Щъркелите долетяха в Петрич

Снимка: архив

Предвестниците на пролетта тази година подраниха с няколко дни. Първи днес са ги видели рибарите по поречието на река Струмешница. Те побързаха да се похвалят, защото има поверие, че който види щъркел да лети, ще му донесе здраве и берекет за цялата година. Меката зима е причината дългокраките да подранят. Общината е взела необходимите мерки за обезопасяване на гнездата им, които са разположени на електрически стълбове, като са изградени допълнителни железни орнаменти. Щъркелите са очаквани по домовете, там където са свили гнезда, за да носят много късмет на семействата,такава  е българската традиция.


Вижте още
Рисунка на Рая Недевска от Севлиево

Самодейци от Югозапада пеят и танцуват в Драгичево

Най-голямото пернишко село Драгичево е домакин на втория фолклорен фестивал „На мегдано у Драгичево”. На откритата сцена пред читалището в селото над 450 самодейци от областите Перник, София, Кюстендил и Благоевград представят характерни за отделните региони автентични народни обичаи, песни, танци и словесен фолклор. Сред участниците има и..

публикувано на 16.06.19 в 14:38

Служител на МВР в нелегална схема за производство и разпространение на тютюн

През януари в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство по повод сезираща справка от ГДБОП с достатъчно данни за организирана престъпна група, действаща от началото на 2017 г. на територията на цялата страна, с цел производство, държане и разпространение на тютюневи изделия без акцизен бандерол, съобщи говорителят на..

публикувано на 16.06.19 в 13:37
Ангел Джамбазки

Ангел Джамбазки с покана към евродепутатите за общи действия по пакета „Мобилност”

На 17-и юни (понеделник) евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки организира среща с избраните представители в Европейския парламент, министърът на транспорта, както и целия транспортен бранш. Срещата ще се проведе в 14:30 ч. в София, съобщават от пресцентъра на ВМРО. В поканата, изпратена до всички 17 български..

публикувано на 16.06.19 в 13:28

7 села в симитийско ще отбележат празника Свети Дух

От днес започват народните събирания за празника Свети дух в симитлийско. По обяд в махала Везенкова в село Сенокос ще бъде даден  курбан за здраве.  В понеделник, точно на деня по църковния календар, празникът ще бъде почетен с литургия и освещаване на храната в църквата „Света Троица“ в село Сушица, както и в църквата „Света Троица“ в село..

публикувано на 16.06.19 в 12:40

Проверки във връзка с бялата пяна от миналата седмица в река Струма

Проверени са осем индустриални обекти в района на бетоновия колектор, от който през миналата седмица изтече бялата пяна в река Струма, съобщиха от РИОСВ- Перник.  При една от проверките - на фирма с дейност производство на козметика, не е представен договор с ВиК-оператора за отвеждане и пречистване на отпадъчни води. Дадени са предписания на..

публикувано на 16.06.19 в 11:52

Нови обитатели в зоопарка в Сандански

Зоокътът в Сандански се обогати с двама нови обитатели. В началото на седмицата служители от „Държавно горско стопанство“-Кресна спасиха малка сърна-приплод, на приблизителна възраст 1-2 месеца. Вероятно малкото е било подгонено от лисици на територията на жп гарата в град Кресна и се е отделило от майката. Животинчето вече е част от зоокъта в парка,..

публикувано на 16.06.19 в 09:23

Днес е Петдесетница

Православната църква чества един от големите си празници - Петдесетница. На петдесетия ден след Христовото Възкресение, Светият Дух, във вид на огнени езици, слязъл върху светите апостоли и ги дарил с Божествената си благодат. От древни времена празникът се смята за рожден ден на църквата. На Петдесетница храмовете се украсяват със зеленина, а..

публикувано на 16.06.19 в 09:13