Изложба „Спомен за Христо Бараковски” ще бъде представена в театъра в Благоевград

Христо Бараковски (1936 – 2012)

Изложбата “Спомен за Христо Бараковски 1936 – 2012 “ ще бъде експонирана във фоайето на втория етаж на Драматичен театър „Никола Вапцаров” - Благоевград.  Откриването е на 26 май 2015 г., от 17.00 часа. 

Изложбата включва дърворезби и рисунки на известния български художник- дърворезбар. Мястото на изложбата не е избрано случайно, като сърце на експозицията ще бъде голямата дървена решетка в интериора на театъра, изваяна от талантливите ръце и душа на Христо Бараковски. Останалите интериорни и екстериорни решения на Бараковски също ще покажат, че творчеството на големия дървозрезбар излиза от общоприетите разбирания за приложно изкуство.  Като съвсем естествена част от заобикалящия ни свят стоят неговите мащабни дървопластики и в същото време, носещи  особена поезия,  философска тяга, развита символика и оригиналността на един рядък талант.

Семейството на Христо Бараковски организира тази изложба не само като поклон пред паметта на Христо Бараковски, но и като едно напомняне, че макар и влязло в нациолната художествена съкровищнициа, творчеството на Христо Бараковски си остава на Благоевград, градът, който Ицо не замени с никой друг. Изложбата ще бъде открита от писателя и издател Иван Гранитски, дългогодишен приятел на семейството.

Христо Бараковски е роден в Благоевград на 25 май, 1936 година. През 1986 година, той е удостоен със званието „Заслужил художник” и почетен гражданин на Благоевград.

В творческата си биография Христо Бараковски има редица самостоятелни изложби с дърворезба и рисунки в частни и държавни галерии в България, Италия, Австрия, Швеция, Германия и Дания. Творби на художника притежават „Национална художествена галерия”, „Национален музей за декоративно – приложни изкуства в София”, художествени галерии в страната, частни колекции в Германия, Швейцария, Великобритания, САЩ, България, Италия, Франция. Той е носител на голямата наградата на Сдружението на българските художници, носеща името на "Иван Пенков". Носител е на орден „Св. Св. Кирил и Методий” III степен - два пъти и на орден „Червено знаме на труда”.


Вижте още

Четвърти ден продължава бунтът на перничани

  Протестиращите в Перник блокираха магистрала "Люлин".  Бунтът на перничани продължава четвърти ден. В 18.00 часа част от протестиращите тръгнаха от квартал "Изток" пеша, други с автомобилите си към пътен възел "Даскалово" и в 18.30 часа магистралата вече беше затворена с жива верига. За днешния протест няма разрешение от Общината, тъй като до края..

публикувано на 13.11.18 в 19:17
Илияна Йотова

Вице-президентът Илияна Йотова ще бъде гост на с.Баня

Със заупокойна молитва в памет на загиналите в Кресненско-Разложкото въстание,утре от 9,30 часа в разложкото село Баня започват проявите, свързани със 140 години от началото на въстанието.  Сред гостите на проявите ще бъде вице-президентът Илияна Йотова, съобщи к метът на село Баня Мария Юрганчева. 

публикувано на 13.11.18 в 17:40

Експерти представиха рисковете в интернет за децата

  При изключително голям интерес, в препълнена зала със студенти, учители и преподаватели, започна дискусията „Децата онлайн-рискове и опасности“. Събитието се организира от  Югозападния университет, а лектори са едни от най- компетентните по темата специалисти в страната. Сред тях бяха Георги Апостолов от Националния център за безопасен интернет,..

публикувано на 13.11.18 в 16:59

Наложени са глоби за неизпълнени разпореждания на полицията

Служители на полицейското управление в Дупница са съставили осем акта на участници в протеста и осем предупредителни протокола за неизпълнени полицейски разпореждания, по време на провелия се на 11 ноември мирен протест в Кюстендилска област, заради увеличението на цените на горивата и застраховката "Гражданска отговорност". Това съобщи..

публикувано на 13.11.18 в 16:14

Казуси от практиката ще решават студенти от АУБ

На 16 и 17 ноември в Американския университет в България (АУБ) ще се проведе студентското маркетинг състезание Marketing Challenge по инициатива на студентския Бизнес-клуб. Специална информационна среща по повода е насрочена за 14 ноември в аудиториум „Андрей Делчев“ в Академичен център „Балкански“ (кампус „Скаптопара“) в Благоевград. Проявата..

публикувано на 13.11.18 в 15:26

10 акта за нарушения в горите са съставили служители на ЮЗДП само за седмица

Общо 10 акта за незаконни дейности са съставили през изминалата седмица горските надзиратели към териториалните поделения на Югозападното държавно предприятие. Нарушенията са констатирани при извършените над 800 проверки на обекти за добив на дървесина, превозни средства, ловци, риболовци и други физически лица.  Три от актовете са съставени в..

публикувано на 13.11.18 в 14:45

Доброволци са изчистили и маркирали туристически маршрут по Земенския пролом

Екип доброволци от туристическо дружество "Осогово" и столична фирма са изчистили и маркирали туристически маршрут по Земенския пролом, от град Земен до водопада при село Полска Скакавица, община Кюстендил. " Това е един от най-емблематичните маршрути в района на Земенския пролом. Наличието на 9 тунела по ж.п.-линията обаче,..

публикувано на 13.11.18 в 10:53