Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предаването на Радио Благоевград "Страници" с годишната награда на „Академия Liber“ за 2015 г. в раздел „За медиен принос в подкрепата за развитието на българската литература“

Годишната награда на „Академия Liber“ в раздел „За медиен принос в подкрепата за развитието на българската литература“ за 2015 г. се присъжда на Радио Благоевград за обзорното предаване за литература „Страници” с водещ Валентин Дишев.

Целта на наградите, чието връчване СНЦ „Либер…” възстановява, продължава да бъде – отново чрез допитване до поне 50 активно пишещи и публикували през периода автори – да откроят книгите, които биват помнени и разпознавани от пишещите, „ книгите, които – по този начин – са се превърнали в част от тях самите, в част от живота на литературния процес: истинският, неопределян от принадлежност и всекидневни обвързвания: като опит за връщане на литературните награди и техните лауреати там, където е тяхното място – в паметта и живота на литературата ни”. 

Както бе обявено на събитието „Слънцестоене” в края на миналата година, през тази година ще бъдат обявени лауреатите и връчени наградите във всички категории на Годишните награди на Академия Liber за две години – отминалата (2015-а, като периодът, който бива обхващан е от 01.12.2014 до 01.12.2015 г.: обикновено книгите, излезли в последните дни на една година биват разпознавани като публикувани в следващата и учредителите на наградата се съобразяват с този факт) и 2010-а (присъщото уточнение: за книги, публикувани в периода 01.12.2009 – 01.12.2010 година). Целта на това „връщане назад” не е просто да бъде възстановена в рамките на следващите пет години като непрекъсвана традицията за връчване на наградите, но и да бъде реализирано заложеното в самата концепция на наградите, да бъде осъществено допитването за книгите, които живеят в паметта на пишещите…

 На церемония бе обявено:

1. Лауреат на Годишната награда на Академия Liber „За концептуален поетичен дебют” за 2010 година е Иван Ланджев за „По вина на Боби Фишер” (вторият финалист сред номинираните за наградата бе Мирослав Христов за „Череша с гравитация” )**;

2. Лауреат на Годишната награда на Академия Liber „За концептуален поетичен дебют” за 2015 година е Георги Гаврилов за „Корабен дневник на книжната лодка” (вторият финалист сред номинираните за наградата бе Боряна Нейкова за „Където за кратко е имало куче” );

3. Лауреат на Годишната награда на Академия Liber „За втора издадена книга с поезия” за 2010 година е Димитър Кенаров с „Апокрифни животни”***;

4. Лауреат на Годишната награда на Академия Liber „За втора издадена книга с поезия” за 2015 година е Александър Байтошев за „Кучета”;

5. Годишната награда на „Академия Liber“ в раздел „За медиен принос в подкрепата за развитието на българската литература“ за 2010 г. (за „електронни медии”) се присъжда на „Артефир” на програма „Христо Ботев” на БНР, а за 2015 г.: на Радио Благоевград за обзорното предаване за литература „Страници”.

6. Национална награда „На слънце време”**** (за впечатляващ поетичен дебют) се присъжда на Анна Лазарова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Музикален спектакъл „Споделено с приятели“ в концертното студио на Радио Благоевград

Радио Благоевград и ТВ Родина представиха тази вечер музикалния спектакъл „Споделено с приятели“. Съвместната инициатива се проведе в Концертно студио на Радио Благоевград и събра на едно място десетки любими изпълнители от Пиринския край.  Началото на концерта постави директорът на Радио Благоевград Рина Далева. Непреходни музикални изпълнения..

публикувано на 16.04.24 в 19:47

„Споделено с приятели“ - от българската фолклорна съкровищница

БНР – Радио Благоевград и Българската музикална телевизия „Родина“ представят eдна съвместна творческа продукция, за да бъде споделена с Вас. На 16-ти април, от 18:00 часа, е началото на музикалния спектакъл „Споделено с приятели“.  В Концертно студио - Радио Благоевград, ви каним да се насладим на непреходни музикални изпълнения от българската..

публикувано на 15.04.24 в 12:53

Ясни са победителите в конкурса „ЗВЕЗДИ В РАДИОТО - 2024”

Обявиха класирането на участниците в тринадесетото издание на конкурса „Звезди в Радиото”. Конкурсът е за млади изпълнители в областта на класическата, народната (автентична или обработена) и популярната музика и се провежда в три раздела – „Инструменталисти", "Фолклор" и "Популярна музика". Организира се от БНР Радио Благоевград и НХГ..

публикувано на 09.04.24 в 11:15

Стартира конкурсът "Звезди в радиото"

В Голямото концертно студио на Радио Благоевград започна 13-тото издание на конкурса „Звезди в радиото“, организиран от БНР Радио Благоевград, НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ Благоевград, със съдействието на Регионалното управление на образованието. Б лизо 60 деца от Югозапада ще имат възможност да представят своите изпълнения в категориите..

публикувано на 30.03.24 в 15:34

Ново признание за Радио Благоевград

Коалицията за живот без тютюнев дим връчи годишните си награди на най-отдадените и отговорни медии и приятели към нейната мисия и работа. За своята активна и обективна позиция, за професионализма в подкрепа на каузата за ограничаване на тютюнопушенето, Радио Благоевград е една от двете отличени медии . Другата е телевизия България он..

публикувано на 28.03.24 в 10:41

Радио Благоевград посрещна млади таланти

Талантливите деца на Благоевград представиха своя пролетен концерт в голямото концертно студио на БНР-Радио Благоевград   под мотото „Първа пролет с цветята  на Благоевград“, след който бе открита и изложба с детски рисунки  в арт салона на на медията.  В концерта се включиха деца от 8 школи към Центъра за личностно и творческо развитие на децата..

публикувано на 21.03.24 в 20:49

Земеделци и евродепутати обсъждаха бъдещето на бранша в Благоевград

Регионална дискусия с представители на земеделския бизнес в Югозападна България и български представители в Европейския парламент се проведе в Голямото концертно студио на Радио Благоевград. Земеделските производители от региона представиха визията си и изискванията си към общата селскостопанска политика на ЕС. Стратегия за българското..

публикувано на 20.03.24 в 14:21