Регионална кръгла маса „От образование към заетост – възможности пред младите хора се проведе днес в Гоце Делчев

Снимка: архив

Регионална кръгла маса „От образование към заетост – възможности пред младите хора се проведе днес в Гоце Делчев. Като основна тенденция, която бе очертана на днешния форум бе увеличаващия се процент на преждевременно напусналите училище в България. В момента 12.9 на сто от учениците напускат образователната система на фона на националната стратегия за ограничаване на преждевременно напусналите до 11 %. Данните оповести председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева. По думите й това е основен фактор , допринасящ за безработицата, бедността и социалното изключване. Председателят на Икономическия и социален съвет на България проф. Лалко Дулевски, който е и организатор на форума, определи Гоце Делчев като община с добри практики по отношение на образованието и младежката безработица. Проф. Дулевски представи последни данни, според които 2/3 от младите хора са готови и желаят да напуснат страната. На кръглата маса бяха представени добрите практики в община Гоце Делчев, както и доклади и отчети на МОН и МТСП.


Вижте още

Красива изложба посрещна зрителите за Нощта на театрите в Симитли

Първата самостоятелна изложба „Светлосенки“ на любителя художник Мария Иванова бе представена в „Нощта на театрите“ в Симитли. По много интересен начин, със светлинни ефекти и под звуците на цигулка, гостите и зрителите за Нощта на театрите се докоснаха и до изкуството на Мария.  Тя е от град Гоце Делчев, започнала е да рисува от дете. Споделя, че..

публикувано на 17.11.19 в 16:09

В Бобошево се проведе 63-тият традиционен мотокрос „Гран при Бобошево“

В Бобошево се проведе 63-тият традиционен мотокрос „Гран при Бобошево“. Тази година в състезанието участваха 78 състезатели от цялата страна. Това е състезанието, което се провежда най-дълго време без прекъсване в Европа и в света. Общината е дала своята заявка за включване в книгата на Гинес. На откриването на състезанието присъстваха: Румен..

публикувано на 17.11.19 в 15:09

ПТП на пътя между селата Черниче и Крупник

Около 13:21 часа днес е получен сигнал за ПТП на пътя между с. Черниче и с. Крупник, община Симитли. По първоначална информация, лек автомобил е самокатастрофирал, като е излязъл встрани от пътя и се е блъснал в крайпътен скат. Към момента няма данни за пострадали. Две деца, които са пътували в автомобила, са транспортирани за извършване на..

публикувано на 17.11.19 в 15:08

Британец поема ФК "Пирин" (Благоевград)

ФК "Пирин"  (Благоевград) подписа договор със северноирландската футболна легенда Уорън Фийни. Той ще бъде новият старши треньор на орлетата и ще изпълнява функциите на класически мениджър на тима. Младият специалист вече има солиден опит като мениджър на отбори във Великобритания, а футболната му кариера е доста впечатляваща. Фийни е..

публикувано на 17.11.19 в 11:41

Цените на едро на храните – с ръст от 5,65% за две седмици

Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повиши тази седмица с 2,67 на сто, до 1.420 пункта, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. За две седмици ИТЦ се повиши с 5,65 на сто. Цената на оранжерийните домати се повиши със 7.5 процента до 2,15 лева за килограм, а цената на оранжерийните..

публикувано на 17.11.19 в 10:26

Община Сандански и Народно читалище „Отец Паисий-1919” избират „Будител на 2019“

Община Сандански и Народно читалище „Отец Паисий-1919” избират „Будител на 2019“. Инициативата цели да отличи личности, изявили се в сферата на културата, образованието, науката, изкуството и предали силно духовно послание към санданската общественост. „Будител на 2019 година за Община Сандански” се осъществява на 2 етапа. До 22 ноември се..

публикувано на 17.11.19 в 09:51

Предстоящи събития – 17 ноември

Гражданска инициатива по залесяване ще се състои днес в землището на кюстендилското село Драговищица. Направено ще бъде залесяване с широколистни фиданки, около 1200 броя, от служители на стопанството, доброволци и ученици. Граждани от Дупница инициират почистване около черквата “Св. Никола”. Акцията се организира в социалната мрежа...

публикувано на 17.11.19 в 07:54