Висшият експертен екологичен съвет одобри Източен вариант Г 10.50 на Лот 3.2 на магистрала „Струма“

Предвид големия обществен интерес, при взимането на решението членовете на съвета проведоха задълбочена експертна дискусия. Те се съобразиха със значителния брой, постъпили в хода на процедурата по оценката на въздействието на околната среда (ОВОС) различни по характер становища, позиции, мнения и възражения по различните варианти на трасе. Бяха взети предвид резултатите от проведените обществени обсъждания и заключенията на независимите експерти от извършените ОВОС и Оценката за съвместимост с предмета и целите за опазването на защитените зони от мрежата Натура 2000. 

Процедурата по ОВОС започна през април 2015 г. Тя се проведе при стриктно спазване на всички нормативни изисквания на Закона за опазване на околната среда. Направени бяха допълнително значителен брой консултации с други ведомства, организации и институции за обективно вземане на решение предвид приоритетността на обекта и проявения голям обществен интерес.

За да подпомогнат вземането на решение, в състава на заседанието на ВЕЕС бяха включени представители на научната общност и другиексперти. Заседанието на 12. 10. 2017 г. беше насрочено със заповед на министъра на околната среда и водите, съгласно Правилника за функциите, задачите и състава на ВЕЕС. В работата на заседанието участва и представител на НПО, определен според правилника. С взетото решение по ОВОС за одобряване на Източен вариант Г 10.50 на трасе на Лот 3.2 на автомагистрала „Струма“ са предписани задължителни за изпълнение условия и мерки по Закона за опазване на околната среда при всичките етапи по реализацията на инвестиционното предложение.


Вижте още

Francofolies и АртФест Благоевград

След двете успешни издания на АртФест Благоевград следващият  план на организаторите е вече в действие – ще бъдат част от фестивала Франкофоли в пъстър и весел арт базар в центъра на Благоевград. На 22-ри и 23-ти юни улица „Сандо и Петър Китанови“ между заведенията Memo и Raffy ще се преобрази в изкуство, музика и работилнички за таланти. 

публикувано на 21.06.18 в 16:01

Липсват гръмоотводи на почти 1/3 от училищата в област Благоевград

Около 1/3 от училищата на територията на област Благоевград нямат гръмоотводи. Това съобщи за Радио Благоевград началникът на Регионалното управление на образованието – Благоевград Ивайло Златанов.  Той уточни, че до началото на новата учебна година, до 15 септември, всички директори на училища ще трябва да обезпечат сградите с въпросната..

публикувано на 21.06.18 в 14:06
Брезник

Събор за Видовден в Брезник

Брезник се готви за Видовден. Съборът е запазена марка на община Брезник и в миналото е бил най-големият в Граово. Срещу деня на събора жените и девойките излизали в ранни зори, за да събират водата, която се задържала при дъжд в листата на растението Вида. Първоначално съборът се е провеждал в местността „Кална бара” в землището на..

публикувано на 21.06.18 в 12:11

В Кюстендил избират нов председател на Общинския съвет

Общинският съвет в Кюстендил ще избира нов председател на заседанието си, насрочено за следващата седмица. Изборът се налага след изтичане на шестмесечния мандат на сегашния председател Михаела Крумова. Според въведения ротационен принцип, съветниците избират председател на всеки шест месеца. Михаела Крумова е на поста от 2 юни 2016..

публикувано на 21.06.18 в 11:58

НОИ - Благоевград отваря врати за граждани на 25 юни

В понеделник, на 25 юни, Териториалното поделение на НОИ – Благоевград ще отвори врати за всички граждани, които имат въпроси към експертите в Института. Това съобщи за Радио Благоевград Илиян Георгиев, директор на НОИ – Благоевград, и посочи, че всеки може да посети институцията от 9 часа до края на работния ден.   Илиян Георгиев..

публикувано на 21.06.18 в 11:41

Мая Стоицева, майка на дете с увреждания: Продължаваме с протестите!

Продължаваме с протестите, докато не видим реформите факт. Това каза в ефира на Радио Благоевград Мая Стоицева, майка на дете с увреждане от Банско, участник в протестните действия пред парламента. Ние продължаваме, докато не видим този път реформата да се случи, защото се уморихме. След години наред протести – видими сме само когато сме..

публикувано на 21.06.18 в 11:07

Научна конференция „Лингвистиката – история, предизвикателства, перспективи“ в ЮЗУ „Н. Рилски“-Благоевград

Днес и утре в ЮЗУ „Неофит Рилски“ се провежда научна конференция с международно участие „Лингвистиката – история, предизвикателства, перспективи“. Конференцията е организирана от Катедрата по български език към Филологическия факултет и е един от малкото  лингвистични форуми у нас. За трети пореден път във висшето училище изтъкнати учени от..

публикувано на 21.06.18 в 11:00