Очаква се побратимяване на Перник с район на Чикаго

Провеждането на приятелски мач между футболните отбори на „Миньор“-Перник и „Миньор“-Чикаго обсъдиха кметът на Перник Вяра Церовска и треньорът на американския отбор Емил Миланов, който е в отпуск в родината. Идеята е през пролетта на 2019 година, когато се навършват 100 години от създаването на футболния „Миньор“-Перник, двата отбора да изиграят благотворителен мач в Перник. „Тимът в Чикаго е създаден преди 10 години и към момента е най-силният отбор на българи извън страната“, сподели Миланов. Той и Церовска очертаха и други перспективи за сътрудничество.

Пернишкият кмет поддържа лични контакти и със създателя на отбора в Чикаго Николай Василев, бивш борец от Перник. Още преди година са започнати постъпки за побратимяване на Перник с район на Чикаго, където живеят най-много българи и се очаква това да се осъществи скоро със съдействието на новия български консул в Чикаго. Не е изключено и пернишкият „Миньор“ да посети Чикаго за приятелски мач на американска земя. 


Вижте още

Ретро парад на автомобили в Дупница

Домакин на автомобилен ретро парад е Дупница днес на площад “Свобода”. За реставрираните коли ще разказват техните собственици, предвидена е и музикална програма. Най-старите автомобили са от началото на миналия век. Очаква се да бъдат показани и уникални ретро коли, от които в света има едва по няколко бройки. Организатори на събитието са САРК..

публикувано на 19.08.17 в 10:14

В Кюстендил извършват безплатни изследвания за хепатит С

Безплатно изследване на хепатит С извършват днес в Кюстендил. Изследванията ще бъдат извършвани от 10 до 12 часа. Това съобщи д-р Румен Алексов, един от отговорниците за кампанията.  Препоръчително е да се изследват родените от 1945-1965 г., млади хора с татуировки и пиърсинг, пациенти с повишени чернодробни ензими или такива на хемодиализа...

публикувано на 19.08.17 в 10:12

Двама възпитаници на Основно училище "Св. Иван Рилски" в Перник получиха грамоти и подаръци от кмета на Перник Вяра Церовска

Завършилите 7-ми клас Александра Найденова и Свилен Василев са с рекордно високи резултати от външното оценяване и това е причина кметът да ги посрещне в кабинета си и лично да ги поздрави. Александра  има 97 точки на изпита по български език и литература. Тя е и първенец за възрастта си на две национални олимпиади - по география и по история,..

публикувано на 18.08.17 в 16:35

Приключи обновяването на откритата спортна площадка в пернишкия квартал Твърди ливади

Приключи обновяването на откритата спортна площадка в пернишкия квартал Твърди ливади. Игрището е в в двора на пернишкото 9-то основно училище  и ще се ползва както от учениците в училището, така и от живущите в района.  Инвестицията е на стойност 49 хиляди лева. Теренът е с  изкуствена трева - 4 милиметра, с гранули и кварцов пясък, а..

публикувано на 18.08.17 в 15:24

Сметната палата е заверила без резерви финансовия отчет на Община Трън за 2016 година

На официалния сайт на Общинската администрация в крайграничния град е публикувано одитното становище на Сметната палата, прието с решение на 8 юни.  Одитното становище е изготвено на основание чл. 54 ал.8 от Закона за Сметната палата и отразява резултатите от извършения финансов одит на годишния финансов отчет за миналата година.  Според..

публикувано на 18.08.17 в 14:15

С 50 по-малко са записаните първокласници за предстоящата учебна година в община Дупница, в сравнение с миналата

Тази есен за първи път в дупнишките училища ще влязат 371 деца. Това е най-малобройният випуск в общината през последните 5 години.  По данни на ГРАО, първокласниците трябва да са 447. Допуска се, че част от тях живеят със семействата си в чужбина.  Най-много са записаните в първи клас в СУ “Св. Паисий Хилендарски”. Там са приети 95..

публикувано на 18.08.17 в 13:20

180 са подадените заявления за помощ за първокласници до момента в Държавно социално подпомагане-Дупница

152 са одобрените семейства в общината и 28 – в Сапарева баня. Досега няма заповеди за отказ.  Размерът на помощта е 250 лева. Тя се отпуска при доход на член от семейството до 400 лева. Изключение са семействата на деца с увреждания, с един жив родител или приемни семейства. Започна и кампанията за отоплителни помощи.  До момента са подадени..

публикувано на 18.08.17 в 13:19