Предаването на Радио Благоевград "Страници" с годишната награда на „Академия Liber“ за 2015 г. в раздел „За медиен принос в подкрепата за развитието на българската литература“

Годишната награда на „Академия Liber“ в раздел „За медиен принос в подкрепата за развитието на българската литература“ за 2015 г. се присъжда на Радио Благоевград за обзорното предаване за литература „Страници” с водещ Валентин Дишев.

Целта на наградите, чието връчване СНЦ „Либер…” възстановява, продължава да бъде – отново чрез допитване до поне 50 активно пишещи и публикували през периода автори – да откроят книгите, които биват помнени и разпознавани от пишещите, „ книгите, които – по този начин – са се превърнали в част от тях самите, в част от живота на литературния процес: истинският, неопределян от принадлежност и всекидневни обвързвания: като опит за връщане на литературните награди и техните лауреати там, където е тяхното място – в паметта и живота на литературата ни”. 

Както бе обявено на събитието „Слънцестоене” в края на миналата година, през тази година ще бъдат обявени лауреатите и връчени наградите във всички категории на Годишните награди на Академия Liber за две години – отминалата (2015-а, като периодът, който бива обхващан е от 01.12.2014 до 01.12.2015 г.: обикновено книгите, излезли в последните дни на една година биват разпознавани като публикувани в следващата и учредителите на наградата се съобразяват с този факт) и 2010-а (присъщото уточнение: за книги, публикувани в периода 01.12.2009 – 01.12.2010 година). Целта на това „връщане назад” не е просто да бъде възстановена в рамките на следващите пет години като непрекъсвана традицията за връчване на наградите, но и да бъде реализирано заложеното в самата концепция на наградите, да бъде осъществено допитването за книгите, които живеят в паметта на пишещите…

 На церемония бе обявено:

1. Лауреат на Годишната награда на Академия Liber „За концептуален поетичен дебют” за 2010 година е Иван Ланджев за „По вина на Боби Фишер” (вторият финалист сред номинираните за наградата бе Мирослав Христов за „Череша с гравитация” )**;

2. Лауреат на Годишната награда на Академия Liber „За концептуален поетичен дебют” за 2015 година е Георги Гаврилов за „Корабен дневник на книжната лодка” (вторият финалист сред номинираните за наградата бе Боряна Нейкова за „Където за кратко е имало куче” );

3. Лауреат на Годишната награда на Академия Liber „За втора издадена книга с поезия” за 2010 година е Димитър Кенаров с „Апокрифни животни”***;

4. Лауреат на Годишната награда на Академия Liber „За втора издадена книга с поезия” за 2015 година е Александър Байтошев за „Кучета”;

5. Годишната награда на „Академия Liber“ в раздел „За медиен принос в подкрепата за развитието на българската литература“ за 2010 г. (за „електронни медии”) се присъжда на „Артефир” на програма „Христо Ботев” на БНР, а за 2015 г.: на Радио Благоевград за обзорното предаване за литература „Страници”.

6. Национална награда „На слънце време”**** (за впечатляващ поетичен дебют) се присъжда на Анна Лазарова.


Вижте още

Радио Благоевград с четири номинации за наградите "Сирак Скитник" на БНР за 2018г.

Радио Благоевград има четири номинации в общо трите категории на наградите "Сирак Скитник" на БНР за 2018г. Музикално-продуцентският комплекс на Радио Благоевград  с ръководител д-р Маргарит Русев има номинация  за Голямата награда „Сирак Скитник”. Престижната категория е за значим принос в развитието на Българското национално радио. В тази категория..

публикувано на 22.01.19 в 11:41

Кое ви стопля в лютата зима? Вижте кой спечели награда с отговор на този въпрос

Кои според вас са най-ефективните методи за сгряване в лютата зима? - това ви попитахме във Фейсбук страницата на Радио Благоевград - > и очаквахме от вас коментари и снимки. На 10 януари 2019г. стартирахме играта, н а 17 декември бе изтеглен чрез жребий печeлившият и това е Антония Рангелова,  която е отговорила: "Колко му трябва на човек? Една..

публикувано на 17.01.19 в 12:22
Пожарът изпепели читалището на гърменското село Скребатно

Радио Благоевград с кампания за събиране на книги за читалището в Скребатно

Радио Благоевград инициира дарителска кампания за събиране на книги за изгорялата библиотека на читалището в село Скребатно, община Гърмен. Всеки, който желае и има възможност, нека дари книги - художествена литература и литература за деца. Молим книгите да бъдат запазени! Книгите се събират в сградата на Радио Благоевград, ул. "Иван Михайлов" 56 (на..

публикувано на 10.01.19 в 15:47

Радио Благоевград получи почетен знак "За заслуги" от Македонския научен институт

Македонският научен институт награждава Радио Благоевград със знак "За заслуги". Знакът се връчват на Радиото на Югозапада за активна дейност в полза на националната кауза, за издигане и утвърждаване авторитета и обществения престиж на Македонския научен институт като научноизследователска и родолюбива организация за опазване на българските национални..

публикувано на 20.12.18 в 15:50

С вълнуващ концерт-спектакъл Радио Благоевград отбеляза 45-тата си годишнина

Препълнен голям салон на Драматичния театър в Благоевград, десетки поздравителни адреси и кошници с цветя, стотици поздравления засвидетелстваха уважението и доверието към общественото радио - Радио Благоевград, което на 11 декември отбеляза 45 години от създаването си. А Радиото на Югозапада се отблагодари на своите слушатели и приятели като им поднесе..

публикувано на 18.12.18 в 15:05
Райна Ванчева и Сюзън Флокън

Райна Ванчева с награда на СБУ "Журналист на годината" за 2018г.

Райна Ванчева от Радио Благоевград получи престижната награда "Журналист на годината" за 2018г. , присъдена й от Синдиката на българските учители.  Един от разпознаваемите гласове на Радио Благоевград Райна Ванчева бе удостоена с този приз на Двадесетия юбилеен национален конкурс на Синдиката на Българските учители. Престижната награда "Журналист на..

публикувано на 17.12.18 в 13:41

Ето кой спечели луксозна коледна украса от Фейсбук играта на Радио Благоевград

Празничното настроение вече витае във въздуха, затова ние от Радио Благоевград решихме да изненадаме един от вас с подарък – луксозна коледна украса за елха. На 12 декември стартирахме играта в нашата фейсбук страница -> https://www.facebook.com/RadioBlg/ с въпрос: „Какво искате да ви донесе Дядо Коледа?“ На 17 декември бе изтеглен..

публикувано на 17.12.18 в 11:47