Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С реставриран интериор на 102-годишна черква посрещнаха Коледа в село Беласица

 

Черквата носи името на Свети пророк Илия, а художествена стойност има интериорът, който е оформен през 1910 г. от зографите Теофил Минов и Мина Марков от Серско. Много от картините са повредени с годините, цели сектори са заличени, като особено значими са пораженията на композицията "Страшния съд". Това наложи отец Борис да се обърне към петричкия художник Александър Дончев, който да извърши реставрация. "С чувство на отговорност започнах, защото тук няма място за своеволие, а се изисква познаване и спазване на църковните канони. Защото всеизвестно е, че красотата в храма е оная нишка, по която идеята на Бога достига до сърцето на мирянина", каза художникът. Той работи от лятото върху иконите. Това е втората му реставрация, която извършва в черква, след тази в село Дрангово. Удовлетворен е от свършеното, защото смята, че е постигнал доближаване до първоначалните образи, оставени от зографите, а и от положителните отзиви на хората от село Беласица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Споразумения за над 6 млн. лв. за подобряване на инфраструктурата на Благоевград

Кметът Методи Байкушев и министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков подписаха 7 нови споразумения за финансиране на инфраструктурни проекти в община Благоевград. С над 6 000 000 лева ще бъдат изцяло ремонтирани и обновени улица „Арсени Костенцев“ и 6 междублокови пространства в областния център. От тях 4 106 800 лева..

публикувано на 29.03.24 в 16:48

Трудова злополука в сладкарски цех в Симитли отне човешки живот

Мъж е загинал при трудова злополука в сладкарски цех в Симитли. Инцидентът е станал около обяд. По първоначална информация той е бил затиснат от електрическа количка, тип "Стакер", която е била натоварена с материали. Мъжът, който е представител на фирмата- доставчик, се е опитал да предотврати падането на количката с товара, но не е успял и мотокарът..

публикувано на 29.03.24 в 16:33

Безплатни спортни занимания за учениците в Благоевград

Община Благоевград и спортните клубове организират безплатни занимания за учениците през пролетната ваканция. Тренировките ще стартират на 30 март (събота) и ще продължат до 7 април (неделя). Учениците от всички училища на територията на община Благоевград ще могат свободно да посещават различни видове спорт по предварително утвърден график. В..

публикувано на 29.03.24 в 14:16

Ученици на Гимназията по икономика в Благоевград демонстрираха бизнес знания

Единадесетокласниците  от ПГИ „Иван Илиев“  Благоевград са главни действащи лица в провеждащия се днес 13-ти училищен панаир на учебно-тренировъчните предприятия „Учене чрез действие“. В него участват осем  тренировъчни предприятия, чрез които учениците представят пред гости, учители, родители и съученици своята практическа подготовка.  „Училищният..

публикувано на 29.03.24 в 13:44

Отпускат над 13 милиона лева за увеличение на заплатите в НОИ

Над 13 милиона лева ще бъдат отпуснати за увеличение на заплатите в НОИ, а за Националната здравноосигурителна каса и районните ѝ поделения са заложени 1 365 000 лв. Това предвижда проект на правителствено постановление за разпределение на общо 268 милиона лева от държавния бюджет за 2024 година, които са за компенсиране на възнагражденията в редица..

публикувано на 29.03.24 в 13:35

Нов обществен посредник на община Благоевград

Злата Ризова е новият обществен посредник на община Благоевград. Тя бе избрана с 2/3 от гласовете на общинските съветници, които присъстваха в зала „22 Септември“ в Благоевград. Вотът беше таен. Злата Ризова се пребори с другите двама конкуренти – Атанаска Ковачева и Даниела Ангелова. „Ще работя прозрачно и в полза на гражданите“, заяви..

публикувано на 29.03.24 в 11:07

Последен ден на хартиените рецепти за антибиотици

Днес е последният ден, в който лекари и зъболекари могат да изписват антибиотик на хартиена рецепта. Ще могат и през почивните дни, но за пациенти, които са потърсили спешна и неотложна медицинска помощ, а от понеделник антибиотиците ще се изписват само по електронен път. От 1 април медицинските специалисти няма да имат право да предписват антибиотик..

публикувано на 29.03.24 в 09:31