Изложба „Спомен за Христо Бараковски” ще бъде представена в театъра в Благоевград

Христо Бараковски (1936 – 2012)

Изложбата “Спомен за Христо Бараковски 1936 – 2012 “ ще бъде експонирана във фоайето на втория етаж на Драматичен театър „Никола Вапцаров” - Благоевград.  Откриването е на 26 май 2015 г., от 17.00 часа. 

Изложбата включва дърворезби и рисунки на известния български художник- дърворезбар. Мястото на изложбата не е избрано случайно, като сърце на експозицията ще бъде голямата дървена решетка в интериора на театъра, изваяна от талантливите ръце и душа на Христо Бараковски. Останалите интериорни и екстериорни решения на Бараковски също ще покажат, че творчеството на големия дървозрезбар излиза от общоприетите разбирания за приложно изкуство.  Като съвсем естествена част от заобикалящия ни свят стоят неговите мащабни дървопластики и в същото време, носещи  особена поезия,  философска тяга, развита символика и оригиналността на един рядък талант.

Семейството на Христо Бараковски организира тази изложба не само като поклон пред паметта на Христо Бараковски, но и като едно напомняне, че макар и влязло в нациолната художествена съкровищнициа, творчеството на Христо Бараковски си остава на Благоевград, градът, който Ицо не замени с никой друг. Изложбата ще бъде открита от писателя и издател Иван Гранитски, дългогодишен приятел на семейството.

Христо Бараковски е роден в Благоевград на 25 май, 1936 година. През 1986 година, той е удостоен със званието „Заслужил художник” и почетен гражданин на Благоевград.

В творческата си биография Христо Бараковски има редица самостоятелни изложби с дърворезба и рисунки в частни и държавни галерии в България, Италия, Австрия, Швеция, Германия и Дания. Творби на художника притежават „Национална художествена галерия”, „Национален музей за декоративно – приложни изкуства в София”, художествени галерии в страната, частни колекции в Германия, Швейцария, Великобритания, САЩ, България, Италия, Франция. Той е носител на голямата наградата на Сдружението на българските художници, носеща името на "Иван Пенков". Носител е на орден „Св. Св. Кирил и Методий” III степен - два пъти и на орден „Червено знаме на труда”.


Вижте още

Едно училище в Дупница излиза в грипна ваканция

От днес до края на седмицата СУ“Св. Климент Охридски“ в Дупница излиза в грипна ваканция. Предписанието е направено от РЗИ. Това съобщи за Радио Благоевград пиарът на община Дупница Христо Апостолов. То е единственото училище на територията на общината, което излиза в принудителна ваканция, уточни Апостолов. 

публикувано на 21.01.19 в 18:33

Шоу върху леда в Благоевград

С шоу по фигурно пързаляне днес в 18 ч. в Благоевград се открива ледена пързалка.  Тя е разположена на площад „Македония“. Размерите й са 12 метра ширина на 18 метра дължина. 50 човека могат да се пързалят едновременно на ледената пързалка. „Интересът е голям, затова цените са преференциални за вашия град“ – сподели управителят Даниел Янков...

публикувано на 21.01.19 в 18:00

В Горно Спанчево отбелязаха Бабинден

Днес бабите от село Горно Спанчево отбелязаха Бабинден с почерпка, хора и спомени от миналото.  Двете инициаторки на сбирката са етървите Мария и Зоица Пърличкови, а всички баби се събраха в магазина на селото.  Най-вкусните и най-големи почерпки тази година бяха от най-младите баби - Васка Шунева и Валентина Васкова, на които им се родиха внучета..

публикувано на 21.01.19 в 17:03

Бабинден в Разлог

 211 бебета са се родили през изминалата година в община Разлог. 153 от тях са жители на Разлог, между които и три двойки близнаци, съобщават от Пресцентъра на община Разлог.  Началникът на отделението д-р Радка Божикова и нейният екип посрещнаха днес на работното си място инж. Красимир Герчев, кмет на Община Разлог и инж. Венцислав Гърменов,..

публикувано на 21.01.19 в 16:29

Три момичета от Кюстендилска област с награди от националния конкурс „Полицаят е мой приятел и учител

Леа Борисова от ОУ „Професор Марин Дринов“ – Кюстендил, София Лъчезарова и Дария Боюклийска от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Дупница получиха грамоти и подаръци от Националния коледен конкурс за детска рисунка „Полицаят е мой приятел и учител“, съобщават от Пресцентъра на ОД на МВР - Кюстендил.  Наградените  момичета са третокласнички и се..

публикувано на 21.01.19 в 16:28

Въздухът над Благоевград отново най-мръсен в страната

През последните две денонощия в Благоевград са измерени рекордни завишавания на въздуха с фини прахови частици. Това каза за Радио Благоевград  Александър Гошев - гл. експерт в Дирекция „Превантивна дейност“ в РИОСВ - Благоевград. Така областният център се нарежда на първо място в страната със замърсеност на въздуха 3,6 пъти над среднодневната..

публикувано на 21.01.19 в 16:26

Разследват кражба от аптека в Кюстендил

Тази сутрин е постъпил сигнал в полицията в Кюстендил за извършена кражба на пари, лекарства и медицински апарати от аптека в града, съобщават от Пресцентъра на ОД на МВР - Кюстендил. Проникването в обекта е извършено чрез взломяване на входната врата на аптеката. Извършен е оглед на място от дежурна полицейска група. По случая е започнато досъдебно..

публикувано на 21.01.19 в 15:58