа в село Беласица

 

Черквата носи името на Свети пророк Илия, а художествена стойност има интериорът, който е оформен през 1910 г. от зографите Теофил Минов и Мина Марков от Серско. Много от картините са повредени с годините, цели сектори са заличени, като особено значими са пораженията на композицията "Страшния съд". Това наложи отец Борис да се обърне към петричкия художник Александър Дончев, който да извърши реставрация. "С чувство на отговорност започнах, защото тук няма място за своеволие, а се изисква познаване и спазване на църковните канони. Защото всеизвестно е, че красотата в храма е оная нишка, по която идеята на Бога достига до сърцето на мирянина", каза художникът. Той работи от лятото върху иконите. Това е втората му реставрация, която извършва в черква, след тази в село Дрангово. Удовлетворен е от свършеното, защото смята, че е постигнал доближаване до първоначалните образи, оставени от зографите, а и от положителните отзиви на хората от село Беласица.

Вижте още

Полагат маркировка на пътя Симитли - Банско

Движението по пътя Симитли – Банско в участъка от Симитли до Банско от км 0+000 до км 38+500 се осъществява в една лента за движение.  В часовете от 08:00 часа до 17:00 часа ще се осъществява полагане на хоризонтална маркировка. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци. Има и сигналисти. Водачите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост в..

публикувано на 16.11.18 в 08:24

Продължава да прониква по-студен въздух

Атмосферното налягане ще се задържи по-високо от средното за ноември, като през деня още малко ще се повиши, съобщават от НИМХ. Днес над по-голямата част от страната ще бъде предимно облачно. В Северна България и източните райони ще има превалявания от слаб дъжд, в Предбалкана и Североизточна България от дъжд и сняг. По-значителни разкъсвания на..

публикувано на 16.11.18 в 08:13

Предстоящи събития-16.11.2018 г.

70 години от мъченическата смърт и 130 години от рождението на Неврокопския митрополит Борис ще бъдат отбелязани в Благоевград. В рамките на два дни с редица мероприятия ще бъде почетена паметта на Неврокопския митрополит Борис. Програмата започва днес от 10:30 часа с научна сесия на тема „Неврокопският митрополит Борис – стожер на..

публикувано на 16.11.18 в 08:07
Перничани блокираха за движение пътен възел „Даскалово” в знак на протест срещу високите цени на горивата

Отново протест в Перник

В Перник и тази вечер граждани се събраха на протест с искане за оставка на правителство. За поредна вечер протестиращите блокираха магистрала "Люлин" и пътния възел в посока Перник и София, като е спряно и движението през Владая.   Перничани скандират пред колоната от автомобили "Елате при нас, протестът е за вас", "Оставка" и "Мафия". Те носят..

публикувано на 15.11.18 в 19:21

Ветераните на Пирин-Благоевград разгромиха Хебър с 5:0

Ветераните на Пирин-Благоевград се класираха за зоналния финал на Държавното първенство по футбол след убедителна победа с 5:0 срещу Хебър-Пазадрджик.  Два гола реализира Атанас Никиолов, по един добавиха Ивайло Андонов, Георги Даскалов и Петър Бандев. На трибуните бе бронзовият медалист от САЩ’94 Петър Михтарски, който с особено внимание..

публикувано на 15.11.18 в 17:06

Кметът на Банско участва в Международния конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути

Кметът на Банско взе участие във втория Международен конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути, който се провежда в София, съобщиха от общината. Организатор на форума е Световната организация по туризъм към ООН, а домакин е Министерството на туризма. Участниците и гостите са над 500, сред които водещи фигури в сферата..

публикувано на 15.11.18 в 16:41

Ученици от Португалия, Италия, Полша, Румъния и Малта са на посещение в Перник

Ученици от Португалия, Италия, Полша, Румъния и Малта са на посещение в Перник.  Заедно със своите връстници от Средното училище с разширено изучаване на чужди езици "Д-р Петър Берон“ те участват в проекта „Погрижи се за природата и природата ще се погрижи за теб“, който се осъществява по програма „Еразъм +“. Неговата реализация започва от..

публикувано на 15.11.18 в 15:52