Близо 200 проверки са извършени по отношение на добива и транспортирането на дървесина в Кюстендил

Това стана ясно на провела се среща в Държавното горско стопанство  "Кюстендил".

В нея участваха представители на горски структури, на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението", на Районното управление – Кюстендил и "Гранична полиция". Участваха и кметове, и кметски наместници от общините Кюстендил и Трекляно. Горските инспектори са проверили 75 моторни превозни средства и 156 дърводобивни обекта. Установени са само 3 нарушения за незаконна сеч и към момента е съставен един акт за административно нарушение. Проверени са били и над 100 ловци. 

Изградени са били 650 метра нови лесокултурни прегради, поставени са 30 предупредителни табели, почистени са и съществуващи противопожарни ивици. Горското стопанство "Кюстендил" разполага с високопроходим противопожарен автомобил, което дава възможност за бързо предотвратяване на пожари, каза директорът му Тони Колев. По време на срещата беше коментирано, че се наблюдава влошено санитарно състояние сред горите от бял бор в Кюстендил заради върхов корояд. Усвоени над 40 хил. куб. м дървесина, изрязани са около над 2 хиляди декара повредени гори, засегнати от върховия корояд. Направените проверки на терените, засегнати от вредителя са установили, че иглолистните култури са изиграли своята роля срещу корозията и оголването на площите и там вече има почва и подходящи условия за израстване на широколистни видове. На срещата стана ясно още, че на всяко кметство и кметско наместничество ще бъдат разлепени списъци със собственици на горски имоти, засегнати от върховия корояд. Вече са инвентаризирани всички засегнати площи, включително и тези в частните гори. Собствениците могат да се договарят за усвояване на дървесината.


Вижте още

Ретро парад на автомобили в Дупница

Домакин на автомобилен ретро парад е Дупница днес на площад “Свобода”. За реставрираните коли ще разказват техните собственици, предвидена е и музикална програма. Най-старите автомобили са от началото на миналия век. Очаква се да бъдат показани и уникални ретро коли, от които в света има едва по няколко бройки. Организатори на събитието са САРК..

публикувано на 19.08.17 в 10:14

В Кюстендил извършват безплатни изследвания за хепатит С

Безплатно изследване на хепатит С извършват днес в Кюстендил. Изследванията ще бъдат извършвани от 10 до 12 часа. Това съобщи д-р Румен Алексов, един от отговорниците за кампанията.  Препоръчително е да се изследват родените от 1945-1965 г., млади хора с татуировки и пиърсинг, пациенти с повишени чернодробни ензими или такива на хемодиализа...

публикувано на 19.08.17 в 10:12

Двама възпитаници на Основно училище "Св. Иван Рилски" в Перник получиха грамоти и подаръци от кмета на Перник Вяра Церовска

Завършилите 7-ми клас Александра Найденова и Свилен Василев са с рекордно високи резултати от външното оценяване и това е причина кметът да ги посрещне в кабинета си и лично да ги поздрави. Александра  има 97 точки на изпита по български език и литература. Тя е и първенец за възрастта си на две национални олимпиади - по география и по история,..

публикувано на 18.08.17 в 16:35

Приключи обновяването на откритата спортна площадка в пернишкия квартал Твърди ливади

Приключи обновяването на откритата спортна площадка в пернишкия квартал Твърди ливади. Игрището е в в двора на пернишкото 9-то основно училище  и ще се ползва както от учениците в училището, така и от живущите в района.  Инвестицията е на стойност 49 хиляди лева. Теренът е с  изкуствена трева - 4 милиметра, с гранули и кварцов пясък, а..

публикувано на 18.08.17 в 15:24

Сметната палата е заверила без резерви финансовия отчет на Община Трън за 2016 година

На официалния сайт на Общинската администрация в крайграничния град е публикувано одитното становище на Сметната палата, прието с решение на 8 юни.  Одитното становище е изготвено на основание чл. 54 ал.8 от Закона за Сметната палата и отразява резултатите от извършения финансов одит на годишния финансов отчет за миналата година.  Според..

публикувано на 18.08.17 в 14:15

С 50 по-малко са записаните първокласници за предстоящата учебна година в община Дупница, в сравнение с миналата

Тази есен за първи път в дупнишките училища ще влязат 371 деца. Това е най-малобройният випуск в общината през последните 5 години.  По данни на ГРАО, първокласниците трябва да са 447. Допуска се, че част от тях живеят със семействата си в чужбина.  Най-много са записаните в първи клас в СУ “Св. Паисий Хилендарски”. Там са приети 95..

публикувано на 18.08.17 в 13:20

180 са подадените заявления за помощ за първокласници до момента в Държавно социално подпомагане-Дупница

152 са одобрените семейства в общината и 28 – в Сапарева баня. Досега няма заповеди за отказ.  Размерът на помощта е 250 лева. Тя се отпуска при доход на член от семейството до 400 лева. Изключение са семействата на деца с увреждания, с един жив родител или приемни семейства. Започна и кампанията за отоплителни помощи.  До момента са подадени..

публикувано на 18.08.17 в 13:19