Посланикът на САЩ Марси Рийс и кметът на Кюстендил Петър Паунов откриха днес в Кюстендил Център за социална рехабилитация и интеграция

Марси Рийс
Снимка: БГНЕС

Центърът е изграден по съвместен проект между Община Кюстендил и местната фондация "Сийдър” и е осъществен по програмата за хуманитарна помощ на отдела за военно сътрудничество към посолството на САЩ в София. Правителството на САЩ инвестира 492 000 лева, за да подпомогне усилията на фондация "Сийдър" и Общината в изграждането и оборудването му. Центърът ще предлага психологически консултации, терапевтични и рехабилитационни дейности. Това е вълнуващ момент, защото сме изправени пред резултата на едно партньорство, което показва за колко кратко време могат да бъдат преодолявани бариери. Времето не важи пред силата и магията на съвместните усилия, каза при откриването кметът на община Кюстендил Петър Паунов. Нейно превъзходителство Марси Рийс посочи, че когато се работи заедно, може да се постигне нещо по-голямо отколкото, ако се работи поотделно. "Аз съм горда, че народът на САЩ, чрез програмата за хуманитарно подпомагане на Департамента по отбрана, предостави ресурсите за построяване на съоръжението. Смятам, че нашите съвместни усилия изпращат един ясен сигнал, че българските деца и хората с увреждания имат бъдеще, че няма да бъдат държани настрани в изолация в специализирани институции, а ще им се дават възможностите, които заслужават, за да живеят продуктивно, в атмосфера, където тяхното човешко достойнство се зачита”, каза г-жа Рийс. Центърът беше изграден за шест месеца. Той има пет стаи за терапия, офиси, кухненски помещения, санитарни възли и складови помещения. В центъра ще има възможност за обслужване на 24 деца и младежи с умствени затруднения. Предстои да се кандидатства по проект, с който ще бъде осигурено финансиране за възнагражденията на обслужващият персонал и специалистите, които ще работят там.


Вижте още

Курбан за здраве в Земенския манастир

Жителите на Земен и на съседните села ще се съберат днес на традиционен празник с курбан в двора на Земенския манастир „Св. Йоан Богослов”. Празникът води началото си от 19 век, когато е била осветена манастирска сграда, построена от майстор Миленко Велев от село Блатешница. През годините на социализма традицията е била прекъсната и е отново..

публикувано на 24.05.19 в 08:24

Нов инфраструктурен проект в Белица

В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, в община Белица ще бъде дадено началото на инфраструктурен проект. След празничното шествие, в 12:00 часа, кметът ще направи първа копка на ремонта на централния градски площад. Ремонтните дейности ще преобразят площадното пространство в Белица, което ще придобие нова и..

публикувано на 24.05.19 в 07:56

Предстоящи събития на 24 май

Днес отбелязваме Денят на българската просвета, култура и славянска писменост. Богата празнична програма е подготвила Община Благоевград по повод днешния ден. Честванията щезапочнат в 10.45 часа с празнично шествие на училищата. Празнично шествие с участието на учители и ученици от учебно-възпитателните заведения от гр. Сандански. Парадът..

публикувано на 24.05.19 в 07:49

Превалявания с гръмотевици през днешния ден

Днес ще се развива значителна купеста и купесто-дъждовна облачност, ще има превалявания от дъжд, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. По-голяма вероятност за значителни валежи има в източната половина на страната, в следобедните часове. Вятърът от запад -северозапад ще се усили, по-чувствително в западната половина на Дунавската..

публикувано на 24.05.19 в 07:48

Празненствата по повод 24 май в Благоевград започнаха

Празненствата по повод 24 май - ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, и празник на Благоевград започнаха.  Стотици ученици и учители от благоевградски училища се събраха за тържествен парад на училищните знамена. Шествието, обaче не успя да тръгне по план заради пролетния дъжд от ранния следобед. В зала..

публикувано на 23.05.19 в 21:13

Изложба, посветена на 24 май, откриха в Благоевград

Общата художествена изложба  включва 42 творби на 26 автори, които работят в различни жанрове - живопис,графика, скулптора, дърворезба, приложно изкуство. Журито в състав: председателят на Съюза на българските художници Любен Генов и неговият заместник Антон Стайков даде  награда за живопис на Анна Васева и на Кирил Стоилов от Благоевград.Награда за..

публикувано на 23.05.19 в 18:41

Славимир Генчев с първа награда на конкурса за поезия "Биньо Иванов"

Организационният комитет на Националния литературен конкурс за поезия "Биньо Иванов" – Кюстендил обяви резултатите от неговото тринайсто издание. В анонимната надпревара тази година заявиха участие 128 поети с 341 стихотворения, припомни председателят на кюстендилското читалище "Братство" - организатор на конкурса, Иван Андонов.   Първата награда е за..

публикувано на 23.05.19 в 16:58