Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио Благоевград, НХГ "Св.Св.Кирил и Методий" и евродепутатът Ангел Джамбазки обявяват ученически конкурс, посветен на Васил Левски

Радио Благоевград и Националната хуманитарна гимназия “Св.Св.Кирил и Методий“ – Благоевград организират  ученически конкурс за написване на есе на тема "Времето е в нас и ние сме във времето".

Конкурсът се провежда под патронажа на Ангел Джамбазки, член в Европейския парламент.

Конкурсът е посветен на 180 години от рождението на Апостола на свободата на България Васил Левски.

Целта на конкурса е да се приобщят участниците към историческото дело и приноса на един от най-великите синове на България - Васил Левски.

Този конкурс ще подпомогне възпитаването на патриотично чувство и признателност към един от най-великите герои на България.

В конкурса могат да участват ученици от 8 до 12 клас през учебната 2016/17 година във всички училища на територията на областите Благоевград, Кюстендил и Перник. Участието е индивидуално.

НАГРАДИ:

За учениците, класирали се на първите пет места:

- Посещение в Европейския парламент в Брюксел по покана на г-н Ангел Джамбазки.

На следващите пет места ще бъдат връчени предметни награди, а всички участници в конкурса ще получат грамоти за участие.

ИЗИКСВАНИЯ:

Всяко конкурсно есе трябва да бъде в размер 2-3 стандартни печатни страници шрифт Times New Roman, размер 14, междуредие 1,5 (до 5400 символа заедно с интервалите).

Есето да бъде придружено с информация за автора - трите имена на ученика, клас, училище и населено място, адрес за кореспонденция, e-mail и телефон, записани на отделен лист или в два отделни файла (есе - pdf формат и информация за автора - word формат).

Участниците в конкурса могат да изпращат своите творби на хартия в плик на адрес:

гр. Благоевград, п.к.2700, ул. "Иван Михайлов"№56, Радио Благоевград, за Конкурса

или

като два файла (или един архивиран документ) на e-mail адрес: konkurs_levski@abv.bg

Краен срок за изпращане на есетата - 13 април 2017г.

Резултатите от конкурса ще бъдат публикувани на сайта на Радио Благоевград и на сайта на училището, а отличените автори ще бъдат поканени на тържествено обявяване на наградите, като разходите за пътуването са на изпращащата страна.

Награждаването ще бъде през месец май в Голямото концертно студио на Радио Благоевград.

В конкурса не се допускат творби, участвали в други такива прояви и поместени в интернет и медиите. За плагиатство от чужди автори участникът носи пълна отговорност.

Критерии за оценяване на есетата:

·  Познаване на основните исторически събития и факти, свързани с темата;

·  Добре подбрани аргументи и твърдения;

·  Търсене и доказване на връзките между отделните духовни и исторически явления и процеси;

·  Способност за оценка и лична позиция;

·  Оригинално и творческо представяне;

·  Стил и езикова култура на изразяване и писане.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Историкът Димитър Митев представи свои книги в Благоевград

По покана на филиала на Македонския Научен Институт в Благоевград и на Регионалната библиотека „Димитър Талев” в града,  тази вечер историкът доц. Димитър Митев представи 4  свои книги, свързани с темата  за Македонския въпрос. За неговото творчество говориха доц.Димитър Тюлеков и Николай Поппетров - научен сътрудник към БАН. Доц...

публикувано на 24.04.24 в 19:23

Актрисата Гергана Стоянова организира среща с ученици от Кюстендил

Над 350 ученици от ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в Кюстендил се включиха в среща с актрисата Гергана Стоянова. Мотивационната сбирка беше с тема "Как да сбъдваме мечти". Идеята на Стоянова била да се срещне с децата, за да им разкаже какво се е случило с момичето, стояло на същите тези чинове, за да стане така, че гласът й днес да се чува по толкова..

публикувано на 24.04.24 в 16:41

Природо-математическият факултет на ЮЗУ отвори врати за учители и ученици

Какви са възможностите за бъдещо професионално развитие в сферата на химията имаха възможност да разберат днес благоевградски ученици. Това стана в Деня на отворените врати на Катедра „Химия“ на Природо-математическия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“. Според учениците от Седмо СУ „Кузман Шапкарев“ специалностите по химия  крият големи възможности..

публикувано на 24.04.24 в 15:39

Бившият Междуучилищен център в Благоевград вече е енергийно ефективен

С 1 млн.500 хил.лв. частично е обновена сградата на бившия Междуучилищен център в Благоевград. Средствата са чрез европейско финансиране, в партньорство с норвежка енергийна компания. Базата обаче все още няма да се ползва като образователен център, необходими са допълнителни средства за неговото цялостно преобразуване. Това стана ясно..

публикувано на 24.04.24 в 15:03

КТ "Подкрепа": Учителската заплата трябва да стане 150% от средната

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" предлагат учителската заплата да стане 150% над средната брутна работна заплата за страната. Национално изследване на профсъюза показва, че макар и увеличаващи се, трудовите възнаграждения на учителите не отговарят на техните многобройни отговорности и задължения. To e проведено сред 4150 педагози.  Д-р Юлиян..

публикувано на 24.04.24 в 14:35

7 души са задържани при спецакция в Перник

Полицията в Перник е задържала седем души в рамките на проведената тази сутрин масирана полицейска операция. Спецакцията е започнала в 6.00 ч. В нея участват служители от ОДМВР, Първо и Второ РУ и представители на Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма". Основно силите на полицията са били съсредоточени в пернишкия квартал..

публикувано на 24.04.24 в 12:28

От петък започва изплащането на великденските добавки

От петък ще започне изплащането на великденските добавки от 100 лева за пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Парите ще са налични на 26 април както по банковите сметки на пенсионерите, така и по преводите към пощенските станции. Право на празничните суми имат около 534 000 души...

публикувано на 24.04.24 в 11:43