Акад. Никола Попов и бригаден генерал Боян Ставрев са предложени за почетни граждани на Трън

Номинациите за почетни граждани на Трън ще бъдат гласувани на предстоящата утре сесия на местния ОбС. Политиката на общинското ръководство изтъкнати граждани, родени в трънско и прославили родния си край да бъдат удостоявани с престижното звание води началото си от няколко години, като официално званията се връчват на 14 октомври по време на честванията на Деня на град Трън. Починалият на 93-годишна възраст акад. Никола Попов е роден през 1922 година в трънското село Филиповци. Бил е зам. ректор и ректор на Софийския университет и е в основата на възстановяването през 1990 година на Стопанския факултет в университета. Академик на БАН, автор на множество научни трудове. Почетен член на Българска камара за образование, наука и култура. През 2002 година е награден с орден „Стара планина І степен“, а през 2005 година бе удостоен и със званието Почетен гражданин на Перник. Бригаден генерал Боян Ставрев е роден е в Трън през 1958 година. Бил е командир на взвод и на рота, началник-щаб и командир на батальон, помощник-началник на отдел в Канцеларията на началника на ГЩ на Българската армия, заместник-командир на Националната гвардейска част, а от 2008 година и командир на Националната гвардейска част. Удостояван е с много награди. Досега със званието са удостоявани откривателят на Лактобацилус булгарикус д-р Стамен Григоров, славеят на Знеполе Гюрга Пинджурова, прочутият бусински майстор- грънчарят Петър Гигов, пионерът на първото телевизионно излъчване на Балканите проф. Саздо Иванов Тричков, роденото в САЩ българче с трънско потекло Виктор Велинов, което с песента си "Откъснатите цветя на България" разплака сънародниците ни по света и др.


Вижте още

Славимир Генчев с първа награда на конкурса за поезия "Биньо Иванов"

Организационният комитет на Националния литературен конкурс за поезия "Биньо Иванов" – Кюстендил обяви резултатите от неговото тринайсто издание. В анонимната надпревара тази година заявиха участие 128 поети с 341 стихотворения, припомни председателят на кюстендилското читалище "Братство" - организатор на конкурса, Иван Андонов.   Първата награда е за..

публикувано на 23.05.19 в 16:58

Без вода в някои райони на Разлог от понеделник

„Водоснабдяване и канализация” ЕООД – Благоевград уведомява жителите на град Разлог, че във връзка с изпълнението на ремонт на улична канализация по ул. „Братя Кулини“, от о.т. 540 до о.т. 541, за периода от 27.05.2019 г. до 21.06.2019 г. (от понеделник до петък включително), в часовете от 08:30 ч. до 17:00 ч. , ще бъде преустановено..

публикувано на 23.05.19 в 16:27

Багер сгази 79-годишна жена от Дупница

Възрастната жена е починала на място след като е била блъсната от багер. Това съобщи говорителят на ОДМВР- Кюстендил Катя Табачка.         Инцидентът е възникнал около 12.30 часа. Багерът е извършвал ремонтни дейности на тротоар, уточни Табачка, а жената е  събирала клони в близост до багера. Най-вероятно инцидентът е станал при движение на заден ход на..

публикувано на 23.05.19 в 16:22

Министър Петков откри обновена обществена трапезария в Банско

На събитието присъстваха зам.-кметовете Асен Кирицов и Ивайло Ръхов, председателят на Общински съвет - Банско Петър Баряков и народни представители.  В кухнята се приготвя храна за над 270 потребители. Община Банско реновира стара сграда като потърси варианти за проектно съфинансиране. „ Тригодишните усилия си струват – новата кухня на домашния..

публикувано на 23.05.19 в 15:48

Без алкохол в изборния ден в Пернишко

Повечето общини в област Перник забраниха алкохола в изборния ден. Единственото изключение е община Брезник, където заради многото тържества на абитуриенти и събори е взето решение да няма "сух режим". " Не сме забранявали алкохол и на други избори и досега не сме имали проблем" , каза секретарят на общината Иван Борисов. В останалите общини, въпреки..

публикувано на 23.05.19 в 15:18

Mинистър Красен Кралев откри обновената закрита писта за лека атлетика в Кюстендил

Поставена е нова настилка, подменено е осветлението и са монтирани нови отоплителни системи. Ремонтирани са коридорите и офисите на западната страна на стадиона.    " Знам колко много имате нужда от тази зала, за да се занимавате с любимия спорт. Заедно с кмета Паунов избрахме да направим ремонт на този обект. Много съм щастлив да видя как е..

публикувано на 23.05.19 в 14:42

Ето кой спечели награда с рецепта за добро настроение

Мрачно време, празно протмоне, семейни или служебни проблеми...Какво правите, за да се измъкнете от лошото настроение? Този въпрос ви зададохме във Фейсбук играта на Радио Благоевград и очаквахме от вас да споделите вашите рецепти за подобряване на настроението. Наградата за един от коментиралите е  ваучер за процедура от Консултативно-терапевтични..

публикувано на 23.05.19 в 13:50