Областният управител, даде старт на информационната кампания в област Благоевград, посветена на Българското председателство на Съвета на ЕС и 10 годишнината от членството на България в ЕС

Домакин на първото публично събитие беше Община Сандански.Събитието е част от дейностите по реализацията на Работната програма на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз за 2017 г. и протече в два панела: публично – информационен и културно – творчески.

Денят започна с младежки дебати на тема: „Европа на младите – възможности и предизвикателства“, на които ученици от община Сандански, НПО, младежки организации и представители на община Сандански разискваха теми, свързани с членството на България в ЕС. Младите хора имаха възможността да споделят своето мнение и познания за ЕС, като дебатираха свободно по всички теми, които ги вълнуват.Комуникационната инициатива продължи с кръгла маса на тема: „10 години България в Европейския съюз“, която бе открита от Бисер Михайлов – Областен управител на област Благоевград. 

Под формата на мултимедийна презентация, той отчете накратко резултатите от 10 годишното членство на България в ЕС, приоритетите на Българското Председателство на Съвета на ЕС и ключовите послания в програмата на България.„Като председателстваща Съвета на ЕС страна, България ще бъде важен фактор в преговорния процес в рамките на Европейския съюз, ще има не само представителни функции, но и сериозен потенциал за влияние върху определянето на дневния ред на Съвета, върху развитието на дискусиите, постигането на консенсус и изработването на решение по всеки отделен въпрос“, сподели в изказването си г-н Михайлов.

За бъдещото председателство на Съвета на ЕС говори и Васка Шушнева – гл. експерт Дирекция „Координация по въпросите на ЕС“ при Министерски съвет като сподели личния си опит от работата си с европейските институции. На всички присъстващи бяха раздадени информационни материали, предоставени от Министерски съвет, за Българското председателство на Съвета на ЕС (01.01.2018 г. – 30.06.2018 г.)

От своя страна – домакините от община Сандански представиха накратко резултатите на общината и града, постигнати в резултат на 10 – те години членство на България в ЕС като показаха проектите, реализирани с европейските средства за периода. Кметът - Кирил Котев подчерта значимостта им и добави, че те са от изключителна важност за развитието на общината.Публичното събитие завърши с културно творческа програма в неповторимата атмосфера на Епископска базилика.

Вижте още

Francofolies и АртФест Благоевград

След двете успешни издания на АртФест Благоевград следващият  план на организаторите е вече в действие – ще бъдат част от фестивала Франкофоли в пъстър и весел арт базар в центъра на Благоевград. На 22-ри и 23-ти юни улица „Сандо и Петър Китанови“ между заведенията Memo и Raffy ще се преобрази в изкуство, музика и работилнички за таланти. 

публикувано на 21.06.18 в 16:01

Липсват гръмоотводи на почти 1/3 от училищата в област Благоевград

Около 1/3 от училищата на територията на област Благоевград нямат гръмоотводи. Това съобщи за Радио Благоевград началникът на Регионалното управление на образованието – Благоевград Ивайло Златанов.  Той уточни, че до началото на новата учебна година, до 15 септември, всички директори на училища ще трябва да обезпечат сградите с въпросната..

публикувано на 21.06.18 в 14:06
Брезник

Събор за Видовден в Брезник

Брезник се готви за Видовден. Съборът е запазена марка на община Брезник и в миналото е бил най-големият в Граово. Срещу деня на събора жените и девойките излизали в ранни зори, за да събират водата, която се задържала при дъжд в листата на растението Вида. Първоначално съборът се е провеждал в местността „Кална бара” в землището на..

публикувано на 21.06.18 в 12:11

В Кюстендил избират нов председател на Общинския съвет

Общинският съвет в Кюстендил ще избира нов председател на заседанието си, насрочено за следващата седмица. Изборът се налага след изтичане на шестмесечния мандат на сегашния председател Михаела Крумова. Според въведения ротационен принцип, съветниците избират председател на всеки шест месеца. Михаела Крумова е на поста от 2 юни 2016..

публикувано на 21.06.18 в 11:58

НОИ - Благоевград отваря врати за граждани на 25 юни

В понеделник, на 25 юни, Териториалното поделение на НОИ – Благоевград ще отвори врати за всички граждани, които имат въпроси към експертите в Института. Това съобщи за Радио Благоевград Илиян Георгиев, директор на НОИ – Благоевград, и посочи, че всеки може да посети институцията от 9 часа до края на работния ден.   Илиян Георгиев..

публикувано на 21.06.18 в 11:41

Мая Стоицева, майка на дете с увреждания: Продължаваме с протестите!

Продължаваме с протестите, докато не видим реформите факт. Това каза в ефира на Радио Благоевград Мая Стоицева, майка на дете с увреждане от Банско, участник в протестните действия пред парламента. Ние продължаваме, докато не видим този път реформата да се случи, защото се уморихме. След години наред протести – видими сме само когато сме..

публикувано на 21.06.18 в 11:07

Научна конференция „Лингвистиката – история, предизвикателства, перспективи“ в ЮЗУ „Н. Рилски“-Благоевград

Днес и утре в ЮЗУ „Неофит Рилски“ се провежда научна конференция с международно участие „Лингвистиката – история, предизвикателства, перспективи“. Конференцията е организирана от Катедрата по български език към Филологическия факултет и е един от малкото  лингвистични форуми у нас. За трети пореден път във висшето училище изтъкнати учени от..

публикувано на 21.06.18 в 11:00