Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 200 проверки са извършени по отношение на добива и транспортирането на дървесина в Кюстендил

Това стана ясно на провела се среща в Държавното горско стопанство  "Кюстендил".

В нея участваха представители на горски структури, на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението", на Районното управление – Кюстендил и "Гранична полиция". Участваха и кметове, и кметски наместници от общините Кюстендил и Трекляно. Горските инспектори са проверили 75 моторни превозни средства и 156 дърводобивни обекта. Установени са само 3 нарушения за незаконна сеч и към момента е съставен един акт за административно нарушение. Проверени са били и над 100 ловци. 

Изградени са били 650 метра нови лесокултурни прегради, поставени са 30 предупредителни табели, почистени са и съществуващи противопожарни ивици. Горското стопанство "Кюстендил" разполага с високопроходим противопожарен автомобил, което дава възможност за бързо предотвратяване на пожари, каза директорът му Тони Колев. По време на срещата беше коментирано, че се наблюдава влошено санитарно състояние сред горите от бял бор в Кюстендил заради върхов корояд. Усвоени над 40 хил. куб. м дървесина, изрязани са около над 2 хиляди декара повредени гори, засегнати от върховия корояд. Направените проверки на терените, засегнати от вредителя са установили, че иглолистните култури са изиграли своята роля срещу корозията и оголването на площите и там вече има почва и подходящи условия за израстване на широколистни видове. На срещата стана ясно още, че на всяко кметство и кметско наместничество ще бъдат разлепени списъци със собственици на горски имоти, засегнати от върховия корояд. Вече са инвентаризирани всички засегнати площи, включително и тези в частните гори. Собствениците могат да се договарят за усвояване на дървесината.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

АУБ посреща хорови състави на престижен международен фестивал

Поредното издание на Международния фестивал на студентските хорови състави се открива тази вечер в Благоевград. Негови организатори са АУБ и Хоровият състав към университета, с диригент проф. Христо Кротев. До 26-ти април на фестивалните сцени ще се изявят млади таланти от страната и чужбина, обединени в единайсет състава. Партньори..

публикувано на 23.04.24 в 15:39

В Кюстендил представиха концепциите за интегрирани териториални инвестиции

Обществени обсъждания на концепции, преминали административно съответствие и съвместимост, в които участие има общината в Кюстендил, бяха представени днес. Общият брой на концепциите от област Кюстендил е 11, от които осем – с участието на общината. Идеята на тези публични обсъждания е да бъдат припознати като необходими за изпълнение, а след..

публикувано на 23.04.24 в 14:41

Първи случай на коклюш в Перник

Първи случай на коклюш е регистриран в Перник. С магарешка кашлица е диагностицирано 15-годишно момиче, което учи в София. Диагнозата е установена по лабораторен път. Заразеното дете е било имунизирано. То се лекува в домашни условия. „Детето е под карантина. Близките са уведомени и спазват режим. Уведомили сме класа и училището, софийската РЗИ, за да..

публикувано на 23.04.24 в 14:17

Е-обучение заради коклюш по преценка на директора на училището

Разрешаването на имунизация срещу коклюш при бебета, навършили месец и половина, ще бъде временна промяна в задължителния календар, докато трае епидемията от заболяването. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Промяна: Ваксината срещу коклюш ще се поставя на месец и половина на бебето По официални данни до вчера..

публикувано на 23.04.24 в 14:15

Великденски концерт зарадва потребителите на „Зорница“ в Благоевград

Музикална програма изнесоха школите към Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград по случай Великденските празници в Дневен център за пълнолетни лица с увреждания „Зорница“. „Всяка година за великденските празници организираме поредица от чествания“, обясни за Радио Благоевград Гергана Петрова, ръководител екип на..

публикувано на 23.04.24 в 13:53

Йончева приема номинацията за евродепутат от ДПС - Благоевград

Елена Йончева обяви, че приема номинацията на ДПС - Благоевград за кандидат за евродепутат. Пред БТА тя посочва, че това е признание за всичко, което е постигнала в Европейския парламент за България.  Евродепутатът Илхан Кючук обясни номинацията на Йончева като инициатива, която често се случва в ДПС - да има номинации от гражданската квота. "Не съм..

публикувано на 23.04.24 в 13:37

Промяна: Ваксината срещу коклюш ще се поставя на месец и половина на бебето

Министерството на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, месец и половина след раждането на бебето, а не както е сега според Имунизационния календар тя се прилага след втория месец. Това е решено на среща между служебния премиер Димитър Главчев, министъра на здравеопазването Галя Кондева,..

публикувано на 23.04.24 в 11:41