Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

21.03.2017г., 04.00-06.00ч., "По първи петли" с Елеонора Тахова

04.00 - 06.00 часа

Водещ: Елеонора Тахова


От директора на Историческия музей в Разлог Христина Манова ще чуем повече за археологическото откритие "Писаната църква" край града. Това е археологически обект с две вписани една в друга църкви от различни епохи -раннохристиянска базилика от V-VІ в. с манастирска сграда и типичната за същинското българско Средновековие -триконхална църква от ХІІІв. "Писаната църква" е култов обект, където в продължение на 1000 години са звучали посланията на Христовата вяра. Трите църкви в местността Круше - Писаната, Бялата и "Свети Никола" свидетелстват за наличие на голямо селище от времето на Второто българско царство. Около тях са открити останки от солидни основи, много фрагменти от битова и строителна керамика, християнски погребения и монетна находка от ХІІ век.

Етнографът в Регионалния исторически музей – Кюстендил ас. Веска Спасова ще ни разкаже за древното тракийско светилище от скални образувания, наречено „Провиралката“ в с. Лиляч и за оброците в региона. Според поверието, ако бездетна жена се промуши под камъка, то тя ще зачене. На мъжете скалата също дава плодовитост и любовна сила.

Ученици от Петрич с благотворителни инициативи за спасяването на Чуриловския манастир „Св. Георги“. Интервю с Розалина Добрева – преподавател в СУ „Никола Вапцаров“ и ученици.

Снимка

Чуриловският манастир "Свети Георги", наричан още Игуменски или Геговски манастир, се намира на около 15км северозападно от гр. Петрич, само на няколкo километра от границата с Македония. Кацнал е на хълм от южните склонове на Огражден планина, край селата Гега и Чурилово. Съществуват предположения че манастирът води началото си още от XIVв. В днешния си вид е изграден в средата на XIXв. Съхранен е ферман за "разширяването и построяването" на църквата "Свети Георги", издаден на 5 март 1857 година от султан Абдул Меджид.

Каква е историята на манастира, наричан още Игуменски или Геговски, и какви чудеса са се случвали там, ще ни каже отец Кирил Иставов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

„Приемна в ефир“ с Райна Ванчева

„Прибери се у дома след работа! Там някой те очаква“ -  национална кампания на Главната инспекция по труда и Министерството на труда и социалната политика за превенция на трудовия травматизъм.  Темата за безопасността при работа ще коментираме в студиото със Славянка Симитчийска, директор на Инспекцията по труда в Благоевград, със Силвия..

публикувано на 18.04.24 в 08:00

„Сюжети от деня“ с Агнес Манова

Великденски инициативи организират от сдружение „Заедно за успех“ в Кочериново. За новите акции и идеи, включващи младите хора, е разговорът с д-р Даниела Миланова и Василка Тасева. “Без расизъм в изборната кампанията за Европейски парламент” е проектът на Мулти култи колектив, който цели да повиши осведомеността и да посочи вредните..

публикувано на 18.04.24 в 08:00

„Събуди деня“ с Биляна Славчева

„Актуално“ Предстои м одернизация на образователната среда в детска градина “Брезица” в град Брезник. Мария Добревска, заместник-кмет. С поредица от събития в Трън отбелязват 129-годишнината от рождението на народната певица Гюрга Пинджурова. Цветислава Цветкова, кмет на община Трън. Стартира дарителска кампания за..

публикувано на 18.04.24 в 06:00

„Сюжети от деня“ с Мария Благоева

Преподавател в ЮЗУ с награда за бизнес и туризъм Bright Awards 2024 в категория „Право – млад адвокат“. Какви са предизвикателствата на професията днес? Гост в студиото Вероника Стоилова. 110 години Народно читалище „Братя Миладинови“ в Петрич. Разговор с Вангелия Тренева, секретар. Ще се стигне ли до ескалация на напрежението в..

публикувано на 17.04.24 в 09:00

„Събуди деня“ с Ваня Бахчиванова

Репортаж от срещата на кмета на Община Благоевград Методи Байкушев с жителите на квартал „Струмско“. НевидимиТЕ – децата с аутизъм, които все още не получават необходимата подкрепа и разбиране от обществото ни. Как един треньор по борба посвети живота си на тези деца и техните родители? Разговор с Емил Нешев, основател на училище за родители..

публикувано на 17.04.24 в 07:05

„Аз, Буки, Веди“ с Елизабет Александрова

105 години знание и успехи в Профилираната гимназия „Пейо Яворов“ в  гр. Петрич. Радио Благоевград гостува в училището с над един век история. В изнесеното студио ще разговаряме за миналото, настоящето и бъдещето на гимназията, за заслужените отличия, поводи за гордост и всичко за училищния живот в Профилираната гимназия...

публикувано на 17.04.24 в 07:00

„Здравен компас“ с Лалка Радкова

Световен ден за борба с хемофилията - проф. Тошко Лисичков, ръководител на Експертен център за вродени куаголопатии и редки анемии. Национална скринингова кампания за рак на дебелото черво за мъже и жени от 50 до 74 г. – Елена Джамбазова от Фондация „Лъчезар Цоцорков“, организатор на кампанията.

публикувано на 16.04.24 в 11:08