Щъркелите долетяха в Петрич

Снимка: архив

Предвестниците на пролетта тази година подраниха с няколко дни. Първи днес са ги видели рибарите по поречието на река Струмешница. Те побързаха да се похвалят, защото има поверие, че който види щъркел да лети, ще му донесе здраве и берекет за цялата година. Меката зима е причината дългокраките да подранят. Общината е взела необходимите мерки за обезопасяване на гнездата им, които са разположени на електрически стълбове, като са изградени допълнителни железни орнаменти. Щъркелите са очаквани по домовете, там където са свили гнезда, за да носят много късмет на семействата,такава  е българската традиция.


Вижте още

Времено без вода в някои райони - вижте

“Водоснабдяване и канализация”ЕООД - Благоевград уведомява своите потребители от село Покровник , че във връзка с превключване на нова байпасна връзка на водопровод на АМ „Струма“ Лот 3.1., водподаването ще бъде спряно на 21 . 02 .201 9 г.  (четвъртък) от 08:00 до 18:00 часа . В град Гоце Делчев , във връзка с планиран..

публикувано на 19.02.19 в 17:34
Мария Тодорова

Съдийската колегия на ВСС избра единодушно Мария Тодорова за втори мандат начело на Административен съд – Благоевград

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет избра единодушно с 13 гласа „за“ Мария Тодорова за втори мандат на административен ръководител – председател на Административен съд – Благоевград. Тя има над 11 години общ юридически стаж и административен опит като заместник-председател на Административен съд – Благоевград, като и. ф...

публикувано на 19.02.19 в 16:28

Откриха Филмово и телевизионно и Звукозаписно студио в Югозападния университет

В 8-и Учебен корпус (бившия механотехникум) на Югозападния университет в Благоевград този следобед официално бяха открити Филмово и телевизионно студио и Звукозаписно студио, създадени по проект „Интегриране на историческите и археологическите ценности от българо-гръцкия трансграничен регион в една устойчива тематична туристическа..

публикувано на 19.02.19 в 16:19

В село Яхиново откриха паметен знак на Васил Левски

Времето е в нас и ние сме във времето – постамент с историческия завет и с лика на Апостола на Свободата посреща от днес жителите и гостите на дупнишкото село Яхиново.  Паметната плоча бе официално открита на тържествена церемония на централния площад в населеното място, в присъствието на официални гости и местни жители. Композицията е..

публикувано на 19.02.19 в 15:45

НФСБ в София и Югозападна България номинираха Валери Симеонов за водач на листата за евроизборите

Организациите на НФСБ в София-град, София-област, Кюстендил и Благоевград са номинирали лидера си Валери Симеонов за водач на листата на предстоящите евроизбори на областна пресконференция, проведена днес в София. Това съобщи зам.-председателят на НФСБ и народен представител Борис Ячев на пресконференция в централата на НФСБ. Участие в..

публикувано на 19.02.19 в 15:05

Широко обществено обсъждане ще има в Кюстендил по повод криминалния инцидент вчера

Широко обществено обсъждане ще се състои в Кюстендил след напрежението, предизвикано от криминалния случай от неделя сутринта, когато беше убит човек, а други петима бяха ранени. Това съобщиха днес на съвместен брифинг областният управител Виктор Янев и кметът на общината Петър Паунов. В дебата ще бъдат изслушани всички предложения за промяна..

публикувано на 19.02.19 в 14:53

12 милиона лева за устойчиво развитие на парк Рила

Близо 12 милиона лева е общата стойност на Проект „Устойчиво управление на Национален парк Рила – втора фаза“, стана ясно на пресконференция днес.  Проектът е с продължителност 4 години, финансира се от Европейския фонд за регионално развитие на ЕС и се съфинансира от държавния бюджет по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.”.  Целта..

публикувано на 19.02.19 в 14:35