Близо 200 проверки са извършени по отношение на добива и транспортирането на дървесина в Кюстендил

Това стана ясно на провела се среща в Държавното горско стопанство  "Кюстендил".

В нея участваха представители на горски структури, на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението", на Районното управление – Кюстендил и "Гранична полиция". Участваха и кметове, и кметски наместници от общините Кюстендил и Трекляно. Горските инспектори са проверили 75 моторни превозни средства и 156 дърводобивни обекта. Установени са само 3 нарушения за незаконна сеч и към момента е съставен един акт за административно нарушение. Проверени са били и над 100 ловци. 

Изградени са били 650 метра нови лесокултурни прегради, поставени са 30 предупредителни табели, почистени са и съществуващи противопожарни ивици. Горското стопанство "Кюстендил" разполага с високопроходим противопожарен автомобил, което дава възможност за бързо предотвратяване на пожари, каза директорът му Тони Колев. По време на срещата беше коментирано, че се наблюдава влошено санитарно състояние сред горите от бял бор в Кюстендил заради върхов корояд. Усвоени над 40 хил. куб. м дървесина, изрязани са около над 2 хиляди декара повредени гори, засегнати от върховия корояд. Направените проверки на терените, засегнати от вредителя са установили, че иглолистните култури са изиграли своята роля срещу корозията и оголването на площите и там вече има почва и подходящи условия за израстване на широколистни видове. На срещата стана ясно още, че на всяко кметство и кметско наместничество ще бъдат разлепени списъци със собственици на горски имоти, засегнати от върховия корояд. Вече са инвентаризирани всички засегнати площи, включително и тези в частните гори. Собствениците могат да се договарят за усвояване на дървесината.


Вижте още

Ансамбъл „Разложки мераци“ изнесе запомнящ се концерт-спектакъл, посветен на празника на град Разлог

„Продумай, Пирин, разказвай“ е концерт, който представя историята, бита и обичаите на хората от Разлог. Техните трепети, копнежи, тяхната любов, сила и воля за живот, през всички години от създаването на града до наши дни, от робството до освобождението. Танцьорите и певците от Ансамбъл „Разложки мераци“, заедно със самодейците от Театралния..

публикувано на 21.10.17 в 11:23

Модерна техника се включва в почистването на Перник

Модерна техника се включва в почистването на Перник. Фирмата, отговаряща за сметосъбирането и сметоизвозването на територията на общината е закупила четири нови вариопреси.  Тези дни ще бъдат пуснати в експлоатация още две нови машини. Специализираните автомобили за събиране на битови отпадъци тип вариопреси отговарят на всички изисквания за..

публикувано на 21.10.17 в 09:19

Община Благоевград, съвместно с „Ендуро Благоевград“ организират състезание по планинско колоездене

Община Благоевград, съвместно с „Ендуро Благоевград“ организират състезание по планинско колоездене. Надпреварата започва днес от 09:30 часа и ще продължи в неделя. Трасето, по което ще се провежда планинското колоездене, обхваща района на парк „Бачиново“ и землището на селата Делвино и Дъбрава. Първият ден от планинското състезание ще..

публикувано на 21.10.17 в 07:57

Днес е вторият ден на 14-тото издание на Международния фолклорен фестивал "Малешево пее и танцува"

Днес е вторият ден на 14-тото издание на Международния фолклорен фестивал "Малешево пее и танцува". В конкурсната програма на фестивала участват над 270 регистрирани творчески единици – индивидуални изпълнители, състави, ансамбли и групи, включващи над 3 500 участника. Изпълненията на участниците се оценяват от жури съобразно категорията и..

публикувано на 21.10.17 в 07:56

Членове на ГЕРБ-Благоевград посетиха Народното събрание по покана на Даниела Савеклиева

Членове на структурата на ГЕРБ в Благоевград посетиха Народното събрание по покана на народния представител и областен координатор на партията за Благоевградска област Даниела Савеклиева.  Гостите разгледаха сградата на парламента и се запознаха с неговата история, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ-Благовеград. В  пленарната зала имаха възможност..

публикувано на 20.10.17 в 17:16

Вътрешният министър награди директора на РДПБЗН – Благоевград Георги Пармаков с почетно отличие

Вътрешният министър награди директора на РДПБЗН – Благоевград Георги Пармаков с почетно отличие. Благодарности за самоотвержената работа при справяне с огнената стихия към пожарникарите отправиха областният управител и представители на местната власт. „Всички вие, присъстващи на днешната церемония, сте герои“. С тези думи министърът на..

публикувано на 20.10.17 в 16:35

Форум посветен на брежанските кестени събра днес експерти по горите и биоразнообразието

Проблемите и перспективите за развитието на кестеновите насаждения в района на Брежани обсъдиха днес специалисти от Института за гората, Лесозащитна станция -София,  Българска агенция по безопасност на храните, Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания и Европейския парламент. Лекторите и гостите на форума бяха посрещнати с песента..

публикувано на 20.10.17 в 16:09