Областният управител, даде старт на информационната кампания в област Благоевград, посветена на Българското председателство на Съвета на ЕС и 10 годишнината от членството на България в ЕС

Домакин на първото публично събитие беше Община Сандански.Събитието е част от дейностите по реализацията на Работната програма на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз за 2017 г. и протече в два панела: публично – информационен и културно – творчески.

Денят започна с младежки дебати на тема: „Европа на младите – възможности и предизвикателства“, на които ученици от община Сандански, НПО, младежки организации и представители на община Сандански разискваха теми, свързани с членството на България в ЕС. Младите хора имаха възможността да споделят своето мнение и познания за ЕС, като дебатираха свободно по всички теми, които ги вълнуват.Комуникационната инициатива продължи с кръгла маса на тема: „10 години България в Европейския съюз“, която бе открита от Бисер Михайлов – Областен управител на област Благоевград. 

Под формата на мултимедийна презентация, той отчете накратко резултатите от 10 годишното членство на България в ЕС, приоритетите на Българското Председателство на Съвета на ЕС и ключовите послания в програмата на България.„Като председателстваща Съвета на ЕС страна, България ще бъде важен фактор в преговорния процес в рамките на Европейския съюз, ще има не само представителни функции, но и сериозен потенциал за влияние върху определянето на дневния ред на Съвета, върху развитието на дискусиите, постигането на консенсус и изработването на решение по всеки отделен въпрос“, сподели в изказването си г-н Михайлов.

За бъдещото председателство на Съвета на ЕС говори и Васка Шушнева – гл. експерт Дирекция „Координация по въпросите на ЕС“ при Министерски съвет като сподели личния си опит от работата си с европейските институции. На всички присъстващи бяха раздадени информационни материали, предоставени от Министерски съвет, за Българското председателство на Съвета на ЕС (01.01.2018 г. – 30.06.2018 г.)

От своя страна – домакините от община Сандански представиха накратко резултатите на общината и града, постигнати в резултат на 10 – те години членство на България в ЕС като показаха проектите, реализирани с европейските средства за периода. Кметът - Кирил Котев подчерта значимостта им и добави, че те са от изключителна важност за развитието на общината.Публичното събитие завърши с културно творческа програма в неповторимата атмосфера на Епископска базилика.

Вижте още

Конкурс по български език и литература за правопис и краснопис на учениците от първи до четвърти клас се проведе във II-ро ОУ„Димитър Благоев“ Благоевград

Конкурсът е втори по ред и е във връзка с Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността, както и с отбелязването на Националната седмица на четенето. Времето за работа по темите за втори клас беше 35 минути, за трети и четвърти клас  – 40 минути.  Самостоятелните работи бяха насочени към работа с текст за втори и трети клас –..

публикувано на 13.12.17 в 12:48

Тридневен траур е обявен в община Белица

Тридневен траур от днес е обявен в община Белица заради трагичната смърт на Фатиме Колашева от село Дагоново, която загина вчера при пътно-транспортно произшествие в Благоевград, съобщи кметът на Белица Радослав Ревански. Отменени са всички културни мероприятия, включително запалването на коледната елха в град Белица, което бе предвидено за..

публикувано на 13.12.17 в 12:03

За втора поредна година Сапарева баня печели отличие в Годишните награди на Министерство на туризма

Сапарева баня бе отличена за втора поредна година от Министерство на туризма в престижната класация на Годишните награди в туризма за 2017 г. След оспорвано гласуване в конкуренция с десетки общини от цялата страна, Сапарева баня спечели приза за трето място в категорията „Община на 2017 г. за планински туризъм”. Един от най-силните ни зимни..

публикувано на 13.12.17 в 12:01

Жителите на дупнишкото село Джерман подновяват протестните си действия срещу изграждането на Център за преработка на отпадъци в землището на населеното място

Жителите на дупнишкото село Джерман подновяват протестните си действия срещу изграждането на Център за преработка на отпадъци в землището на населеното място. Това съобщи председателят на сдружение "Бъдеще за Джерман" Борислав Тасков. На 6 януари, от 11,30 часа, протестиращите ще блокират движението по главен път Е-79. Преди това ще бъде..

публикувано на 13.12.17 в 11:38

След протеста на студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов пое конкретни ангажименти за повишаване на безопасността на движението

Рано тази сутрин студенти от Югозападния университет „Неофит Рилски“ с жива верига блокираха движението на кръстовището на ул. „Дойран“ и „Славянска“ в Благоевград, където вчера загуби живота си 19-годишната Фатиме Колашова. След това протестът срещу състоянието на района от гледна точка на безопасното движение прерастна в гражданско неподчинение и..

публикувано на 13.12.17 в 10:36

Районна прокуратура – Брезник е предала на съд на двама обвиняеми за кражба на икони

Районна прокуратура – Брезник е предала на съд на двама обвиняеми за кражба на икони. Престъплението е извършено това лято в брезнишкото село Режанци.  Обвиняемите Юлиян и Златина били безработни и живеели на семейни начала в Перник. При едно от посещенията си при майката на мъжа в Режанци двамата влезли в местната черква „Св. Илия“, откъдето..

публикувано на 13.12.17 в 10:33

Над 10 хиляди лева бяха събрани на благотворителна вечер в помощ на нуждаещи се наши сънародници от Западните покрайнини

Над 10 хиляди лева бяха събрани на благотворителна вечер в помощ на нуждаещи се наши сънародници от Западните покрайнини. Инициативата се състоя снощи в Босилеград, за пета поредна година. Тя е организирана от местното сдружение "ГЛАС". Благотворителната вечер събра хора от сферите на културата, бизнеса, политиката, партньори и приятели...

публикувано на 13.12.17 в 09:58