Одобриха първия етап от стратегията на местната инициативна група Кюстендил - Невестино

Одобрен е първият етап от инвестиционната стратегия на Местната инициативна група /МИГ/ Кюстендил - Невестино, съобщи кметът на Кюстендил Петър Паунов. Това е нещо ново за нашият регион, на което отдаваме много надежди за получаване на допълнително финансиране на двете общини - Кюстендил и Невестино, каза председателят на МИГ Иван Андонов. Той уточни, че ще може да се кандидатства за инвестиции в земеделски стопанства, в преработка и маркетинг на селскостопански продукт, инвестиционна подкрепа на неземеделски дейности. Това включва и кандидатстването за изграждане на "къщи за гости", уточни Андонов. Той допълни, че ще може да се финансират и туристически маршрути, атракции, центрове. Възможност за финансиране ще има и за проекти в технологията за лесовъдство и преработката на горски продукти. Предвижда се и възможност за участие на проекти по програмата за развитие на човешките ресурси.

За първи път от години има шанс кюстендилските села да получат финансиране от над 3 млн. евро. Надявам се до края на годината програмата да заработи при едно редовно правителство, за да може да бъдат утвърдени тези позитивни промени, които касаят нашата община - да се инвестира в областта на туризма, на преработката, коментира Паунов.


print Отпечатай
Вижте още

Народно читалище "Славчо Темкин"- село Драговищица, община Кюстендил, спечели първа награда за най-красив черешов щанд на Празника на черешата,

   Отличени бяха и читалищата в селата Жабокрът и Раждавица.  Най-атрактивно вешало бяха подредили от читалище "Искра" - Нови чифлик и читалището в село Горановци.  С наградите за най-едра череша, от по 35 мм, бяха отличени- читалищата "Спасовица" - с. Николичевци, "Светлина" - с. Раждавица, "Просвета" - с. Граница и "Съгласие"- с. Жабокрът. В..

публикувано на 24.06.17 в 18:26

Над 130 гимнастички участват в 37-то издание на Международния турнир по художествена гимнастика "Кюстендилско лято"

Те са представители на пет клуба от Австралия и Австрия, и 10 български клуба. Турнирът беше открит днес от председателя на Общинския съвет Михаела Крумова. Гост на състезанието беше областният управител Виктор Янев. В турнира участват състезателки родени от 2011 г. до жени. Надпреварата е в 23 категории. Всички гимнастички получиха награди..

публикувано на 24.06.17 в 17:10

Омбудсманът Мая Манолова се застъпи за инициативен комитет в Кюстендил, бранещ брезова горичка в центъра на града

  Представители на комитета днес се срещнаха с омбудсмана, след като са пратили жалба до нея, подкрепена с подписите на над 270 жители на Кюстендил. "Имам жалба от инициативния комитет в подкрепа на брезовата горичка, с молба да съдействам и да ги подкрепя в каузата да я запазят. Защитавам правото на българските граждани на чиста природа, на..

публикувано на 24.06.17 в 14:20
Еньовче

Пенсионери от Югозападна България празнуват Еньовден в Перник

За шеста поредна година в пернишкото кметство „Изток” се провежда Регионален фестивал на любителското творчество на възрастните хора от Югозападна България „Еньовден”. Под дебелите дъбови сенки в местността "Ладовица”, чийто поляни по това време на годината са щедри на билката еньовче, над 270 изпълнители от 10 общини в Югозапада пеят,..

публикувано на 24.06.17 в 13:50

В Благоевград отбелязахме Международния ден на йогата

Благоевград стана част от световната общност, която днес отбелязва Международния ден на йогата. Инициативата, която се проведе в крайградския парк „Бачиново“, стана факт чрез ръководството на общината и посолството на Индия у нас. Десетки привърженици на древната индийска практика се събраха днес край езерото в благоевградския. Различни техники..

публикувано на 24.06.17 в 12:30

Национален парк "Рила" отбелязва Деня на билките

В циркуса на Седемте рилски езера Дирекцията на НП “Рила”- Благоевград ще отбележи Еньовден – деня на билките. В инициативата, която започва в 10 часа, ще се включат ученици от Професионалната гимназия по икономика „Иван Илиев“ в Благоевград. Експерти от парковата дирекция с беседата „Лечебните растения в Рила“ ще представят интересни..

публикувано на 24.06.17 в 09:20

Празник на черешата в Кюстендил

Община Кюстендил, съвместно с Института по земеделие – гр. Кюстендил, организира юбилейно 10-то издание на Празника на черешата, който ще се състои на 24 и 25 юни. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Официалното откриване е от 11.00 часа, като по традиция на изложба-базар ще се представят перспективни сортове череши за страната и района,..

публикувано на 24.06.17 в 09:18