Близо 200 проверки са извършени по отношение на добива и транспортирането на дървесина в Кюстендил

Това стана ясно на провела се среща в Държавното горско стопанство  "Кюстендил".

В нея участваха представители на горски структури, на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението", на Районното управление – Кюстендил и "Гранична полиция". Участваха и кметове, и кметски наместници от общините Кюстендил и Трекляно. Горските инспектори са проверили 75 моторни превозни средства и 156 дърводобивни обекта. Установени са само 3 нарушения за незаконна сеч и към момента е съставен един акт за административно нарушение. Проверени са били и над 100 ловци. 

Изградени са били 650 метра нови лесокултурни прегради, поставени са 30 предупредителни табели, почистени са и съществуващи противопожарни ивици. Горското стопанство "Кюстендил" разполага с високопроходим противопожарен автомобил, което дава възможност за бързо предотвратяване на пожари, каза директорът му Тони Колев. По време на срещата беше коментирано, че се наблюдава влошено санитарно състояние сред горите от бял бор в Кюстендил заради върхов корояд. Усвоени над 40 хил. куб. м дървесина, изрязани са около над 2 хиляди декара повредени гори, засегнати от върховия корояд. Направените проверки на терените, засегнати от вредителя са установили, че иглолистните култури са изиграли своята роля срещу корозията и оголването на площите и там вече има почва и подходящи условия за израстване на широколистни видове. На срещата стана ясно още, че на всяко кметство и кметско наместничество ще бъдат разлепени списъци със собственици на горски имоти, засегнати от върховия корояд. Вече са инвентаризирани всички засегнати площи, включително и тези в частните гори. Собствениците могат да се договарят за усвояване на дървесината.


Вижте още

Община Кюстендил организира обществено обсъждане за развитие на туристическите атракции

Насрочени са две обществени обсъждания - на 19 юли от 14.00 часа и на 20 юли от 10.00 часа, в залата на т.нар. Възрожденско училище.  Срещите са по повод кандидатстване по процедура на директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за развитие на туристически атракции по Оперативна програма "Региони в растеж".  Целта на обществените..

публикувано на 16.07.18 в 09:01

Предстоящи събития - 16 юли

Кампанията на КНСБ „Бъди информиран“ ще стартира в региона днес, каза за Радио Благоевград лидерът на КНСБ Благоевград Емануил Манолов. Кампанията се провежда за трети път в национален мащаб. Насочена е към информиране и консултиране на предприятия, които са над 50 човека. Общинска администрация Банско информира, че от днес,..

публикувано на 16.07.18 в 07:51

Блокираха пътя Перник - Радомир - Кюстендил

Жители на пернишкия квартал “Бела вода” протестираха  срещу разположения до рудник "Бела вода" инсинератор като блокираха пътя Перник- Радомир – Кюстендил. Повод за протеста бе разположеният на територията на рудник „Бела вода” инсинератор.  Местните не искат в близост до домовете им да се изгарят трупове на мъртви животни и негодна за..

публикувано на 15.07.18 в 19:02

Планински спасители от Банско и Добринище спасиха млада жена в Пирин

 Около 14 часа е получен сигнал,че млада жена е с навехнат глезен в района на хижа „Безбог“. Сигналът е подаден в ПСС Добринище. На пострадалата е оказана помощ  и до два часа жената ще бъда транспортирана в най-близкото лечебно заведение.Това каза за Радио Благоевград, дежурният в ПСС Банско.

публикувано на 15.07.18 в 17:21

Възстановено е движението по път I-1 Симитли – Кресна

 Възстановено е движението по път  I-1 Симитли – Кресна.  Движението по пътя Симитли - Кресна се регулираше  от пътната полиция и се осъществяваше  двупосочно в една лента, заради катастрофа между цистерна и лек автомобил, при която загина водачът на автомобила.

публикувано на 15.07.18 в 15:31

Движението по пътя Симитли - Кресна се регулира от пътна полиция

  Движението по пътя Симитли - Кресна се регулира от пътната полиция и се осъществява двупосочно в една лента, заради катастрофа между цистерна и лек автомобил, при която загина водачът на автомобила. Има големи колони от автомобили в двете посоки. На мястото на катастрофата има разлети масло и антифриз от двете превозни средства. 

публикувано на 15.07.18 в 15:25

Мъж от Полена е починалият при тежкото ПТП край Кресна

Установена е самоличността на починалият водач на лек автомобил „Фолксваген Пасат” при тежката катастрофа  на Първокласен път Е-79 в района между Кресна и отбивката за село Стара Кресна. Мъжът е на 50 години от село Полена, община Симитли. Движението на МПС в района на инцидента се пропуска в едната лента за движение и се регулира от намиращите..

публикувано на 15.07.18 в 13:21