Одобриха първия етап от стратегията на местната инициативна група Кюстендил - Невестино

Одобрен е първият етап от инвестиционната стратегия на Местната инициативна група /МИГ/ Кюстендил - Невестино, съобщи кметът на Кюстендил Петър Паунов. Това е нещо ново за нашият регион, на което отдаваме много надежди за получаване на допълнително финансиране на двете общини - Кюстендил и Невестино, каза председателят на МИГ Иван Андонов. Той уточни, че ще може да се кандидатства за инвестиции в земеделски стопанства, в преработка и маркетинг на селскостопански продукт, инвестиционна подкрепа на неземеделски дейности. Това включва и кандидатстването за изграждане на "къщи за гости", уточни Андонов. Той допълни, че ще може да се финансират и туристически маршрути, атракции, центрове. Възможност за финансиране ще има и за проекти в технологията за лесовъдство и преработката на горски продукти. Предвижда се и възможност за участие на проекти по програмата за развитие на човешките ресурси.

За първи път от години има шанс кюстендилските села да получат финансиране от над 3 млн. евро. Надявам се до края на годината програмата да заработи при едно редовно правителство, за да може да бъдат утвърдени тези позитивни промени, които касаят нашата община - да се инвестира в областта на туризма, на преработката, коментира Паунов.


Вижте още

Клавирен концерт на младата италианка с български корени Джорджа Куджа в Голямото концертно студио на Радио Благоевград

На 16 януари (вторник) от 18.00 часа,  25-годишната италианка  Джорджа Куджа  ще изнесе клавирен концерт в Голямото концертно студио на Радио Благоевград.  Джорджа Куджа е виртуозна млада пианистка, родена в България, носителка на множество първи награди от международни клавирни конкурси. Гостуването и в Радио Благоевград е благодарение на..

обновено на 16.01.18 в 09:00

Предстоящи събития - 16 януари 2018г.

Днес от 18 часа в Голямото концертно студио на Радио Благоевград ще изнесе клавирен концерт 25-годишната италианка Джорджа Куджа. Тя е виртуозна млада пианистка, родена в България, носителка на множество първи награди от международни клавирни конкурси. Гостуването й в Радио Благоевград е благодарение на творческите връзки на Радиото на..

публикувано на 16.01.18 в 08:20

Кюстендилският съд е задържал македонски гражданин, издирван в Швейцария

По искане на Окръжната прокуратура в Кюстендил съдът е постановил временно задържане под стража за срок до четиридесет дни на Орхан В., гражданин на Македония, до екстрадицията му в Швейцария. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Мъжът е бил задържан на 9 януари при влизане в България на ГКПП-Гюешево. Той се издирва от швейцарските..

публикувано на 15.01.18 в 18:50

Заболяемостта от грип в Перник в края на миналата седмица е достигнала стойности над 280 на 10 000 души

20 носо-гърлени секрети от болни с клинични симптоми на грип и остри респираторни заболявания са транспортирани за вирусологично изследване в Националната референтна лаборатория, съобщиха от РЗИ- Перник. Проби за изследване са взети и от хоспитализирани пациенти с пневмония и други усложнения на горнитe дихателни пътища. Заболяемостта от..

публикувано на 15.01.18 в 18:38

Цялостно видеонаблюдение в Благоевград и в зоните за отдих предвиждат от общинската администрация

Това е един от приоритети, заложени в проекта на бюджета на общината за тази година. На пресконференция днес, кметът Атанас Камбитов посочи още, че   тазгодишният е с 9 милиона по-голям в сравнение с 2017 година. Увеличението се дължи главно на субсидията от централната власт за заплати и за пътна инфраструктура. „ Предвижда се нарастване и на..

публикувано на 15.01.18 в 14:49

До 10 дни може да започне изграждането на новото депо за битови отпадъци край Благоевград

Това съобщи на пресконференция днес  кметът Атанас Камбитов. В момента се уточняват дейностите, които ще бъдат финансирани от Предприятието  за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/, а за останалата финансова част  се очаква  специално  решение на Министерския съвет. „ Миналата седмица имахме среща с ръководството на..

публикувано на 15.01.18 в 14:47

Пернишки сурвакари ще участват в постановка на Софийската опера и балет

Това съобщиха от Пресцентъра на Община Перник. Идеята е на ръководителя на операта академик Пламен Карталов, който в нощта на „Сурова“ се включи в обиколката из пернишките села.  „В момента се готви постановката „Янините девет братя” от Любомир Пипков. И една от картините ми ще вгради това сътворяване на древността към съвремието. Това ще..

публикувано на 15.01.18 в 14:29