Регионална кръгла маса „От образование към заетост – възможности пред младите хора се проведе днес в Гоце Делчев

Снимка: архив

Регионална кръгла маса „От образование към заетост – възможности пред младите хора се проведе днес в Гоце Делчев. Като основна тенденция, която бе очертана на днешния форум бе увеличаващия се процент на преждевременно напусналите училище в България. В момента 12.9 на сто от учениците напускат образователната система на фона на националната стратегия за ограничаване на преждевременно напусналите до 11 %. Данните оповести председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева. По думите й това е основен фактор , допринасящ за безработицата, бедността и социалното изключване. Председателят на Икономическия и социален съвет на България проф. Лалко Дулевски, който е и организатор на форума, определи Гоце Делчев като община с добри практики по отношение на образованието и младежката безработица. Проф. Дулевски представи последни данни, според които 2/3 от младите хора са готови и желаят да напуснат страната. На кръглата маса бяха представени добрите практики в община Гоце Делчев, както и доклади и отчети на МОН и МТСП.


Вижте още

С Дни на отворените врати в Брезник ще бъдат отбелязани Европейските дни на наследството

Наред с постоянните изложби, в зала „Класно училище” е подредена и експозиция, посветена на просветното дело в брезнишко. В нея ще бъдат показани експонати от колекцията на поп Димитри, който е бил учител в килийното училище в Режанци и Билинския манастир, църковната книга, подарена от Сава Филаретов с текст, собственоръчно написан от него...

публикувано на 20.09.19 в 11:17

Предиобед дъжд, следобед слънчево време

Днес предиобед в югоизточната половина от страната ще има валежи от дъжд, докато от северозапад облачността ще се разкъсва и намалява. Следобед валежите ще спрат, най-късно в крайните източни райони и над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен северен вятър. Максималните температури ще са между 17° и 22°...

публикувано на 20.09.19 в 07:50

Предстоящи събития на 20 септември

Националната асоциация за профилактика на белодробни болести, Министерството на здравеопазването и Института за здравно образование провеждат днес в Благоевград втори етап от кампанията за безплатни скринингови прегледи на активни, пасивни и пушачи на бездимни електронни цигари. В 10:30 часа в зала "22 септември" ще започне  финалното..

публикувано на 20.09.19 в 07:46

В Благоевград прожектираха филма „Светителят хирург“

   Документалният филм на журналиста Ангел Бончев „Светителят хирург“ беше представен на зрителите в Благоевград. За да гледат прожекцията в зала „Яворов“ се събраха десетки заинтересовани да научат повече за Свети Лука Войно-Ясенецки, посветил своя живот в служение на Бог и страдащите хора - като духовник и лекар.    Във филма са..

публикувано на 19.09.19 в 19:57
Старши комисар Дойчин Дойчинов

Заловиха нападателите на готвачката в детската градина в село Кърналово

Полицията в Петрич залови и двамата нападатели на готвачката в детската градина в петричкото село Кърналово. Единият е на 22 години, а другият на 25. И двамата са криминално проявени и живеят в Петрич. И двамата са направили самопризнания. Единият от тях, който е планирал грабежа, има дядо в селото. Образувано е досъдебно производство, каза на..

публикувано на 19.09.19 в 17:50

В Банско монтираха железен камертон с височина 3.5 м

В Банско, в зелените площи между сградите на Общинска администрация и читалище „Никола Вапцаров”, бе монтиран железен камертон, достигащ три и половина метра височина.  Уникалният музикален инструмент бе изработен в открита автентична ковачница, по време на тазгодишното издание на Джаз феста. Железните момчета от „Айрън Брадърс” и гостите им, сред..

публикувано на 19.09.19 в 17:20
Бараж 8 след ремонта

ЮЗДП възстанови нови три баража в поройни водосбори на територията на Държавно горско стопанство Първомай

Приключи основният ремонт на нови 3 баража в поройни водосбори в района на „ДГС Първомай”, защитаващи горските територии от ерозия и населените места от наводнения. Съоръженията, които донеотдавна бяха в изключително лошо състояние и с нарушена цялост, вече са с ново стоманобетоново покритие, изградени ново радие и контрабараж, като е осигурена..

публикувано на 19.09.19 в 16:23