Акад. Никола Попов и бригаден генерал Боян Ставрев са предложени за почетни граждани на Трън

Номинациите за почетни граждани на Трън ще бъдат гласувани на предстоящата утре сесия на местния ОбС. Политиката на общинското ръководство изтъкнати граждани, родени в трънско и прославили родния си край да бъдат удостоявани с престижното звание води началото си от няколко години, като официално званията се връчват на 14 октомври по време на честванията на Деня на град Трън. Починалият на 93-годишна възраст акад. Никола Попов е роден през 1922 година в трънското село Филиповци. Бил е зам. ректор и ректор на Софийския университет и е в основата на възстановяването през 1990 година на Стопанския факултет в университета. Академик на БАН, автор на множество научни трудове. Почетен член на Българска камара за образование, наука и култура. През 2002 година е награден с орден „Стара планина І степен“, а през 2005 година бе удостоен и със званието Почетен гражданин на Перник. Бригаден генерал Боян Ставрев е роден е в Трън през 1958 година. Бил е командир на взвод и на рота, началник-щаб и командир на батальон, помощник-началник на отдел в Канцеларията на началника на ГЩ на Българската армия, заместник-командир на Националната гвардейска част, а от 2008 година и командир на Националната гвардейска част. Удостояван е с много награди. Досега със званието са удостоявани откривателят на Лактобацилус булгарикус д-р Стамен Григоров, славеят на Знеполе Гюрга Пинджурова, прочутият бусински майстор- грънчарят Петър Гигов, пионерът на първото телевизионно излъчване на Балканите проф. Саздо Иванов Тричков, роденото в САЩ българче с трънско потекло Виктор Велинов, което с песента си "Откъснатите цветя на България" разплака сънародниците ни по света и др.


Вижте още

Ангелкова: Няма конфликт на интереси в това, че Жирардели е мажоритарен собственик на "Юлен"

Министърът на туризма Николина Ангелкова отрече конфликт на интереси в това, че ски шампионът Марк Жирардели е мажоритарен собственик на "Юлен", а допреди две години е бил посланик на българския туризъм зад граница: "Няма конфликт на интереси, всъщност аз никога не съм знаела, че той е бил собственик на "Юлен", разбрах го в понеделник, първо, второ,..

публикувано на 19.12.18 в 17:42

В Сандански се проведе благотворителен базар в помощ на дете в нужда

Всички детски градини и училища на територията на община Сандански от месец се подготвят и изработват коледни украси, предмети, елхички, сурвачки, картички и всякакви коледни сувенири, които днес бяха подредени на площада в Сандански на благотворителния базар, организиран от община Сандански. Младежи и деца,  празнично пременени като..

публикувано на 19.12.18 в 17:38

Продължават опитите за телефонни измами в Кюстендил

Зачестяват опитите за телефонни измами в Кюстендил в последните дни, съобщиха от ОД на МВР в града. Приети са много сигнали на граждани оплакали се , че телефонни измамници Звънят на домашни  телефони, представят се за полицаи и искат  съдействие от хората, съветват ги да  дадат пари каквито и колкото имат  в домовете си. Ако имат в банка пари..

публикувано на 19.12.18 в 16:50

Правителството отпусна над 10 млн. лв. на общините в Благоевградска област

С постановление на Министерския съвет общините в Благоевградска област получиха допълнителни средства в размер на над 10 млн. лв.  Средствата са отпуснати за извършване на текущи ремонти на улици, подмяна и реконструкция на водопроводи и мостови съоръжения и други приоритетни обекти за 14-те общини в областта. По бюджета на община Банско са..

публикувано на 19.12.18 в 16:06

Правителството обсъжда наемането на международен консултант за договора на "Юлен"

По предложение на екоминистъра Нено Димов, правителството обсъжда възможностите да наеме международен независим консултант, който да анализира концесионния договор на  “Юлен“  и допуснатите в него грешки. Международен консултант ще се търси, след като преди две седмици правителството възложи на Нено Димов да преговаря с "Юлен" АД за промяна на..

публикувано на 19.12.18 в 15:42

Обособяват зони за платено паркиране в Перник в дните на маскарадните игри "Сурва"

Осем зони за платено паркиране ще бъдат обособени в централната градска част на Перник в дните на предстоящия през януари 28-ми международен фестивал на маскарадните игри "Сурва", реши местният Общински съвет. Те ще бъдат действащи в часовия пояс от 8 до 18 часа на 24, 25, 26 и 27 януари. Таксата за паркиране, която определиха..

публикувано на 19.12.18 в 15:27

Втори Коледен турнир по минифутбол в Благоевград

От 21 до 23 декември 2018 г. в зала “Скаптопара“ ще се проведе Вторият благотворителен турнир по минифутбол /мъже/.  Тази година в него ще участват 12 отбора с участието и на професионалисти, и на аматьори. Съставите ще бъдат разпределени в 4 групи, като първите два от всяка ще участват във фазата на елиминациите.  В рамките на надпреварата..

публикувано на 19.12.18 в 14:20