Висшият експертен екологичен съвет одобри Източен вариант Г 10.50 на Лот 3.2 на магистрала „Струма“

Предвид големия обществен интерес, при взимането на решението членовете на съвета проведоха задълбочена експертна дискусия. Те се съобразиха със значителния брой, постъпили в хода на процедурата по оценката на въздействието на околната среда (ОВОС) различни по характер становища, позиции, мнения и възражения по различните варианти на трасе. Бяха взети предвид резултатите от проведените обществени обсъждания и заключенията на независимите експерти от извършените ОВОС и Оценката за съвместимост с предмета и целите за опазването на защитените зони от мрежата Натура 2000. 

Процедурата по ОВОС започна през април 2015 г. Тя се проведе при стриктно спазване на всички нормативни изисквания на Закона за опазване на околната среда. Направени бяха допълнително значителен брой консултации с други ведомства, организации и институции за обективно вземане на решение предвид приоритетността на обекта и проявения голям обществен интерес.

За да подпомогнат вземането на решение, в състава на заседанието на ВЕЕС бяха включени представители на научната общност и другиексперти. Заседанието на 12. 10. 2017 г. беше насрочено със заповед на министъра на околната среда и водите, съгласно Правилника за функциите, задачите и състава на ВЕЕС. В работата на заседанието участва и представител на НПО, определен според правилника. С взетото решение по ОВОС за одобряване на Източен вариант Г 10.50 на трасе на Лот 3.2 на автомагистрала „Струма“ са предписани задължителни за изпълнение условия и мерки по Закона за опазване на околната среда при всичките етапи по реализацията на инвестиционното предложение.


Вижте още

Аржентинецът Пабло Мацелани с концерт в Голямото концертно студио на Радио Благоевград

На 19 октомври 2017г., от 18.00 часа, в Голямото концертно студио на Радио Благоевград концерт ще изнесе Пабло Мацелани. Пабло Мацелани е роден в Банфийлд, Буенос Айрес, Аржентина, започва музикалното си образование в родния си град. Извършил е класификацията и дефинирането на музикалните инструменти на Американския музей на Ломас де Замора...

публикувано на 17.10.17 в 13:48

Състезателите от таекуон-до клуб ''ХОУК-БАНСКО'' се завърнаха от Словения с четири медала

С четири медала стартира състезателният сезон за клуб ''ХОУК-БАНСКО''. На международния турнир ''Словения Опън 2017'', който се проведе на 13-14 октомври в град Веление, Словения, таекуондистите от планинския град демонстрираха завидна техника и силна подготовка в бойното изкуство.  В категорията до 58 кг за девойки, Катрин Гемкива завоюва..

публикувано на 17.10.17 в 11:18

“Банските фукли” с престижно класиране на национално танцово съревнование

Над 750 танцьори от 32 клуба от цяла България играха вихрени хора и ръченици в Летния театър в град Сандански. Проведеният от 13 до 15 октомври Национален фолклорен фестивал в южния град се налага като един от най-авторитетните форуми в страната за надпревара на любителите на българските народни танци. Да премерят сили, да покажат..

публикувано на 17.10.17 в 11:16

Община Банско е наградена с Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво

Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво бе присъден на община Банско.  Процедурата за присъждане на това отличие се провежда от Министерството на регионалното развитие. Етикетът е морална награда, символ на престиж и стимул за общините да подобряват своето управление в услуга на гражданското общество. Община Банско е оценена..

публикувано на 17.10.17 в 10:38

Предстоящи събития - 17 октомври

Продължават проявите, включени в 10-ия Национален студентски фестивал на изкуствата, организиран от Факултета по изкуствата към Югозападния университет „Неофит Рилски“. Радио Благоевград е съорганизатор и днес от 18.00 часа Голямото концертно студио на медията ще бъде домакин на концерта на клавирно дуо Дора и Анастас Славчеви. В 10..

публикувано на 17.10.17 в 09:00

Проблемите в образованието бяха дискутирани в Кюстендил на среща, организирана от Областния съвет на БСП Кюстендил

Срещата е част от национална кампания на левицата. В дискусията под наслов "За делника в образованието" участваха народните представители от "БСП за България" Валери Жаблянов, заместник – председател на НС и доц. д-р Николай Цонков, член на Комисията по образование и наука в НС.  Целта на срещата е да се определят проблемите в сферата на..

публикувано на 16.10.17 в 19:22

Клавирно дуо Дора и Анастас Славчеви с концерт в Голямото концертно студио на Радио Благоевград

Концертът на виртуозните дуо Дора и Анастас Славчеви е на 17 октомври ( вторник), от 18.00 часа в Голямото концертно студио на Радио Благоевград. Концертът е част от програмата на Националния студентски фестивал, организиран от Факултета по изкуствата на Югозападния Университет. С този концерт ще се отбележи и 40-тата годишнина на клавирното дуо.  Дуо..

публикувано на 16.10.17 в 16:24