Близо 200 проверки са извършени по отношение на добива и транспортирането на дървесина в Кюстендил

Това стана ясно на провела се среща в Държавното горско стопанство  "Кюстендил".

В нея участваха представители на горски структури, на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението", на Районното управление – Кюстендил и "Гранична полиция". Участваха и кметове, и кметски наместници от общините Кюстендил и Трекляно. Горските инспектори са проверили 75 моторни превозни средства и 156 дърводобивни обекта. Установени са само 3 нарушения за незаконна сеч и към момента е съставен един акт за административно нарушение. Проверени са били и над 100 ловци. 

Изградени са били 650 метра нови лесокултурни прегради, поставени са 30 предупредителни табели, почистени са и съществуващи противопожарни ивици. Горското стопанство "Кюстендил" разполага с високопроходим противопожарен автомобил, което дава възможност за бързо предотвратяване на пожари, каза директорът му Тони Колев. По време на срещата беше коментирано, че се наблюдава влошено санитарно състояние сред горите от бял бор в Кюстендил заради върхов корояд. Усвоени над 40 хил. куб. м дървесина, изрязани са около над 2 хиляди декара повредени гори, засегнати от върховия корояд. Направените проверки на терените, засегнати от вредителя са установили, че иглолистните култури са изиграли своята роля срещу корозията и оголването на площите и там вече има почва и подходящи условия за израстване на широколистни видове. На срещата стана ясно още, че на всяко кметство и кметско наместничество ще бъдат разлепени списъци със собственици на горски имоти, засегнати от върховия корояд. Вече са инвентаризирани всички засегнати площи, включително и тези в частните гори. Собствениците могат да се договарят за усвояване на дървесината.


Вижте още

Ски състезание със звездите Гедина и Жирардели, веселие и игри за откриването на зимния сезон в Банско

  „Искаше ми се днес, при официалния старт на зимен сезон 2017/2018 в Банско, да обявя, че имаме одобрени промени в Плана за управление на НП „Пирин”, които да позволят изграждането на Втора кабинкова линия. Все пак вярвам, че това скоро ще бъде факт. И въпреки това, Банско продължава да получава признания, както в страната, така и в чужбина...

публикувано на 16.12.17 в 19:36
Андрей Новаков

Промените в законодателството на ЕС свързани с работата на транспортния сектор, обсъждаха на среща в Симитли

 Народният представител Стефан Апостолов, съвместно с евродепутата Андрей Новаков, организираха  кръгла маса на тема „Проблеми и перспективи в международния транспорт“. Представители на транспортни фирми от Община Симитли участваха във форума, който се проведе в сградата на общинската администрация. " Проблемите им не са малко, това ме накара..

публикувано на 16.12.17 в 16:14

Коледният дух трайно завладява Благоевград

Коледният дух трайно завладява Благоевград. Днес и утре малките и поотрасналите момичета и момчета от общината могат да станат част от традиционния Детски коледен панаир. Тази година празничната атракция е разположена в залите на Младежкия дом, а съорганизатори са Община Благоевград и фондация „Изиарт“. Архитектурна работилница, ателиета за..

публикувано на 16.12.17 в 12:33

С пускането в експлоатация на третата линия на метрото значително ще бъде улеснено пътуването на перничани до София

С пускането в експлоатация на третата линия на метрото значително ще бъде улеснено пътуването на перничани до София, съобщи кметът Вяра Церовска . Цялостното завършване на трасето се очаква да приключи в края на 2019 година , а изграждането на допълнителна станция, която да свързва метрото с влаковете от и за София, ще приключи в първата..

публикувано на 16.12.17 в 12:18

Кръгла маса на тема „Проблеми и перспективи в международния транспорт“ ще се проведе в Симитли

Народният представител Стефан Апостолов, съвместно с евродепутата Андрей Новаков, организират кръгла маса на тема „Проблеми и перспективи в международния транспорт“. Всички заинтересовани лица са поканени на срещата, която ще се проведе от 14:00 часа в заседателната зала на Община Симитли.

публикувано на 16.12.17 в 07:59

Официалната церемония по откриването на ски сезона в Банско е днес

Официалната церемония по откриването на ски сезона в Банско е днес. На откриването ще присъстват министърът на туризма Николина Ангелкова и спортният министър Красен Кралев и ще започне в 18:00 часа. Денят ще започне с играта „Ловци на съкровища”. Празникът ще продължи със звезден урок, проведен от емблемата на Банско – Марк Жирардели и..

публикувано на 16.12.17 в 07:58

При съвместна операция на прокуратурата и органите на МВР, в Благоевград е задържан полицейски инспектор

Днес, 15.12.2017 г., около 11:30 ч., при съвместна операция на Районна прокуратура – Благоевград и отдел „Вътрешна сигурност“ към МВР – София, е бил задържан полицейски инспектор П. Китанов. Това е станало в кабинета на Началника на 2 РПУ – Благоевград.  Поводът за задържането му са действия, извършени от него в качеството на длъжностно..

публикувано на 15.12.17 в 16:16